dissabte, 2 de maig del 2015

SADERNES - SANT ANIOL D'AGUJA - SALT DEL BRULL - 2015/05/01


Sant Aniol d'Aguja

Amb el desglaç de la primavera vam decidir fer la ruta de la Riera de Sant Aniol a la Alta Garrotxa, de les millors èpoques del any per realitzar un sender tan espectacular, que comença a la població de Sardenes i que passa per preciosos racons que va formant la riera. Un camí molt bé senyalitzat i de difícil perduda, on a part de salts d'aigua, gorgs de gran bellesa i racons idíl·lics, gaudirem d'un paisatge entre altes muntanyes de roca, que són el somni dels escaladors, també podrem visitar, entre algunes construccions, l'antiga església de Sant Aniol i Cal Sastre, el refugi que actualment estan reformant. Una ruta que cal fer! 


Powered by Wikiloc

APROXIMACIÓ: Per Olot, agafar la carretera AP-26, per després desviar-se a la sortida 75, direcció Montagut, per la GIV-5233, passat Montagut, agafar la GIV-5231 fins Sardenes.

ITINERARI: SADERNES - PAS DELS AURES - PONT DE FERRO - PONT D'EN VALENTÍ - HOSTAL CAN BRUTA - EL GOMARELL - GORGA DEL CITRÓ - MOLI DE SANT ANIOL - SANT ANIOL D'AGUJA - FONT - GORG BLAU - SALT DEL BRULL - TORNADA.

DISTANCIA: 15,50 kms - TEMPS : 5,00 hores (Mes el temps de contemplació...)


RECOMANACIONS:

- Vigileu la previsió del temps abans d'anar-hi, sobretot vigileu els dies que hagi plogut o estiguin previstes posibilitats de precipitacions. 
- S'ha de travessar el riu per llocs un xic complicats, per tant, és bo d'anar amb compte amb les roques humides, ja que rellisquen molt. És important portar una recamvi de mitjons.
- És una ruta molt concorreguda en arribar el bon temps i pot fer que es perdi una mica el seu encant, amb la qual cosa, és important començar a caminar molt d'hora. Respecteu la natura!

Sortim des del pàrquing del càmping de Sadernes, al costat de l'hostal. Encara que hi ha aparcaments més a dalt, nosaltres vam preferir no tindre problemes amb l'estret de la pista i ací, també veure tot el recorregut. Vam matinar i vam sortir dels primers, fen tot el camí de pujada pràcticament sols.


Santa Cecìlia de Sadernes

Temple edificat entre els segles XII i XIII, tot i que aquest indret ja surt esmentat en documents del segle X com a “Sanctae Ceciliae de Sadernes” en una donació feta pel comte-bisbe Miró de Besalú a favor del monestir de Sant Pere. Posteriorment el temple fou sobrealçat i fortificat.


Pont del Pas dels Aures




Pont d'en Valentí, restaurat per el Centre Escursionista de Banyoles al any 1988.




La petita presa El Gomarell









En algunes parts de la riera, ja que fer equilibri per creuar-la.

Sant Aniol d'Aguja

 

Esglesia de Sant Aniol d'Aguja

El monestir de Sant Aniol d'Aguja va ser fundat l'any 859, en territori del pagus de Besalú del comtat de Girona, per un grup de monjos benedictins procedents de Santa Maria d'Arles, al Vallespir, que havia estat saquejat pels normands.
Sant Aniol d'Aguja era un monestir molt petit, amb una comunitat reduïda i situat en una zona excessivament aïllada, de pocs recursos i incapaç d'atreure més. Per això va haver de renunciar aviat a la seva llibertat i sotmetre al domini dels canonges de la catedral de Girona, que ja es documenta l'any 899.
Actualment, els pelegrins han estat substituïts pels excursionistes, atrets per l'espectacular bellesa natural de la vall i els seus gorgs d'aigua cristal·lina. L'antiga parròquia ha estat annexada a la de Santa Cecília de Sadernes, si bé cada diumenge de Pasqua Granada es continua celebrant la trobada de Sant Aniol (o Aplec dels Francesos), que reuneix gent de la Garrotxa i del Vallespir, descrit en els primers anys del segle XX per Marià Vayreda a la famosa novel·la La punyalada.


Gorg Blau



Salt del Brull
El Salt del Brull és un espectacular salt d'aigua de més de 30 metres d'altura.
Cal anar amb compte quan el nivell de l'aigua és alt, ja que per arribar al Salt de l'Brull, s'han de travessar algun pas complicat, on s'ha de saltar o ficar-se a l'aigua.

Unes fotos de la zona de dalt de Sant Aniol,




Gorg Blau


Cal Sastre, refugi de Sant Aniol, vam admirar com un grup d'entusiastes desinteressats, estava dedicat a la reconstrucció del refugi, per aquest motiu, en un punt del camí, hi ha materials de construcció en bosses preparades, per què la gent que vulgui, les agafi cap al refugi. També es pot donar un cop de mà a la seva bona tasca, compren samarretes o fen gasto al seu bar improvisat. Com es pot veure a la foto, la part dreta de l'habitatge, ja és reformada.


Fem camí de tornada


Pel pont penjant derruït






Molta aigua en aquesta época !

El pont de ferro

Com es pot veure a la foto, aquestes parets són un paradís pels escaladors.
On és el escalador?

Arribant a Santa Cecìlia de Sadernes, final del recorregut.



Una ruta molt bonica, on vam tindre la sort de veure la riera amb molta aigua i amb molta tranquil·litat de gent. Finalment vam acabar al restaurant Mas el Pi, de Montagut, (Amb festes) on ens vam tractar molt bé i en una targeta del restaurant, que ens van donar, estava escrit el següent dit, 

"Dins la fosca tot d'una, sobre el tronc d'un vell pi, ...s'enfila la lluna com el punt d'una i."




4 comentaris:

  1. Apuntado!! Esta es especialmente bonita!!

    ResponElimina
  2. Si que lo es, ahora animarse y a comprobarlo !

    ResponElimina
  3. Bonic racó que s'ha convertit en el meu petit pais....petons....Dani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dani, suposo que ets tu..., ja has triat bé amb això del teu petit país, a part de la riera, hi ha molts corriols per caminar al voltant de Sadernes i l'Alta Garrotxa, petons !!

      Elimina