diumenge, 29 de març del 2015

MONTGRONY - CIM COSTA PUBILLA I ROC DELS LLAMPS 2015/03/28


Cim del Costa Pubilla banda nord

Ruta circular que careneja pels cims més alts de la Serra del Montgrony, el Costa Pubilla i el Roc dels Llamps, que ens proporciona una visió espectacular a 360 graus, on es pot veure moltes muntanyes del centre de Catalunya, pre Pirineu i Pirineu, sempre amb un Pedraforca dominant i esplèndid. L'itinerari comença i acaba en el Santuari de Montgrony, un bonic lloc, ja conegut per les seves ermites, el seu hostal i les panoràmiques vistes. La baixada des del Coll de la Bona per la Serra de Meians fins a la masia de Meians, és de fer tranquil i agradable, amb una vista inigualable del Pedraforca sempre al davant. Ruta molt recomanable amb el següent recorregut,



SANTUARI DE LA MARE DE DEU DE MONTGRONY- ERMITA DE SANT PERE DE MONTGRONY - MAL PAS – REFUGI DE LES PLANELLES - COLLET DE LES ERES – RASOS DELS CAMPS – PLA DE PUYALS – CIM COSTA PUBILLA – ROC DELS LLAMPS – COLL DE LA BONA – FONTETES DE MEIANS - MEIANS – LES VILES GROSSES – LES VILES XIQUES – SANTUARI DE MONTGRONY

TEMPS: 5,20 hores
DISTANCIA: 12,50 kms.
DESNIVELL: 820 m.

Santuari de la Mare de Deu de Montgrony (1350m)

 A sota de l'església de Sant Pere,  adossada a una gran penya, hi ha la capella de la Mare de Déu de Montgrony, una de les Verges Trobades, doncs fou amagada en el lloc de veneració arran de la invasió àrab. La capella, que data del segle XVII, i refeta a partir d'un incendi que gairebé la destruí al 1892, és al punt mig de l'escala que comunica el Pla de Sant Pere, lloc on ara hi ha l'hostatgeria, i l'església de Sant Pere. 

 Esglesia de la Mare de Deu i escales a la L’església de Sant Pere.


Entre la llegenda i la història, a Montgrony és on s'inicia la Reconquesta de Catalunya als sarraïns. És, conjuntament amb el monestir de Ripoll, el bressol de Catalunya. Algunes fonts hi situen, en temps de Carlemany, un castell utilitzat com a defensa de les invasions sarraïnes.

 L’església de Sant Pere de Montgrony

Sant Pere de Montgrony estigué estretament lligada a la nissaga dels Mataplana i als domini del seu castell. L’església i parròquia de Sant Pere es ressentí dels conflictes entre els senyors de Mataplana i els abats de Sant Joan de les Abadesses. Sant Pere de Montgrony, a 1400 metres d'alçada, és un dels millors exemples d´art romànic del Pirineu. L'edifici primitiu és del segle IX. Al segle XII fou reconstruït i consagrat. Pertanyia, al segle XIII, al domini del castell dels Mataplana, els senyors d'aquelles contrades. Les restauracions de finals del XIX i dels anys 60 li han donat l'aparença actual. Té una nau en disposició de creu, amb absis i dues absidioles decorades amb arcuacions llombardes, i un pòrtic amb tres arcs.

Sender darrere de L’església de Sant Pere 

Balma al Pla de Sant Pere

 El Mal Pas


 Refugi forestal de les Planelles


 Collet de les Eres

 En primer terme, Sant Pere de Montgrony, al fons a la esquerre Ripoll

 El Pedraforca

Per les Costes de Anyels i arribant al Pla de Pujalts

 Comencem a veure el cim del Costa Pubilla per la banda sud

Arribant al cim

 Cim del Costa Pubilla


 vistes de Planoles des del cim.

 Carena cap al Roc dels Llamps, al fons El Puigllançada i la Tossa de Alp

 Deixant enrere el Costa Pubilla

El Roc dels Llamps


 El massis del Puigmal

 Per la carena direccio Coll de la Bona

 Bunquer a la mateixa carena sobre Nevá

 Arribant al Coll de la Bona

 Fontetes de Meians

 El Pedraforca al fons

 Direccio Meians, al fons El cim del Roc dels Llamps

 Meians

 Les Viles Groses

 El Moixeró i El Puigllançada

 Les Viles Xiques


Montgrony a la vista

 Sota el Mal Pas direcció al Santuari de Montgrony

Gombrèn des de la terrassa de l'Hostal de Montgrony


Arribarem a bona hora, per gaudir d'un fabulos dinar a l'Hostal del Santuari de Montgrony. Tenim que recuperar...














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada