diumenge, 10 de gener del 2016

LA NOU DE BERGUEDÀ - ASCENSIÓ AL SOBREPUNY 2016/ 01/ 09


El Sobrepuny 1.656 metres

Aquesta vegada hem decidit fer una ascensió seguint un recorregut circular amb sortida i arribada a l'encantador poblet de La Nou de Berguedà. Una localitat, situada dins de la serra del Catllaràs, on es podria dir, que és un bon punt de partida per realitzar estupendes excursions, una d'aquestes, la que farem avui, és la que culmina al destacat cim de Sobrepuny, una emblemàtica muntanya que s'aixeca amb força des de baix del poble i que nosaltres hem integrat al nostre recorregut.

Parlem d'un cim, encara que la seva altitud (1.656 metres) sembli no ser gran cosa, compta amb un fort desnivell que s'aixeca dret en un tram curt i que ben segur ens farà suar de valent per superar-li. Ara bé, una vegada dalt, ens recompensarà amb unes vistes panoràmiques com pocs cims les tenen.

Al marge d'això, una excursió com aquesta, ens oferirà grates sorpreses, com, caminar per uns boscos i paratges molt poc transitats, contemplar antigues mines, les seves fonts, el bonic Santuari de Lurdes i com no, conèixer el bonic poble de La Nou. Un recorregut molt complet.



APROXIMACIÓ: Anant per l'Eix del Llobregat, entre Berga i Cercs, agafem la desviació a la Nou del Berguedà, una carretera estreta, la BV-4022, ens hi mena en 5 km. Poc abans d'arribar triem la desviació de Santuari de Lurdes, on deixarem el cotxe al seu ampli aparcament.

ITINERARI: Sortim des de l'aparcament del Santuari de Lourdes, agafant la carretera de Vilada fins a deixar-la a la font del Sàlic, on pujarem pel sender que surt al costat de l'indicador de la font. Continuem pel sender.

Aquesta part de la ruta, pot ser una mica confusa i cal estar atent (marques desgastades vermelles) creuarem un camp de futbol i continuarem als Prats de Caselles, fins a les ruïnes de la casa de Caselles, on trobem el camí que ve de can Patzi amb marques grogues.

Sortirem a una petita pista, que deixarem passat uns metres en un revolt molt tancat, per agafar el sender de la dreta amb una fita de pedres. Continuem, passant pel Faig Monumental, el Pla de l’Era de Manrell fins a coincidir amb el PR C-199. (fort desnivell)

Arribem al coll dels Sobrepuny, podem anar si volem cap a la dreta on tenim el Sobrepuny de Baix per després tornar al coll, per pujar pel PR fins al cim del Sobrepuny.

Continuem pel PR d'enfilada baixada fins al collet del Faig, on el deixarem per continuar recta pista amb marques grogues, fins al coll de la Plana on enllacem amb el GR 241 que no deixarem fins a la Nou, passarem per les ruines de la casa de les Agudes, les impressionants pedres de Les Agulles, l'antiga mina de les Agudes i ja arribant a la Nou passarem per cal Patzi, on tenim un precios indret com és la font de can Patzi.

Arribem a l'església de Sant Martí on al costat farem una parada a la fonda de Cal Marginet i després ja baixant, al santuari de Lurdes, decidim visitar la Font de la Cova.

DISTANCIA: 10,90 quilòmetres - DESNIVELL: 883 metres - DURADA: 4,35 hores i 6,10 hores total - DIFICULTAT: Posem moderada, no per la seva tècnica, sinó pel fort desnivell.


És aviat al nostre punt de sortida al Santuari de Lurda de La Nou, on començarem un dia on la climatologia ens farà capritxades de les seves, amb molta humitat, boira, pluja i una bona solejada a partir del migdia.

La carretera de Vilada, al fons el nostre objectiu el Sobrepuny, al costat la Font de Sàlic.

Travessem el que semble un antic camp de futbol entre el bosc. Passats els prats arribem a les ruines de Caselles

Ja de pujada, per un forat, pispem aquesta vista de les Agulles de Montserrat.

Enfilem corriol amunt amb bona pujada


La Tartera


A la part de dalt, poc abans d'arribar al coll del Sobrepuny, el bosc és preciós



Cim del Sobrepuny (1.656 metres)

Des del cim veiem el poble de Cercs i l'embassament de la Baells i el Sobrepuny de Baix a la dreta.

El punt geodèsic, el belem del 2015 i el llibre al cim del Sobrepuny

Diem adéu al cim

Aprofitant que s'obre un poc el panorama, ens apropem un moment a la paret per veure les vistes del Sobrpunt de Baix.

Collet del Faig

Cingles de la Tor


Els cingles de Vallcebre i el Pedraforca al fons, tapat pels nubols

Fabulosos boscos sempre a la zona desconeguda del Catllaràs

Coll de la Plana, amb el cartell indicador al fons.

Les Agudes

Les famoses agulles conegudes com Les Agudes que emergeixen enmig de les restes de les antigues cases i camps, creant un fantasiós paratge. Sorprenent.

Les Agudes de baix al costat del poblat en ruïnes

Mina de les Agudes

Explotada entre els anys 1918 i 1933 s’hi va treure molt poc material i la seva funció principal va passar a ser la de galeria de ventilació de la propera mina Ínsula amb la qual es comunicaven interiorment a través d’un plànol inclinat.

Baixant pel GR, al fons el santuari de Lurda.


El conjunt de la població de La Nou de Berguedà

Cal Patzí

Font de Cal Patzí

Passem al costat de la font i el Saltant de Cal Patzí, on hi ha un pont per creuar el torrent. Els més agosarats poden enfilar-se per la paret, amb l'ajuda de la corda instal·lada, por veure el magnifico engorjat.

Església de Sant Martí al poble de La Nou

En el 839 surt esmentada en l'acta de consagració de la Catedral d'Urgell. El 19 de febrer de 1195 es realitza la consagració pel bisbe d'Urgell, Bernard. En el segle XVII es realitza la construcció del campanar i dues capelles laterals.



A destacar els ferros forjats a la porta d'entrada, d'època romànica.

Fonda de Marginet

Tornem al santuari de Lurda

Baixem al torrent de la Nou, on és la Font de la Cova.

Abans de la construcció del Santuari se la coneixia com la font de Sant Isidre i només rajava aigua per una canella, quan s’inaugurà el Santuari va canviar-se el nom pel de la font de Lurda i al cap de tres dies van aparèixer tres canelles més. Com curiositat dir que al costat de les fonts hi ha una petita construcció, actualment abandonada, que en el seu interior hi havia unes dutxes on antigament anaven a banyar-se els malalts per guarir-se.

Font de la Cova, any 1917

El santuari de Lurda i el Sobrepuny al fons, el lloc on finalitzem el nostre recorregut, mentre deixem els trastos al cotxe, xerrem a l'aparcament amb el responsable de la casa rural, qui ens explica el bonic del paisatge de La Nou.


L’edifici eclèctic, és impactant i de gran bellesa, possiblement el que sorprèn és trobar aquesta edificació en un lloc on destaca la naturalesa, però també, per aquest motiu, ja que dir que és captivador. El 16 de setembre de 1886 va ser inaugurat amb l’assistència de 5000 persones. En 1960 amb motiu del 75 aniversari del santuari, es construí el campanar.




A la tarda, a uns quants quilòmetres de La Nou, parem a l'Ametlla de Casserres per visitar l'antiga colònia, quant de sobte, ens trobem aquesta imatge del majestuós Sobrepuny.





Gracies i fins a la pròxima !!







2 comentaris:

  1. Muy buena excursión! Como impresiona la cima :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me alegro de que te haya gustado, son unos parajes preciosos. Buen camino !!

      Elimina