diumenge, 19 de juny del 2016

LLUÇÀ - BALMA DELS BOUS - ERMITA DE SANT VICENÇ - CASTELL DE LLUÇÀ - PANTÀ DEL GARET - BALMA DEL GARET - MONESTIR - 2016/ 06/ 18


Castell de Lluçà

Petita caminada pel Lluçanès aprofitant que el seu paisatge està en aquests moments amb uns colors impressionants. Es tracta d'un recorregut molt distret, on pujarem al Castell de Lluçà, element principal de l'itinerari i que dóna el nom a la comarca, doncs per la seva situació estratègica, té unes magnífiques vistes a 360 graus del Lluçanès. També veurem la curiosa ermita romànica i circular de Sant Vicenç, la Balma dels Bous amb el seu immens sostre o el bonic pantà de Garet darrerament molt bé restaurat, entre altres llocs que trobarem. Una ruta curteta, però amb un paisatge fabulós i uns indrets molt interessants.


APROXIMACIO: Per accedir a Lluçà, cal agafar la carretera C-154, que uneix Prats de Lluçanès i Gironella, i prendre a mà dreta (al km 33) la BV-4341 que porta al poble en 4 km (a Prats de Lluçanès s'arriba des de Vic per la mateixa C-154 en direcció a Gironella). Al costat de l'antiga església de Santa Maria de Lluçà, del segle XII, hi ha un aparcament on es pot estacionar el cotxe.

ITINERARI: Arranquem a caminar des de l'ampli aparcament del monestir de Lluçà, baixant per la carretera i desant-la de seguida  per prendre el camí que va darrere la fonda. Continuem per la pista i de seguida albirem l'alzina del Vilaró, un arbre monumental a la bora del camí. Pocs metres després, deixem la pista a l'esquerre, per agafar un sender que baixa entre la frondositat, a la Balma dels Bous i la seva font. Fem la balma sencera amb el seu impressionant sostre, per continuar pel camí, fins de nou sortir a la pista.

 Seguim per la pista, passem per una bonica bassa en un indret molt tranquil, ara pugem al coll, per després baixar fins a la Masia del Castell, en enfront de la casa, tenim el camí per pujar al turó on és l'ermita rodona, de Sant Vicenç i els restes del castell de Lluçà. Abans d'arribar, tenim l'opció de desviar-nos l'esquerre per un sender que ens portés dalt per darrere l'ermita. Baixem ara per la pista fins a la Masia del Castell, per continuar a l'esquerra pista avall. Aviat arribarem a la carretera BV-4341, la qual seguirem fins a la cruïlla que indica el Pantà de Garet. 

Baixem la pista per arribar al bonic pantà que vorejarem pel costat esquerre. Deixem el pantà pujant per una pista, que passa per la balma de Garet, continuem de pujada i albirem un bonic camp amb la casa de Garet, en uns minuts sortirem a la carretera a l'alçada del mas Casanova. Uns metres de carretera i arribem al punt de sortida el monestir de Lluçà.

 Farem per acabar, visita recomenable a l'interior del Monestir de Lluça i un bon dinar a Ca la Filo, a Santa Eulàlia de Puig-oriol ! 

DISTANCIA: 10,30 quilòmetres - DURADA: 3,10 hores caminant 4,10 hores total


La Primitiva

Tornem a tindre un matí amb alt risc de pluja,  però que finalment ens va deixar fer la caminada. Deixem el cotxe l'ampli aparcament del monestir de Santa Maria de Lluçà i iniciem la caminada, agafant el camí que va darrere la fonda La Primitiva.


Camps de l'Alzina

La monumental alzina del Vilaró

Balma dels Bous

Sembli que no es pugui aguantar el sostre



El Vilaró

bassa del rec Miralles




Camps de les Tres Puntes


Mas del Castell


Un bon consell...


Pujem pel petit sender (opcional) que dona al darrere de la ermita de Sant Vicenç.

ermita de Sant Vicenç

Notable edifici, cobert amb perfecta volta hemisfèrica, portal a migdia i un petit absis a la banda de llevant, consta ja el 988, bé que fou reedificat al segle XI. Vam veure una semblada a aquesta, als afores de la Pobla de Lillet.

Dedicada a sant Vicenç, tingué beneficiat propi, càrrec que detingué des del segle XV un canonge augustinià del monestir de Lluçà, i el seu culte és documentat fins a la fi del segle XVII. La capella circular és un dels escassos exemples d'església romànica rodona.


Pujem al Castell de Lluçà


Vistes des del Castell

El castell de Lluçà ha donat nom a la comarca del Lluçanès, altiplà de la regió central de Catalunya. Les restes del castell coronen el turó a uns 850 metres d'altitud. 

Del castell roman algunes parets i una cambra soterrada que mostra indicis de volta. La part del castell que millor es conserva és el mur de la banda nord-oest, d'uns 4 o 5 metres d'alçària, que mostra un bon aparell de construcció i un finestral bilobulat (probablement obra de finals del segle XIII o principis del segle XIV).

Amplies vistes del Lluçanes

Aquí deixarem que el temps passi, sorpresos per les vistes.


Vistes des del Castell del monastir de Santa Maria de Lluçà.

El mas del Castell


Sender al Pantà de Garet 

Pantà de Garet - Reserva Natural Privada

Actualment es pot dir que amb la restauració ha aconseguit un molt bon estat de conservació.
Turó del Castell de Lluçà des de els camps de Garet

Baume del Garet


Mas del Garet



Arribant al punt de inici al monastir de Lluça



El monastir i l'esglesia de Santa Maria de Lluça





Gracies i fins a la propera !!



Algunes distancias des de Lluçà






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada