dilluns, 31 de juliol del 2017

BATET DE LA SERRA - COLL DE PALOMERES - SANT ABDÓ I SANT SENÉN - COLLET DEL PUIG D'EN BARDISSA - SANT JULIÀ DEL MONT 2017 07 29


Mirador de Sant Julià del Mont

Petita caminada sortint de Batet de la Serra al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on caminarem entre els volcans, El Pujalòs, El Garrojàs i El Puig de la Garsa, amb vista a altres com, El Croscat i el Puig de l'Ós. El recorregut, molt bé marcat, ens portarà a la bonica ermita de Sant Abdó i Sant Senén, amb una magnífica panoràmica de la vall de Santa Pau; on continuarem cap a l'ermita de Sant Julià del Mont, un altre bonic indret; passant abans per l'impressionant Mirador a la serra, sobre el pla de Sant Jaume de Llierca, Montagut i Tortellà. Una ruta molt apta i distreta, on descobrirem una zona no gaire concorreguda.


PUNT D'INICI: Sortim d'Olot per la carretera GI-524 amb direcció Santa Pau, i al quilòmetre 2, ens desviem a l'esquerra per la GIV-5241 direcció Batet de la Serra, on passat el quilòmetre 4, arribem al restaurant Vergés, on deixarem el cotxe al seu aparcament. 

ITINERARI: Sortim de l'aparcament a ma dreta i comencem a caminar per la carretera, de seguida ens topem amb la font la Trinitat, continuem la carretera passant per davant les masies de Can Sargatall i de Can Planella, on veurem l'oratori de Sant Nicolau. Seguim per l'esquerre i després de 300 metres, tombem a l'esquerre per vorejar el volcà Pujalós, pel camí tindrem unes bones vistes de la cara nord del volcà Croscat. 

Travessem uns camps de gira-sols i ens endinsem al bosc, ara vorejant el volcà Garrojàs, deixarem el camí principal i desviem per un corriol a la dreta en baixada; arribem al Coll de Palomeres. (indicadors) Ara seguim camí de pujada fins a l'ermita de Sant Abdó i Sant Senén. En arribar, farem un toc a la campana, no el podem evitar. Encantador indret amb un gran panorama de la vall de Santa Pau, on pararem una bona estona. 

Continuem de baixada pel camí a Sant Julià del Mont indicat darrere l'ermita, fins a sortir al Coll de Buixeda, on seguirem les marques grogues, fins a gairebé, al final de la caminada. Passem per la banda esquerra del Puig d'en Bardissa, ara amb bona pujada fins a arribar dalt de la carena de la Serra de Sant Julià del Mont, on a la punta esquerra, trobarem un bonic mirador natural amb vistes a Sant Jaume de Llierca i Montagut, amb la muntanya del Bassegoda al fons. Val la pena arribar-se. 

Continuem el sender de la carena en sentit contrari al mirador i ens arribem a l'ermita de Sant Julià del Mont. Un altre indret encantador, on farem l'esmorzar. De baixada seguim la carena, passant pel punt geodèsic de San Julià, fins al Collet de Puig d'en Bardissa. Triem la banda dreta per canviar de camí.

Arribem al coll de la Boixeda, aquí prenem un bonic corriol molt atapeït i verdós, que surt a la dreta del coll i passa per sota del Puigsacreu, per tornar al Coll de Palomeres. Seguim la pista de la dreta, passant per la font de Godomar, on triem el camí de l'esquerra que va de pujada i passa pel costat la finca del mas Godomar, on pocs metres després arribarem a Batet de la Serra i darrere de Can Vilajoan, per un pas estret, arribarem a la carretera, justament a la bora de l'aparcament on tenim el cotxe.

DISTANCIA: 13,00 quilòmetres - DESNIVELL: 477 metres - DURADA: 4,40 hores , nosaltres de dediquem un total de 5,30 hores.

Arribem a Batet de la Serra, on iniciarem la nostra caminada a l'aparcament del restaurant Vergés.

De seguida ens topem amb la Font de la Trinitat

Camps de gira-sols al pla de Godomar, aixecant-se amb la sortida del sol

Arribem l'oratori de Sant Nicolau, on triarem l'esquerra.

De seguida tenim una panoràmica preciosa sobre els volcans Croscat i Santa Margarida.

Anem a poc a poc, endinsar-nos a un preciós bosc de roures.

Anem vorejant el volcà Pujalós, on trobem a la paret, la curiosa composició per capes, de la terra volcànica.

El volcà Garrojàs

Passem al costat de bonics camps de conreu.

Vista a Godomar


Arribem al Coll de Palomeres, amb una fita amb tres cares, una per cada terme municipal que hi conflueix: Begudà, Batet i Santa Pau.

Indicador a l'ermita de Sant Abdó i Sant Senén
Seguim els indicadors i les marques grogues per gairebé tota la ruta.Arribem al cim del tossal de Puigsacreu, on és l'ermita Sant Abdó i Sant Senén.

L’ermita de Sant Abdó i Sant Senén, és un petit temple d'una sola nau amb dos cossos afegits del segle XV. Aquí ens quedarem també una estona per gaudir de les vistes. No vam poder evitar la temptació de fer sonar la campana...

Des de l’ermita de Sant Abdó i Sant Senén, tenim unes fantàstiques vistes. 

La vall de Santa Pau

Darrere l'ermita, tenim el indicador al sender que ens portarà a Sant Julià del Mont.Trencall a l'esquerra, on farem a la baixada el bucle.

Ara tindrem una mica més de pujada, però farem bon camí.Trencall a Sant Julía del Mont


Arribem al mirador de la Serra de Sant Julià del Mont, on tindrem unes vistes de Sant Jaume de Llierca, Argelaguer, Montagut, i altres, tot presidit pel Bassegoda.

Fem un tros per la carena, en mig d'una bona roureda, fins a Sant Julià.

Arribem a Sant Julià del Mont

Sant Julià del Mont és un monestir benedictí de Santa Pau de mitjans del segle IX, que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Ja es parla segons documents, l'any 867.

La volta està enfonsada, només en resten els murs de la sagristia, el campanar és reformat, amb unes escales noves que pugen a dalt, on tindrem unes bones vistes.

Es tracta d'un bonic indret amb molta solitud, on val la pena estar-se una estona. Nosaltres aprofitem per treure els queviures i donar bona fe.

De tornada, passem pel punt geodèsic de San Julià (907 metres)


Vistes cap al Cabreres, amb el Pla d'Aiats al fons.

Iniciem la baixada cap al coll del Puig d'en Bardissa

Agafem el corriol que surt a la dreta del coll i passa per sota del Puigsacreu, aquest sender ens sembla preciós.Tenim ara, darrere nostre, la muntanya de Sant Julià del MontEn el pal indicador de La Font de la Godomar, triem cap a dalt, a l'esquerre.

Voregem la finca de Godomar per una pista que travessa un bosc encisador.


Arribem a Batet de la Serra per un corriol tancadet que va darrere les habitatges.

A Can Vilajoan, girem a l'esquerra per arribar-nos a la carretera.

Arribem a l'aparcament, on donem per finalitzat aquesta bonica excursió.

...i ja que estem, aprofitem Can Vergés, per fer un recuperador dinar !!!Moltes gràcies i fins a la propera !!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada