dilluns, 15 de maig del 2017

CAMPDEVÀNOL - SANT CRISTÒFOL VELLA - COLL DE LA BATALLA - SANT PERE D'AÜIRA - PLA DE LA TOMBA - SANT CRISTÒFOL 2017 05 13


Pla de la Tomba

Petita caminada circular començant a la localitat de Campdevànol, on farem un marcat Itinerari de Natura al voltant del Puig de la Batalla, visitant la bonica ermita de Sant Pere d'Auïra, solitari indret amb vistes al Pedraforca i el Cadí, també ens arribarem al Pla de la Tomba, una bona plataforma per albirar les muntanyes de Núria, el Taga i Sant Amand. Una ruta per caminar entre pistes i corriols emboscats, no mancada de vistes.


ITINERARI 

Sortim de l'ampli aparcament que tenim darrere de l'estació de Campdevànol, una vegada travessat la via pel carrer Gombrèn. (733 metres) Anem direcció nord, per agafar el carrer Vistalegre, on tenim al seu començament un pal d'Itinerància. Comencem a veure marques grogues, que no deixarem al llarg del recorregut, tot i que en algun punt poden ser complicades de seguir. Caldrà estar atent durant la ruta, als nombrosos trencalls. 

Continuem amunt entre els carrers fins a arribar al cementiri, on trobarem un pal d'Itinerància, trenquem a l'esquerra en pujada, passem una tanca que dóna a un prat on pastura'n ovelles, fins a traspassar el túnel de l'antiga Rectoria de Sant Cristòfol. Triem el corriol de l'esquerra que s'enfila entre prats i boscos. Ens apropem a la Creu de les Missions, bonic mirador que tenim a la dreta. 

De seguida arribem als camps de conreu de Puigcorber, aquí deixem el GR-3 (cal estar atent) per continuar a l'esquerra en direcció a Sant Cristòfol "la Vella". Passem al costat del Mas de Puigcorber. Continuem per un corriol que ens portarà a la font de Puigcorber. Continuem fins a arribar Sant Cristòfol "la Vella", avui dia en ruïnes, retornem al pal indicador i fem pujada cap al Collet de l'Euga. De seguida sortim de nou al GR-3 on tenim un pal indicador. Baixem uns metres i arribem al Coll de la Batalla (949 metres) 

Creuem la pista buscant els senyals grocs, ara en bona pujada fins a l'ermita de Sant Pere d'Aüira (1.102 metres) Bones vistes del Pedraforca i el Cadí. Aprofitem per esmorzar. Ara baixem els graons amb direcció nord, el camí baixa a una àrea de lleure amb un petit refugi i taules. Tenim un pal indicador, on agafarem la pista de Campdevànol, on després d'uns 250 metres (cal estar atent) agafarem el trencall per un corriol que va al Pla de la Tomba. Passarem per un cartell informatiu d'una estupenda roureda, i tot seguit per una bonica balma. Arribem al Pla de la Tomba, (1.056 metres) fabulós mirador del Pirineu, amb vistes de les muntanyes del Puigmal, Torreneules, Balandrau, Puig Cerverís i Taga amb Sant Amand, entre altres. Val la pena gaudir una estona del panorama. 

Seguim per l'esplanada, on trobarem un corriol amagat que baixa entre la roureda, un tros perdedor on cal estar atent als senyals, i que ens portarà a una pista que ve de Sant Pere d'Auïra. Seguim la pista una bona estona fins a arribar a una corba molt tancada en baixada (cal estar atent) on surt un corriol que segueix les marques grogues de sender per un tram de camí emboscat i perdedor, anar amb compte, per l'alçada, quan el corriol s'apropa a la via del tren, poc més endavant trobarem un plafó informatiu de l'Alzinar. Baixem a la pista i anirem al costat de bonics prats de pastura mentre veiem les primeres cases de Campdevànol. Arribem al poble travessant la via per un pont justament al costat de l'església de Sant Cristòfol al nucli urbà. Deixem enrere la plaça de l'Església i pel carrer Costa Pubilla o bé l'avinguda de Pau Casals, arribarem a l'estació finalitzant aquest recorregut. 

DISTANCIA: 13,30 quilòmetres – DURADA: 4,18 hores caminant, nosaltres amb dues bones parades dediquem un total de 5,30 hores. – DESNIVELL: 533 metres.

Sortim del aparcament que tenim darrere de l'estació de Campdevànol, enfilem el carrer Vistalegre, en bona pujada cap al cementiri.

Arribem a la cantonada del cementiri, on trenquem a l'esquerre, traspassant un petit prat, avui amb ovelles.

El camí creua la rectoria per un túnel construït antigament per al pas del bestiar que anava cap als prats de Campelles.

Antiga Rectoria de Sant Cristòfol Vell

Antiga església parroquial que forma conjunt amb el cementiri que té al costat. Va ser consagrada l’any 1701, amb una rectoria adossada.

La Creu, mirador a Campdevànol.

Pla de Puigcorber, on trencarem a l'esquerra

Pasem al costat del mas de Puigcorber

Un bonic sender ens portara a les ruines de Sant Cristofol Vella

Passem per la Font de Puigcorber

Arribem al Pla de la Vella, una bonica esplanada on és l'antiga ermita.

Primera parròquia de Campdevànol, avui dia en ruïnes, datada del segle IX i abandonada al segle XVIII.

Fem camí de pujada cap al Coll de la Batalla sota el mateix puig.

Coll de la Batalla on agafarem un corriol per pujar al turó on es l'ermita

Arribem a Sant Pere d'Aüira (1.102 metres)

Fantàstic mirador al Pedraforca.

Ermita consagrada el 1235 per Sant Bernat Calbó, bisbe de Vic. És d’estil romànic El mes de juny es celebra un popular Aplec organitzat pels Amics de Sant Pere, amb diferents activitats que inclouen una pujada a peu de germanor des de Campdevànol.


Vistes al Taga


Aprofitem la tranquil·litat del indret i ens quedem per esmorzar mentre admirem el panorama.

Deixem l'ermita i baixem per unes escales a la zona de lleure.

Àrea de lleure a Sant Pere d'Aüira

Cruilla de pistes a Sant Pere d'Aüira

Prenem sender cap al Pla de la Tomba

Durant tot el recorregut tenim panels informatius de natura, com aquest de La Roureda.

Poc després passem al costat de una bona balma.

Arribem al Pla de la Tomba, on ens quedarem una estona per gaudir del panorama.

Mirador a les muntanyes de Nuria

Vistes al Puigmal

Enfront tenim el Taga i Sant Amand

Després de parar una bona estona al Pla de la Tomba, comencem baixada entre corriols i pistes.


A l'alçada de Rotllan, a prop de la via del tren, el camí és molt espès i cal estar atent de no sortir-se.



Baixem a la pista, on ja tenim a la vista les primeres casas de Campdevànol.

Quintans de Cal Teuler


Ermita de Sant Grau


Cal Teuler

Quintans de Cal Basco

Agafem el camí que ens portarà al centre de Campdevànol, on acabarem aquest bonic itinerari d'avui.



Gràcies i fins a la propera !!!



Sant Cristòfol de Campdevànol




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada