dilluns, 7 de desembre del 2015

L’ESTANY – PUIG RODÓ – DOLMEN – OBSERVATORI ASTRONÒMIC DE MONTJOIA – FONT CANALETA – 2015/12/06


L'Observatori Astronòmic de la Monjoia

tinerari de bon caminar pel Moianès, amb principi i final a la bonica localitat de l'Estany, per fer una ruta circular on podrem pujar al Puig Rodó, el punt més alt del moianès i contemplar unes extenses vistes, visitar un dolmen megalític i descobrir l'Observatori Astronòmic de la Monjoia, sempre envoltant al camí per extensos boscos de roures i pins. Una excursió que es complementa molt bé, amb una visita al poble de l’Estany, amb el seu interessant Monestir, d'impressionant claustre i la seva bonica església de Santa Maria. Uns indrets ben recomanables de veure.




APROXIMACIÓ: De Barcelona per la C-59 l'Estany, uns 66,50 quilòmetres (1,10 h.) Ruta molt senyalitzada.

ITINERARI: Sortim de la població de l’Estany, concretament de l'Hostal del Grau, a l'entrada del poble, farem primer un tomb pel poble, on no podrem deixar de veure el Monestir i la seva església de Santa Maria de l’Estany.

Travessem la carretera direcció a la Boca Sud de la Mina de l'Estany, construïda al segle XVI per a dessecar l'antic estany que hi havia en aquesta banda. Passem al costat dels pous de la Mina per un nou caminet que va fins a la Boca Nord, on hi ha el Pedró tomben a la dreta.

A partir d’aquí seguim les indicacions del GR. per pista molt arreglada, pujant pel Serrat de l'Horabona fins a una pineda a la dreta on és indicat com Puig Rodó i de seguida arribem al cim. (1.055 metres)

Tornem al GR. i de seguida a la dreta, tenim al Dolmen del Puig Rodó enfront d'un punt d'aigua. Tornarem a la pista per arribar al Collet de la Caseta Alta on agafem el camí carener a l'esquerre, deixant el GR.

En poc temps passarem al costat de l'Observatori Astronòmic de Monjoia. Continuarem fins a deixar el camí carener per agafar el trencall del Camí de Sant Jaume. (indicat) Baixant, tenim l'indicador de la Font Canaleta, per si volem apropar-nos,  després continuarem la i nos unirem al camí de Postius, seguim pista fins a arribar a uns bonics i grans prats (Pla de la Carrera) i després passarem entre els primers xalets de l'Estany per arribar al bucle de l'itinerari i al punt de sortida.

DISTANCIA: 11,66 quilòmetres - TEMPS: 3,06 h. en moviment 4,00 h. total

L'Estany quan les ombres encara són allargades, d'on començarem el nostre itinerari.

Passem al costat dels pous de la Mina construïda al segle XVI per a dessecar l'estany que hi havia en aquest indret per així evitar les malalties pròpies de zones pantanoses, fen el camí de la Boca Sud a la Boca Nord. Interesant informació sobre la mina en, www.estany.cat/public/municipi/turisme/la-mina/



Pedró de Pontarró sobre la Boca Nord de la Mina. Hi ha referències de la seva existència des del segle XVI, tot i que molt probablement la seva construcció pugui ser anterior. Aquí agafarem el GR3 / GR177

Passem al costat de bonics chalets de muntanya que de seguida deixarem enrere.


L'Estany des del Serrat de l'Horabona

Un prat al costat del camí, ens deixa veure el Puig Espeltós al fons.


Desviament indicat al Puig Rodó.

Un bonic sender ens portara al cim.


Al cim del Puig Rodó, punt més alt del Moianès (1055 m)

Vistes des del Puig Rodó

Magnífic balcó des d'on s'observa el Moianès, el Vallès, les serralades litoral i prelitoral.

Aprofitem les vistes del lloc, per fer un esmorzar recuperador.



Dolmen del Puig Rodó

Aquest és un sepulcre de cambra simple o pirinenca. La cambra en si fa 1'70 metres de llarg per 1'25 metres d'ample i una alçada conservada de 1'30 metres. Té un petit vestíbul de 0'92 metres de llarg per 1'13 metres d'ample i el túmul del sepulcre fa uns set metres de diàmetre. El dolmen data del Calcolític (2200 - 1800 a.C.). A les excavacions fetes al megàlit, es va extreure variat aixovar de sílex i d'os, restes ceràmiques i quatre cranis humans. 

Collet de la Caseta Alta a 6,5 quilòmetres de l'Estany

Pel Serrat de Garfís, ens trobem l'Observatori Astronòmic de Monjoia, un element que sorprès trobar-lo al mig de la muntanya.

Amb l'ajuda d'aquest observatori, a partir de l'any 2000, el nom de Sabadell també identifica un planeta, gràcies al treball de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, posant el nom de la localitat a un nou planeta que dos membres de l'agrupació van descobrir. Ferran Casarramona i Antoni Vidal van localitzar l'asteroide el 23 d'agost de 1998 quan treballaven a l'observatori de la Monjoia. Només dos astres més duen el nom d'una ciutat espanyola: el Barcelona i el Catalonia. El Sabadell dóna la volta al sol cada quatre anys i aquesta a 437 milions de quilòmetres de la Terra. L'observatori està situat en un turó tancat amb l'accés prohibit.

La Creu de la Vall. Cruilla de camins, on triem el camí de Sant Jaume, en color blau.

Sempre anirem per bona pista en aquesta ruta.

Vistes des del camí, de La Casa Nova de la Vall


Font Canaleta


Enllacem amb el Camí de Postius

El inmens i precios Pla de la Carrera


Puig de la Caritat

Deixem el Pla de la Carrera, fem un parell de revolts mes i arribem a L'Estany, acabant la ruta de avui. 

Església de Santa Maria de l’Estany

Visiteu, si us plau, la magnífica església de Santa Maria, des de fa uns segles església parroquial de Santa Maria de l’Estany, amb la seva Marededéu gòtica; deixeu-vos meravellar pels magnífics voltants de les seves façanas .

El Monestir de Santa Maria de l'Estany

Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, va ser fundat l'any 1080. És una de les joies del romànic català i una de les principals abadies canonicals del país on hi residí una comunitat de canonges agustinians

Ell claustre, ubicat a la part meridional del monestir, és l'element més interessant. En destaquen les columnes dobles i els 72 capitells amb iconografies de temàtica vegetal, heràldica i d'escenes bíbliques i profanes. Adossats a les parets, hi ha uns sarcòfags amb les despulles d'abats i nobles.

A banda dels capitells, en el claustre podem veure també el sarcòfag de la família Peguera (1335), i els dels abats Jaume de Rocabruna, Berenguer Desvall i Berenguer de Riudeperes (segle XIV).

A pocs quilòmetres de l'Estany, per la C-59 direcció a Santa Maria d'Oló, ens trobem amb Sant Feliuet de Terrasola una curiosa església amb una massissa torre campanar amb aspecte de fortalesa.


Fins a la propera !!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada