diumenge, 20 de desembre del 2015

BERGA - SANT PERE DE MADRONA - SANTUARI DE QUERALT - CINGLES - EL PORTET - FONT CALENTA 2015/ 12/ 19

El Santuari de Queralt

Estupenda excursió circular pels voltants de la prepirinenca Serra de Queralt, balconada a la ciutat de Berga i lloc de gran vinculació per als habitants del Berguedà. La ruta, que pel seu desnivell requereix un poc de esforç, semble ser dedicada als amants de les vistes panoràmiques, que en un dia clar es poden albirar perfectament grups de muntanyes a molta distància com son Sant Llorenç de l’Obac, el Montseny i Montserrat. L'itinerari, també és molt interessant i distret, la qual cosa pot complicar-nos l'horari que teníem previst, doncs ja comencem visita'n l'església romànica de Sant Pere de Madrona, continuen per l'important Santuari de Queralt i la Cova de la Troballa, els diferents Miradors, la cruilla a Sant Joan, els Cingles de Queralt, la Font Calenta i el seu Rec, on tot plegat, ben segur que gaudirem d'una bonica caminada.



APROXIMACIÓ: Res més passat Berga per la C16 agafàrem direcció a Santuari de Queralt-Rasos de Peguera, carretera de Sant Llorenç de Morunys C-1411. Pujant, agafem la BV-4241, de seguida a la dreta tombar per la BV-4242, aparcarem davant o a prop de la casa de pagès Fumanya. Nosaltres vam començar una mica més avall, però el correcte és el que he posat abans.

ITINERARI: Iniciem la ruta a Casa Fumanya, on al costat tenim el PR C-73, per on pugem decidits, a la primera bifurcació triem la dreta pel SL (verd i blanc) en poc temps arribarem a l'ermita de Sant Pere de Madrona, que es va veient durant bona part del camí. (antic temple parroquial de Berga)

Baixem de nou al collet i en el pal indicador triem el camí de l’esquerre, en pujada pel Bosc de la Verge, impressionants vistes del Serrat de la Figuerasa. Suem una mica i de seguida sortirem al pàrquing del santuari PR C-73, arribem al Santuari de Queralt i aprofitem per albirar el paisatge i fer visita als edificis.



Seguidament, anem amb direcció La Cova de la Troballa, on pujarem per fer una visita i on nosaltres vam aprofitar per esmorzar. Baixem les escales per agafar de nou el camí, ara al Mirador de la Garreta, on és la capella de Sant Ignasi, sempre, sempre amb un gran panorama al nostre esquerre. Continuem i per unes escales arribem al Mirador de les Guilles, estupendes vistes de les cingles, deixem el camí arreglat i continuem el sender pel bosc i arribarem a la cruïlla de la capella de Sant Joan.


Agafem a l'esquerre el PR C-73, preparats per pujar durant bona estona, passarem al costat de les parets dels cingles de Queralt, precioses vistes també de la banda del santuari. Deixem els cingles i anem, ara al bosc, per la carena de la Serra de Queralt, arribant al Coll de la Mel, punt més alt de l'itinerari, i continuant recte fins a El Portet on, ara sí, deixem el PR C-73.

De baixada a l’esquerre trobem el SL que passa per pista davant de can Portet, trobarem una drecera per estalviar uns metres de pista amb antigues marques SL. Sortirem a donar a la mateixa pista que continuarem fins a trobar a l’esquerre un corriol de bona baixada (aquest senyalitzat) fins a La Font Calenta, impressionant sortida d'aigua a la roca.

Baixarem al costat del rec, fins a anar a parar al costat de la carretera (La Garreta). Continuem paral·lels amb la via BV-4241 sense pèrdua fins al Mas de Fumanya, punt de sortida. Nosaltres vam baixar a la capella de Sant Marc, on també nia un bon restaurant. (Ruta bé indicada)

DISTANCIA: 12,40 quilòmetres - DURADA: 4,10 hores caminant – total 6,15 hores - DESNIVELL: 820 metres.

DIFICULTAT: Es tracta d'una excursió que no presenta cap dificultat tècnica, però que la primera part fins al Portet, podríem dir que físicament és una mica exigent, gairebé estem pujant graonada en tot moment.


Arribem a Can Fumanya pel camí marcat de Berga 

Per un camí costerut, pujem a Sant Pere de Madrona

 Sant Pere de Madrona
Es va aixecar a la primera meitat del segle XIII, a l’indret on abans s’enlairava l’antic Castell de Madrona. Boniques vistes de Berga.

Rasos de Peguera des de Sant Pere de Madrona

Veiem el Santuari de Queralt baixant de Sant Pere

Camí l'esquerre, al Santuari de Queralt


 Arribada al Santuari de Queralt

Font de Queralt


Església Mare de Déu de Queralt

La Cova de la Troballa

Vistes des de la Cova de la Troballa del Santuari de Queralt


Capella de Sant Ignasi

Mirador de la Garreta



Mirador de les Guilles o Sant Joan

Els cingles de Queralt que al nostre itinerari travessarem de banda a banda, vistes des del Mirador de les Guilles


Cruilla de camins a la Capella de Sant Joan, nosaltres agafarem a l'esquerre.

A poc a poc, anem agafant alçada. Al fons el polígon Valldan.

Els Cingles de Queralt


El panorama és inmens.

cuan anem per la carena de la serra de queralt, entre els abets, podem veure amb ayuda del zoom, una curiosa construcció a la banda de Espinalbet.


Abans d'arribar al Portet, el Cogulló d'Estela (1.869 m.) es mostra molt altiu.


Can Portet

Comencem la tornada, ara ja de baixada.

Al fons, tenim el Mirador de les Guilles o de Sant Joan, al Castell Berguedà, per on hem passat avans.

A sobre nostre els cingles de Queralt

Desviament a Font Calenta

El forat a la roca de Font Calenta, un aquifer d'aigua amb un cabal de 30.000 litres/hora.

Molt curiós el Rec de Font Calenta, construcció dels agricultors berguedans per aprofitar el aigua.

Mirem enrere i veiem les precioses muntanyes per on ha discorregut el nostre camí.

Vistes de Berga quan ens apropem al punt de sortida

Arribem a Can Fumanya punt d'inici del qual ha sigut una bona excursió. Com hem arribat un poc justos de temps, baixarem uns metres a la Capella de Sant Marc, no per la devoció, sinó pel Restaurant Sant Marc, que és al costat i que dóna molt bé de menjar !!







Garcies i fins a la propera !!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada