diumenge, 13 de desembre del 2015

SANT HILARI SACALM - SANT MIQUEL DE SOLTERRA O DE LES FORMIGUES - FONT DE LA FORMIGA 2015/12 /12



Arribant al cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

Bonica excursió pels voltants de Sant Hilari Sacalm, la villa de les 100 fonts, per gaudir dels característics colors de la tardor, on farem una passejada entre la presència constant de magnífics avets, roures, castanyers i faigs, on pujarem al punt més alt de la comarca de la Selva, el puig de Sant Miquel de Solterra (1.204 m.), també anomenat Puig de les Formigues, que permet gaudir d'una imponent vista panoràmica de 360° sobre les Guilleries, el Montseny, les cingleres del Collsacabra i molt més. També passarem al llarg del camí per diverses fonts i algun sorprenent salt d'aigua, que ben segur, tot plegat, ens farà pensar en tornar a la zona.



APROXIMACIÓ: Per Vic, Eix Transversal (C-25) en direcció Girona. Sortida 209. Agafem la carretera GI-550 i entrem a la població de Sant Hilari Sacalm. Indicador Font del Sastre/Zona industrial girant cap a la dreta. Fem 4 quilòmetres pista/carretera que passa per Cal Sastre i va cap a Osor, deixem el cotxe en un petit aparcament a l’esquerre on veurem dos pals indicadors a Sant Miquel.

ITINERARI: Res més sortir de l'aparcament , agafem el GR 83 fins a enllaçar a la pista de la Ruta Sant Miquel de les Formigues, sempre anirem indicats per cartells fins que es deixa la Font de la Guarda, on pujarem per un bonic corriol on s'arriba al cim de Sant Miquel de Solterra.

A la tornada, ja de baixada, desfem camí passant per la Font de la Guarda (on parem a esmorzar) i una vegada passat el segon pal indicador, a la dreta agafem una pista en desús fins a El Borrell (pista amb molt bones vistes) Deixem El Borrell i seguim de baixada sempre per pista un tros més, s'arriba a la Font de la Formiga i al Salt de Sant Martí. Després, per la Ruta de la Font de la Formiga, al costat del torrent, es passa per un parell de fonts més, la font del Gavatx i la Font Vern, al costat del mateix camí, fins que es torna a trobar el camí d'anada.

(-) Per la  baixada des de El Borrell a la Font de la Formiga trobarem moltes pistes forestals que creuen i ens faran dubtar si no portem bona informació. 

DISTANCIA: 12,40 quilòmetres DURADA: 3,05 hores caminant 4,55 hores total DESNIVELL: 526 m.



Comencem l’excursió a 3/4 de 8 i encara no tenim molta llum i el fred es nota. A l‘inici de la ruta un cartell amb un mapa informa de tot el recorregut. El pont de fusta, per travessar el Torrent del Gavatx. No trigarem a veure la primera font, Les Fontiques de Can Pla.



Es fa de dia arribant a Can Pla i els seus avets.

Can Pla

Plantacions de avets per vendre al Nadal

Tenim la primera vista el cim de Sant Miquel de les Formigues

Cruilla indicada. Tot el camí fins al cim està molt ben indicat amb rètols informatius.



Un preciós corriol que s'endinsa a la fageda ens enfilés directament al cim.

La creu al cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues.



La panoràmica Sant Miquel de Solterra o de les Formigues es a 360º, podem veure a la primera foto la muntanya de Rocacorba, a la següent el Pedraforca i el Cadí, a sota Les Agudes i el Turó de l'Home amb Sant Hilari de Sacalm i un altre foto, al Matagalls.

La ultima part per arribar al cim, la podem fer amb una petita i fàcil grimpada o voltar per l’esquerra on hi ha un sender més còmode i arribem a Sant Miquel de Solterra a 1.204 m. De forma relaxada, el temps de pujada ha estat d'1 h 30’. Vam coincidir amb una parella de Sant Hilari a la que agraïm la foto.


El Far i el Canigó al fons

A Sant Miquel de Solterra és tradició portar-hi el pessebre per Nadal. Vam poder veure uns quants.

La construcció mes curiosa és la Creu de les Guilleries o de Sant Miquel, col·locada l’any 1957 sobre les restes de la torre del castell de Solterra. És una gran creu de ferro forjat amb tres formigues també de ferro a la base, que fan referència al fenomen de les formigues alades que envaeixen aquest indret a la tardor.

Baixem de tornada a la font de Sa Guarda, on pararem a esmorzar.



Arribats en aquest punt, amb un rètol indicatiu, deixem el camí principal de la ruta indicada i seguim cap a la dreta, per una pista en desús molt bonica, que ens portés a l'antic mas El Borrell, per on farem el retorn de baixada.

El Borrell (any 1832) actualment en runes.


Ens trobem pel camí un bon ramat d'ovelles salvatges.



Font de la Formiga

Torrent de la Font del Gavatx

El salt d'aigua de Sant Martí

Agafem la ruta de la Font de la Formiga

En aquest punt, ens desviem per veure un avet monumental, marcat a la ruta i molt difícil d'agafar amb la càmera de fotografiar.


Font del Gavatx

Font del Vern

Acabem la ruta molt satisfets, les vistes, el paisatge de tardor, les fonts, la fageda abans arribar al cim... realment tota l'excursió paga la pena.






Farem gana mentre donem una volta per la localitat de Sant Hilari Sacalm, i ja de pas, aprofitarem la bona cuina de la Fonda Rita, que ens van recomanar més d'un expert en aquests tipus de menesters.





Gràcies i fins a la propera !!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada