dijous, 18 d’abril del 2019

VOLTA AL VOLTANT DE VIC - 2019 04Petita caminada al voltant de la ciutat de Vic, on farem un complet itinerari visita'n diversos enclavaments d'alt valor ecològic, paisatgístic, històric i cultural, ací com també, de resseguir part dels recuperats marges dels rius Gurri i Mèder. Un passeig sense desnivell per gaudir de caminar.


INICI: Sortim del Pont Vell de l'N-152, a l'Avinguda Olímpia de Vic, on tenim a les dues bandes del pont, bon lloc per aparcar. Malgrat que el itinerari es una rotllana al centre de Vic, pràcticament es pot començar per qualsevol lloc. 

ITINERARI: Sortim del pont i enfilem cap al tranquil barri del Castell d'en Planes, passem sobre la via del tren per la carretera de Gurb, travessem la Plaça del Mil·lenari per pujar al Parc del cementiri on gaudirem de bones vistes. Continuem pel parc i passem pel cementiri, on la part antiga val la pena de visitar. Ara baixem a La Central, instal·lacions de l'antiga Energia Elèctrica del Ter, ara nou equipament cultural de la ciutat. Travessem la carretera de Manlleu per pujar al Seminari, gran edifici de Vic, al que donarem una volta, passant per un bonic camí amb arborètum i surtin a unes escales que donen a l'itinerari de l'Anella verda de Vic, que seguirem fins al Bosc del Puig dels Jueus, una delícia d'indret. Passem per l'antena i arribem al Molí de Vent amb un petit mirador. 

Fem la volta al parc, passant per la Colònia de Gats, per pujar al mas de Sant Miquel Gros i arribar-nos a Comamala, on seguirem els indicadors de l'Anella Verda, donem la volta al turó de Comamala, per baixar als Caputxins, travessant la C-153 i sortir al camí ral de Vic-Olot. Fem cas al GR i sortim al carrer de M.D: dels Munts, per passar per davant la Fabrica Nova i de seguida tombar a l'esquerra per sortir al riu Gurri, on seguirem al seu marge fins al Parc de Xavier Roca i Viñas, per canviar de riu i seguir El Mèder. Ara passarem per la zona més cèntrica de la ruta, passant per Les Adoberies, el parc de Sant Júlia d'Alvèrnia, el Pont de Queralt, el Palau Episcopal, el parc de Jaume Balmes, fins al Pont del Remei, on deixarem el riu. 

Anem cap al Sucre pel seu pont elevat i ja sols queda arribar-nos a la Torre dels Frares, on és el Parc dels Estudis, continuem pel carrer d'en Perot Rocaguinarda, on al final del mateix, acabarem la ruta. 

DISTANCIA: 10,38 quilòmetres - DURADA: 3,00 hores, dedicarem un total amb parades de 3,25 hores.

  Sortim del Pont Vell de l'N-152 i passarem pel tranquil barri del Castell d'en Planes, castell particular sobre la base d'una fortificació d'època carlista del segle XIX.

Creuem el Parc de l'Era d'en Sellés, amb un arborètum amb 64 espècies diferents molt bé identificades. A la part de dalt, tenim unes bones vistes cap al nord.

Passem pel cementiri de Vic, un indret que té la seva bellesa particular.
El cementiri de Vic és construí a primeries del segle XIX i s'inaugurà al 1834. Cal remarcar l'empremta neoclàssica de l'edificació així com de la capella. Conserva mausoleus de gran interès: Bassols, Costa i Pericas.

El parc al voltant del cementiri es un indret encantador.

Passem per La Central, que està ubicada a l’edifici industrial que conformaven els tallers de l’antiga Energia Elèctrica del Ter, i que s’ha rehabilitat per oferir una programació cultural estable i de qualitat per al públic infantil, juvenil i familiar.

Seguim fins a arribar al edifici monumental d'El Seminari.

Acabada la guerra civil, entre 1944 i 1947, es va construir l’actual Seminari, un edifici gegantí inaugurat per Franco al 1949, que va albergar-ne 384 seminaristes, avui sense estudiants de capellà .

De la part de dalt del Seminari, surt a la dreta un caminet molt bonic, que dona la volta fins al darrere del propi edifici.

Per aquest camí tenim un arborètum amb diferents espècies. També ens adonarem el gran que es El Seminari.

Sortirem a l'Anella Verda, un itinerari natural de 32 quilòmetres al voltant de Vic que arriba fins a Sentfores.


Sant Miquel Gros 

Arribem al Bosc del Puig dels Jueus 

El bosc del Puig dels Jueus és un petit turonet situat al nord-est de la ciutat de Vic. El nom ve del seu ús com a cementiri del jueus de la ciutat a l'edat mitjana. 

 Posteriorment aquests terrenys es van utilitzar com a camps de conreu que en els últims anys van quedar en desús. Actualment l'espai es destina a zona de lleure per a la població i a la realització d'activitats educatives de formació mediambiental.

Una delícia caminar per aquest parcPassem pel Molí de Vent

El molí de vent, a través de l’energia eòlica, treu aigua del pou . Aquesta aigua queda emmagatzemada en un dipòsit que té una capacitat de 100.000 litres per poder regar en cas necessari.

Petit mirador

Anem fent la volta al bosc

El Cobert, amb una petita colònia de gats.

Deixem el Bosc del Puig dels Jueus, per travessar els camps que ens portaran a Comamala.

Sempre anirem pegats a la ciutat de Vic. Vistes a l'Hospital.

Tornem a albirar el Seminari per la part de darrera.

Cruïlla de Comamala, seguirem per l'anella Verda.

Per l'Anella Verda

Farem la volta al Turó de Comamala


Agafem el GR que ve del Pont d'en Bruguer

Sortirem al barri dels Caputxins, on buscarem la entrada al riu Gurri.

Accedim al recorregut ambiental riu Gurri, amb direcció el Parc de Xavier Roca i Viñas, un bonic passeig per les seves ribes recuperades.


Pont de Can Caseta

Arribem al Parc de Xavier Roca i Viñas 

Passat aquest pont, trobem la confluència dels dos rius, el Gurri amb el Mèder, que esdevé un espai interessant com node de connexió biològica entre dues conques amb orígens diferents.

Ara seguirem el riu Mèder cap al centre de la població.

Parc d'Antoni Rovira i Virgili

Pel Molí d'en Saborit

Parc de Sant Julià d'AuverniàPassem pel Pont de Queralt

Va construir-se avançat el segle XI i es troba situat enfront de l'antic portal de Queralt de les muralles de Vic.

Les Adoberies

Passarem per la Rambla del Bisbat

Detall del Palau Episcopal

Pel Passeig de Pep Ventura


Travessem el Pont del Remei, d'estil gòtic, fou construït per donar pas al nou camí ral de Vic a Barcelona. Ara deixarem el riu Mèder per tornar al punt de sortida.

Pugem al pont elevat del Sucre per traspassar les vies del tren

Passarem per l’edifici del Sucre,  una antiga fàbrica destinada a la producció de sucre comercial, tot transformant la remolatxa sucrera . Actualment rehabilitat com  a centre cultural i seu del Consell Comarcal d’Osona .

                          
 Ja sols queda arribar-nos a la Torre dels Frares, on és el Parc dels Estudis, pel carrer d'en Perot Rocaguinarda, on al final del mateix, acabarem la ruta.Gràcies
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada