diumenge, 4 d’agost del 2019

LA POBLA DE LILLET - EL CLOT DEL MORO - SANT VICENÇ DE RUS 2019 08 03



Petita caminada per la bora del riu Llobregat entre La Pobla de Lillet i Sant Vicenç del Rus, fent un itinerari molt variat que traspua història industrial per tots els seus indrets. Farem la ruta del Tren del Ciment, passant per les seves estacions, com els Jardins Artigas i arribarem al Clot del Moro, al Museu del Ciment i les seves construccions de l'antiga fàbrica Asland. Continuarem pel GR4 per arribar-nos a l'impressionant Salt de l'Ós, on seguirem el riu Llobregat fins a l'ermita de Sant Vicenç de Rus. 



INICI: A l'aparcament que tenim a l'entrada de la població de La Pobla de Lillet, venint de Guardiola de Berguedà.

ITINERARI: Sortim de l'aparcament passant al costat del riu Llobregat admirant el seu Pont Vell i altres, com el monument a Güell, impulsor de la fàbrica Asland. Enfilem el carrer Salvador Torrents, fins a creuar la via del tren, ara anem per una pista al costat dels pins de Ca l'Artigas i la via, fins a arribar-nos a una Font. Baixem per unes escales al pont i seguirem la via del Tren del Ciment, fins al Clot del Moro. Bones vistes dels jardins Artigues, del salt d'aigua i del riu en general. (Pels passos estrets de la via, cal estar amatent amb els horaris del tren en funcionament.)

Estem al Clot del Moro, on tenim l'estació de tren de Castellar de n'Hug, el Museu del Ciment, i altres construccions relacionades amb l'antiga fàbrica Asland. Continuem per la pista fonamentada seguint les marques del GR4 on sortirem a la carretera de Castellar, i passats uns metres, triarem a l'esquerra al trencall del GR4 amb direcció al riu.

Seguim el GR4 passant pel Pas de l'Ós i el seu salt d'aigua, un indret impressionant, on es veu la força de l'aigua erosionant la muntanya. Seguim al costat del riu on veurem indrets molt bonics fins a sortir a un estable amb una pista ample. La seguim uns metres fins a l'Aqüeducte de la canonada d'aigua, encara en funcionament produint electricitat.

Seguim el GR4 i creuem el Rec de Monell per una petita palanca de fusta, fem una pujadeta per sortir de seguida a l'església del segle XII de Sant Vicenç de Rus. Per la tornada, nosaltres decidim fer un parell de quilòmetres de carretera direcció La Pobla, per no tornar pel mateix recorregut, anirem fins al desviament del Clot del Moro. Ara seguirem el GR4, per un bonic entorn, fins a la Pobla de Lillet.

DISTANCIA: 12,00 quilòmetres – DESNIVELL: 307 metres – DURADA: Dediquem un total amb parades de 4,36 hores.


La Poble de Lillet, inici de aquesta caminada, vistes del riu Llobregat passant sota el Pont Vell i el monument a Güell, impulsor de la fàbrica Asland.

Sortim de La Poble de Lillet, per la pista al costat de la via del Tren del Ciment

Pins de Ca l'Artigas

Camí a la fàbrica de Ca l'Artigas

Font

Pont del Llobregat

Ruta del Tren del Ciment

Estació dels Jardins Artigas

Glorieta als Jardins Artigas


Tren del Ciment











Arribant al Clot del Moro

Estació de tren de Castellar de n'Hug

El Clot del Moro

Construcció modernista de l’any 1904 de la Compañía General de Asfaltos y Portland (Asland), fundada per Eusebi Güell. Va esdevenir la primera fàbrica de tot l’Estat espanyol dedicada a la fabricació de ciment.

La seva ubicació s’explica per la proximitat a les matèries primeres i els recursos energètics, propis d’aquesta part del Berguedà, com ara la pedra calcària, el carbó de les mines del Catllaràs i l’energia hidràulica del riu Llobregat. Des del punt de vista arquitectònic, destaca la seva adaptació a la topografia i al procés industrial. 

Museu del Ciment



Forns verticals

Canonada d'aigua a la central elèctrica

El Xalet avui


Al Xalet, obra dels arquitectes Lluís Homs Moncusí i Eduardo Farrés Puig, s’hi hostatjaven els alts càrrecs de l’empresa i altres visitants de la fàbrica.

Sant Jaume al Clot del Moro

Trencall GR4 direcció riu Llobregat



GR4


Pas de l'Ös

Vistes al salt

Salt de l'Ós
Indret espectacular,  on el curs del riu Llobregat es fa estret i l’aigua baixa amb força.






GR4





Anirem per un camí molt bonic a la bora del riu Llobregat



Gorg al riu Llobregat







Riu Llobregat

Aqüeducte per la canonada d'aigua. Una obra molt important del aprofitament hidràulic per donar energia a la fàbrica Asland del Clot del Moro.

Creuem el Rec de Monell

Arribem a Sant Vicenç de Rus

Edifici bastit el segle XII sobre restes alt medievals L’estil és romànic, d’una sola nau.  Tenia dues capelles, una dedicada a Santa Magdalena i l’altra a Sant Andreu. Actualment l’església conserva una pila baptismal i s’hi va trobar una imatge de fusta de la Mare de Déu i un canelobre imitant les branques d’una mata d’acònit. Conté pintures murals del gòtic lineal i reproducció de pintures murals del segle XII.



Vistes als prats de la Farga de Sant Vicenç de Rus

De tornada, farem un parell de quilòmetres per la carretera C-663 fins al Clot del Moro.

Al fons, la població de Castellar de n'Hug

Agafem de tornada GR4, al Clot del Moro i no el deixarem fins a la Pobla de Lillet.



La Molina, cruïlla de camins



Vistes al Clot del Moro

GR4



Vistes al recorregut del Tren del Ciment

Per Can Branca

Font de la Penella

Devesa de Merleta



Arribant als prats de La Pobla de Lillet

El Llobregat a l'arribada a La Pobla de Lillet



Moltes gràcies i fins la propera !







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada