dilluns, 12 de juny del 2017

BRUGUERA: COLL DE LA PORTELLA - SANT JULIÀ DE SALTOR - SANT AMAND - PLA DE LA PENA - COLL DE JOU 2017 06 10


Cim a la Creu de Sant Amand

Aquesta vegada farem un recorregut circular molt conegut, sortint ben a prop de la localitat de Bruguera, on resseguirem la part mitjana de la muntanya de Sant Amand, per arribar-nos al petit veïnat de Sant Julià de Saltor; on iniciarem l'ascensió al Puig de Sant Amand de 1.851 metres d'altitud; en arribar tindrem un fantàstic panorama al Pirineu, les muntanyes de la Serra de Montgrony, el Pedraforca, vall de Ribes i Ripoll, i molt més... El camí ens condueix també entre una bona varietat de paisatges, com els boscos de pineda i fageda, ací, com bonics prats amb fabuloses vistes. Es tracta en general, d'una estupenda ruta.


PUNT D'INICI I ARRIBADA: Agafem la pista fonamentada que puja de Bruguera a Coll de Jou, després de dos quilòmetres, al segon revolt tancat que gira cap a l'esquerra, tenim un bon espai per deixar el cotxe. En aquest punt iniciarem el nostre recorregut. 

ITINERARI: Comencem a caminar per la carretera en direcció a Bruguera fins on comença una pista de terra que baixa a la nostra esquerra i on veurem un filat que traspassarem. Seguim la pista fins al coll de la Portella, on gaudirem de bones vistes, continuem passant al costat d'un mur de contenció de terres vermelles, travessem el Torrent Roig i de seguida trobem (indicat amb fita) un corriol fressat a l'esquerra que puja ben decidit al coll de Saltor. 

Sortirem a una pista, on és el coll de Saltor (encreuament de camins indicat), des d'on veurem, ben a prop, el petit veïnat de Sant Julià de Saltor; continuem uns metres la pista fins a trobar una fita a l'esquerra, on surt el camí que puja a Sant Amand. Primerament anirem vorejant la muntanya pel bosc, fins que el sender es va enfilant decididament. Arribarem a un replà amb uns abeuradors on podrem agafar "aire" per continuar la  pujada on veurem al costat del camí el Faig Gros. Ara el sender es converteix en forta pujada, passant per la canal de La Garganta, on haurem d'anar en compta de no relliscar, no es fa llarga i de seguida sortim a la font del Pi, per acabar a la Creu de Sant Amand. El panorama a dalt és fantàstic i aprofitem l'indret per donar un bon ús dels nostres queviures. 

Reprenem el sender, pel panel informatiu del Camí de Vidabona, pugem uns metres fins al punt alt del cim de Sant Amand, per anar baixant per la carena fins al Pla de la Pena, on tenim un bonic mirador; ara girem fort a la dreta, per fer la baixada, seguirem les marques vermelles, passant per una petita canal i després una estupenda fageda que desemboca als prats de coll de Jou. Tindrem una bona vista de la muntanya del Taga. 

Al Coll de Jou agafem la pista en direcció a Bruguera i després de passar un abeurador, agafem el petit corriol a l'esquerre, per on farem una llarga baixada, de vegades amb bona pendent, on seguirem les marques grogues fins a la carretera de la pista fonamentada, justament on tenim el cotxe, tancant el bucle de l'excursió d'avui. 

DISTANCIA: 10,73 quilòmetres – DURADA: 4,10 hores caminant, nosaltres dediquem un total de 5,30 hores amb parades – DESNIVELL: 671 metres.

Comencem a caminar per la carretera en direcció a Bruguera fins on surt una pista de terra que baixa a la nostra esquerra i on veurem un filat que traspassarem.

A primera hora del matí, pel camí tenim una bona vista del Puigmal

Arribem al Coll de la Portella, on és la cruilla del sender a Bruguera, fabulós mirador.


Vistes des del coll de la Portella

Anem baixant per la pista, quant veiem al fons, el nostre objectiu d'avui, el Puig de Sant Amand.

Travessem bonics boscos de pineda

Arribem al mur de contenció de terres vermelles.

Seguirem les marques grogues en quasi tot el recorregut.

Deixem la pista i triem el corriol a Saltor

 La vegetació és interessant, amb abundància de boixos, pins i faigs



La pujada és constant però la bellesa de l'entorn és increïble.

A la carena del Sagnari, tenim un forat al bosc, amb vistes a Campelles

També albirem Sant Pere d'Àuria i al Pla de la Tomba, on no fa gaire vam fer ruta.

Sortim del bosc, arribant al Coll de Saltor

Coll de Saltor, (1394 m) que separa els turons de Corones i de Saltor

Sant Julià de Saltor

El lloc de Saltor i l'església de Sant Julià, estan documentats l’any 890 en l'acta de consagració de l'església parroquial de Sant Pere de Ripoll. És un edifici d'origen romànic del municipi d'Ogassa (Ripollès)

Farem uns metres de pista deixant el Turó de Corones al darrere, per agafar al trencall el corriol cap a Sant Amand.

Prats de pastura a Saltor

De forma constant anem enfilant pujada cap a Sant Amand

El Faig Gros

Aquest faig l'any 1926 va ser catalogat com el més monumental de la seva espècie a Catalunya. 30 m d'alçada i un diàmetre de 1,40 m i 23 Tm . Actualment la seva estructura està força malmesa a causa de les fortes ventades de l'any 2002.(Fer muntanya)

Durant la pujada tenim unes bones vistes al Ripollès

Anem pujant per la canal anomenada La Garganta, on el sender puja força dret.

La Garganta és una mena de xemeneia pedregosa, bastant empinada, on cal estar atent de no relliscar, sobretot a l'hivern amb neu o gel.

Hem fet la Garganta i ara la veiem des de dalt, on ja ens apropem al cim.

Al costat de la Font del Pi, albirem molt llunyà, la localitat de Ripoll.

Arribem al cim de la Creu de Sant Amand (1854 m) creu del C.E.R. amb llibre de registres. 

Aquest indret és anomenat també, per les seves vistes,  el Mirador del Ripollès

Vistes des de Sant Amand

Panorama extraordinari. Des d'aquest balcó podrem gaudir d'unes vistes de mitja Catalunya. Per l'est fins al Montgrí i la costa, pel sud la plana de Vic amb el Montseny i Montserrat al fons i per Ponent tota la serralada del Port del Comte, la Serra del Cadí i el Pedraforca.

Pla de Sant Amand

Caminarem per la carena que forma el pla de Sant Amand fins al pla de Pena, on trobarem un bon forat a terre, aquest territori era del rei Amand, més tard de les monges castigades i expulsades del monestir de Sant Joan de les Abadesses, i de les cavalcades del compte Arnau.

Ens quedem una estona al Pla de la Pena, fabulós indret amb un gran panorama.

Es diu que en aquest indret era el Convent o Castell de la Pena, d’aquesta edificació solament en resten el topònim, i un munt de pedres sense cap característica documentada. La llegenda diu que era un convent de monges expulsades del monestir de Sant Joan de les Abadesses, on a vegades pernoctava el compte. Es menciona aquest indret l'any 1024, sent propietat d'Oriol, senyor d'Ogassa. Una cançó popular ripollesa recorda: "Les monges de Sant Aimanç, dotze monges, tretze infants".

Baixem del Pla de la Pena per buscar la petita canal que baixa a la fageda

Vistes del Taga des de la tartera del camí que baixa a Coll de Jou

El sender baixa decidit fins a coll de Jou, per una estupenda fageda.

Sortim de la fageda i arribem als prats

Tenim a la vista el Coll de Jou amb el Taga enfront.

Baixant agafem una bona vista del cim de La Covil a la Serra de Montgrony

Coll de Jou, on és la pista a Bruguera i Ogassa

Iniciem baixada del coll,  pel mig de prats de pastures amb direcció a Bruguera.

Farem un fort descens travessant el bosc.



Torrent de la Font de la Llobina


De tant en tant, es troben clars al bosc que formen indrets encantadors.


Arribem al punt d'inici, la pista a Bruguera, finaltzan aquesta bonica ruta d'avui.



Gràcies i fins a la propera !!!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada