dimarts, 7 de juliol del 2020

MANLLEU - SANT MIQUEL DE LA GUÀRDIA - RODA DE TER - JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE L'ESQUERDA - CAMÍ DE MALARS - SANT JULIÀ DE VILAMIROSA


Petita caminada amb el riu Ter com a eix vertebrador entre les poblacions de Manlleu i Roda, on farem un sender que ens acostarà tant al patrimoni industrial i cultural de la zona com al de la seva vegetació de bosc de ribera. Una ruta que pot arribar a ser molt entretinguda.


ITINERARI:

Iniciem la caminada al Museu del Ter, a Manlleu, al costat del riu, on tindrem espai per aparcar. Seguirem per la barana del passeig el GR 210 amb direcció Roda de Ter. Deixem el riu a l'antiga fàbrica tèxtil de Can Llanes, per continuar pel Camí del Vicenç, per una urbanització de Les Masies de Roda. Deixem el GR per poder visitar la bonica ermita de Sant Miquel de la Guàrdia.

Passem per les masies del Duran i Masferrer, on tornarem al GR per un encantador sender en baixada al riu Ter. Arribem al nivell del riu, entre arbres de gran mida, al meandre passem per una barraca de pescadors, seguit de la Resclosa de Malars, per arribar-nos al pont Nou de Roda de Ter pel bonic Camí dels Pous.

Passem la xemeneia de Portavella i pugem dalt del pont on passarem a l'altre costat de la carretera, baixem arrambats al pont, fora del GR, fins a arribar al costat d'un parc al Pont Vell, boniques vistes del poble, triem l'ascensor per pujar a l'església de Sant Pere. Continuem carrer amunt seguint els indicadors del jaciment arqueològic de l'Esquerda, arribem al Museu de l'Esquerda, un edifici singular que abans havia sigut la caserna de la Guàrdia Civil, on tenim un mirador a l'altra banda del riu, cap al Salou.

Caminem per l'Esquerda, una península singular, visitem els jaciments arqueològics, tenim bones vistes. Baixem enfront del Mas Samelasa, per un sender pedregós, on cal anar amb cura, anem cap a la dreta una estona fins a baixar a uns petits Horts (cal saltar la cinta) on sortirem a un pal que indica el camí a la Palanca de Samelassa, que seguirem.

Arribem a la palanca dels Molins o de Samelassa, per un bonic sender a la paret, la creuem fen les fotos de rigor (el riu baixa carregat) i sortim a la carretera. Poc d'aspres a l'esquerra trobem un espai de pícnic, la font dels Molins, on aprofitem per esmorzar. Continuem per la carretera fins a un pal indicador on deixem el GR i seguim les indicacions de Camí Alternatiu, ara tombem cap a la dreta, el camí és molt bonic i passa pel mig de l'antiga fàbrica tèxtil de la Blava.

Sortim als habitatges de roda de Ter, on tindrem una espectacular vista a la banda de Sant Pere i el pont Vell, que traspassem per sota igual que al Pont Nou. Continuem pel Camí de Malars, on la colònia travessem el riu Gurri, per després arribar-nos a la carretera B-522, per creuar-la amb direcció la masia de la Rierola, pocs metres abans d'arribar al mas triem a la dreta un camí que ens portarà a l'església de Sant Julià de Vilamirosa i la masia del Fugurull. Continuem per la pista asfaltada fins a les primeres cases de Manlleu, on a l'esquerra, seguirem un corriol que passa adossat als habitatges i sobre del riu Ter; entrem a Manlleu pel pont de Can Molas. Agafem el passeig amb els Rentats de Baix, fins al punt de sortida.

DISTANCIA: 15,15 quilòmetres - DURADA : 4, 20 hores.

Iniciem la ruta al costat del Museu del Ter (Manlleu)

El Museu del Ter ocupa des del 2004, l'antiga fàbrica de filatures de Can Sanglas, de 1841. Està situat al costat del Ter, on el canal industrial de Manlleu, un dels més emblemàtics de la industrialització catalana (1848), finalitza el seu recorregut pràcticament de 2 km, en un espectacular entorn fluvial.

Caminem uns passos i trobem el riu amb força aigua, això farà que el paisatge, durant el recorregut, ens proporcioni una imatge espatarrant.
 
Deixem el riu per un moment a Can Llanes, una de les fàbriques de la indústria tèxtil que s'instal·là al costat del riu Ter a finals del segle XIX, i que, malgrat les transformacions, ha arribat encara a avui, continuant amb la producció tèxtil.

Passem per la urbanització del Vicenç deixant per un moment el GR

Arribem a Sant Miquel de la Guàrdia

Pals indicadors a l'església.

Sant Miquel de la Guàrdia, documentada des de l’any 1012, passà de ser parròquia independent (el 1050 ja figurava com a parròquia) a sufragània de Sant Pere de Roda (cap el 1330), encara que depenia del monestir de Sant Pere de Casserres per donació feta el 1116 del bisbe de Vic Ramon Gausfred.

Continuem i passat les masies de Masferrer i El Duran, ens desviem al GR per un sender en baixada cap al riu.



Arribem a la bora del riu Ter, que ara seguirem per la ribera.



Arribem al meandre del Gelabert, amb un paisatge que es classifica com a subsistema riberal d’una zona d’interès ecològic i paisatgístic.

A las seves rodalies, durant la temporada de pesca, es podem trobar molts pescadors.

Mandre de Gelabert

Hi ha una cabanya o refugi amb una taula i seients de fusta gran per poder fer un àpat o refugiar-se en cas de pluja. A un dels costats una taula rodona i seients de pedra, amb un relleu dels escuts dels Municipis que formen la Societat de Pescadors.


Continuem el Camí Vora el Ter







Plans del Coll

Seguim pel GR 210

Parem a contemplar la Resclosa de Malars

Possiblement al 1780  ja existia una petita resclosa per a l'antic molí fariner i draper inicial. De totes maneres, la que existia els últims anys es va fer nova entre el 1986 i el 1990. 

Aquesta resclosa rep el nom de la Colònia que hi podem veure a l’altra llera del riu. La colònia de Malars era una indústria tèxtil de Roda, on hi havia habitatges, la fàbrica, i fins i tot una església, una escola, una fonda i una botiga d’aliments. Es va remodelar aquesta resclosa per utilitzar l’aigua per al seu ús industrial. Inicialment, abans de la fàbrica tèxtil, la resclosa era més petita i s’usava per al molí draper i fariner de Malars.

Arribant a la Resclosa de l'Obra. Resclosa que recollia aigua per a la Fàbrica l'Obra de Roda de Ter. 

Iniciem el Camí dels Pous

Seguirem un camí molt arreglat, amb baranes i plataformes, entremig dels pollancres i canyes, sempre fregant el riu, es tracta del Camí dels Pous, un sender on trobarem uns sobreeixidors que alliberaven antigament l'excés d'aigua de la conducció que anava fins a la fàbrica de l'Obra.



En aquest passeig paral·lel al Ter, travessarem una part molt agradable i ombrívola. Tota aquesta zona s’ha restaurat donant importància als pous, que antigament s’usaven per portar l’aigua fins a una fàbrica tèxtil del centre de Roda de Ter. Té una longitud d'1,45 quilòmetres i forma part del GR-210.


 
Els pous








El camí continua entre els alts pollancres.

A l'antiga fabrica de l'Obra albirem Roda de Ter

Arribem al Pont Vell de Roda de Ter, on pujarem dalt, on és l'església de Sant Pere.

A la part de dalt, tenim unes bones vistes del riu.

El 1368 es coneix una deixa per l'acabament de pont de Roda. El 1652 es restaura i el 1876 se li afegeixen les sobre arcades. Sempre ha estat significatiu el que es construís una església a cada banda del pont.

Estem al centre antic de Sant Roda de Ter, i prenem direcció a l'Esquerda

De camí passem pel Museu de l'Esquerda al barri de l'Atalaia. Aquest edifici va ser la caserna de la Guàrdia Civil i es va reforma completament. Es pot gaudir del petit mirador cap a l'altra banda de la península.

Entrem al Jaciment arqueològic de l'Esquerda



L’Esquerda és un important jaciment arqueològic que conté restes de diversos períodes històrics, des del segle X aC fins el segle XIV de la nostra era. Conserva evidències de més de 2500 anys d’història, des del bronze final, món ibèric, visigots i tot el període alt i baix medieval, fins al seu abandonament l’any 1314.

Restes de l'antiga església romànica de Sant Pere de Roda (any 937)

Necròpolis 

Continuem per un sender direcció al Mas de Samelassa, baixem el petit cingle, on cal anar amb cura amb els nens, fem volta cap a la dreta per agafar el camí a la Palanca dels Molins.

Hem baixat a la bora del riu, al costat d'uns petits horts, on tenim l'indicador de la Palanca de Samalassa. Camí medieval.

Passem pel camí ben preparat entre la roca i el riu.



Travessem la Passarel·la dels Molins o Palanca de Samalassa.

Estem a l'altra ribera del riu, ara farem l'esmorzar a l'ombrívol paratge de pícnic en la Font dels Molins.

Deixem el GR i triem el Camí Alternatiu, molt bé assenyalat.

Travessarem una porta al camí, on entrarem als terrenys de la fàbrica la Blava.



Travessem per la Fabrica La Blava

Es va acabar de construir l'any 1925. A finals dels setanta va passar al grup Castells. L'any 1978 es va aplicar el primer pla de reestructuració i es va quedar amb 150 treballadors dels prop de 400 que tenia. L'any 1991 tenia 130 treballadors i va tancar l'any 1999. El 2004 la va comprar l'Ajuntament de Roda per fer-hi, entre altres coses, un museu dedicat al poeta Miquel Martí i Pol, treballador de la fàbrica.

Roda de Ter, amb l'església de Sant Pere, des de La Blava

Nivell d'Aigües, a l'Aiguat del 18 d'octubre de 1940 - Roda de Ter.

Travessem, ara per l'altra banda del riu, el Pont Vell de Roda.


Passem per sota el Pont Nou i parem un moment a la Resclosa de Portabella

Passat el pont Nou, entrem al Camí de Malars



Can Grau

Desembocadura del riu Gurri

La Prada

 
Colònia de la fabrica Malars

Colònia tèxtil formada per 25 habitatges i la fàbrica. Hi havia també una església, un economat, una fonda i una escola. Ara només resten uns quants habitatges deshabitats, l'habitatge de l'antic director, la turbina i l'església. Els edificis estan units entre si al llarg i perpendicularment. L'edifici de l'entrada principal està construït, a la banda del Ter, sobre roca. La colònia està situada entre el Ter i el Gurri.

Va ser de les primeres fàbriques de la comarca. El 1827, Gaspar Molas demana una nova concessió d'aigües per augmentar la producció de cardar cotó.

El Gurri des del pont a la Colònia Malars

Camí de La Rierola, ens desviarem a la dreta abans d'arribar al mas.

El Fugurull i Sant Julià de Vilamirosa

Antiga i fortificada masia situada al migdia del terme de Manlleu, encara que havia format part del municipi de Vilamirosa fins la seva annexió al municipi de Manlleu, l’any 1844. El mas Fugurull ha estat des de sempre directament relacionat amb l’església de Sant Julià de Vilamirosa i no serà de més recordar que aquesta església és ja coneguda l’any 946, per tant és evident la relació, quan el Fugurull és aixecat a redós de Sant Julià. El municipi de Vilamirosa feia l’elecció de batlle en un camp prop de església i per tant també del Fugurull. 

Era la parròquia del terme de Sant Julià de Vilamirosa, que va ser independent fins l’any 1844. Actualment és sufragània de la parròquia de Granollers de la Plana, encara que sigui del terme de Manlleu. Es tracta d’una església romànica del segle IX o X. Al museu de Vic es conserva un bonic retaule gòtic que hi havia.

Continuem pel camí ral de Manlleu

Farem un sender per sobre el riu Ter i adossats als habitatges del barri de Vista Alegre fins a trobar el Pont de Can Moles a Manlleu.

Albirem el Pont de Can Moles

Arribem a Manlleu 

Farem un tros pel bonic Passeig del Ter de Manlleu fins al Museu, on tenim el punt d'inici i final d'aquesta completa caminada d'avui, on hem pogut gaudir del seu interessant patrimoni històric i d'un bonic paisatge.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada