diumenge, 5 d’agost del 2018

SANTUARI DE FALGARS - ROC DEL CATLLARÀS - PLA DE L'ORRI - EL PEDRÒ - PRAT GESPADOR - MINA DEL MORENO - VALLFOGONA 2018 08 04


Pla de l'Orri amb el Pedró al fons

Petita caminada per l'espai natural protegit de la Serra de Catllaràs al Berguedà, sortint del Santuari de Falgars, on passarem per bonics camins que ens portaran per paratges de gran bellesa, com els prats, els boscos i rocams, acompanyats amb unes singulars vistes cap a les muntanyes properes.


INICI: Per la carretera B 402 de Guardiola de Berga a La Pobla de Lillet, ens desviem al quilòmetre 8, a Cal Roger, on agafem el trencall a la carretera de Falgars. Remuntem per pista asfaltada uns 7 quilòmetres fins a l'àrea recreativa del Santuari de Falgars. Deixem el cotxe en uns dels aparcaments de la zona d'esbarjo.

ITINERARI: Descendim per la pista asfaltada fins a la Collada de Falgars, justament on és la Font del Centenari, ens endinsem al bosc fent una còmoda pujada sempre resseguint les marques del GR4, al principi, el bosc es tracta d'una impressionant fageda. Continuem fins al Camp de l'Ermità, un bonic prat que sembli un oasi al bosc, aquí trobem un pal indicador. 

Ara anirem per un bosc tancat, resseguint el Torrent de l'Ermità, la pujada es farà més dura fins al collet del Llobató. Seguim pujant fins a la Creu del Catllaràs, un alt collet. Prenem la pista de terra en baixada fins al bonic entorn de la Roca del Catllaràs. Aprofitem per fer una bona parada al costat del roc. Continuem per la pista que va a Sant Romà de la Clusa, fins al Collet del Pla de l'Orri, un fantàstic paratge, ple de cavalls en aquesta època de l'any. Travessem el pla buscant al bosc els senyals grogues per pujar en poc temps al cim del Pedró, punt alt de la ruta amb 1.765 metres. Vistes al Sobrepuny i el Pedraforca. 

Nosaltres decidim continuar una estona per la carena de la Roca Roja d'Arderico, per baixar fort pel mig del bosc (tros costerut !) i enllaçar amb el PR-C 52. La pista de seguida es converteix en un agradable camí, passant per la curiosa Font Assedegosa i poc després per arribar al prat Gespador, un altre indret meravellós i on se situa la font. Seguim la ruta endinsant-nos altre cop al bosc per un bonic sender, on passarem per les antigues restes d'explotacions mineres, com la Mina del Moreno. Continuem pel sender fins al torrent de Vallfogona i posteriorment a la masia del mateix nom. Resseguim els senyals del sender fins a sortir del bosc a la collada de Falgars i al mateix santuari. Ruta molt bé marcada.

DISTANCIA: 11,65 quilòmetres – DESNIVELL: 620 metres – DURADA: 5,00 hores sense parades, nosaltres dediquem un total de 6,15 hores.


Iniciem la caminada al costat del Santuari de Falgars. Descendim per la pista asfaltada fins a la Collada de Falgars.

Font del Centenari

Deixem la font i iniciem una pujada suau pel GR4, entre una estupenda fageda.


Plana Jugadora
Ens topem al mig de la pista aquest "Energumen" amb molt mal humor, estarem una bona estona sense poder avançar-ho pels costats fins a la Pla de l'Ermita.

  Pla de l'Ermita

Ara tindrem un camí costerut amb bona pujada fins al Collet de Llobató

Collet de la Creu del Catllaràs 1.695 metres

El tancament de camins al Catllaràs per conservar el gall fer, no afecta aquesta ruta.

Arribem al Roc del Catllaràs

El Roc del Catllaràs és un dels indrets més emblemàtics de la serra del Catllaràs, un prat alpí amb una gran roca calcària al bell mig.

Prats al voltant del roc del CatllaràsContinuem pujant fins al Coll del Pla de l'Orri

Pla de l'Orri

Es tracta de un paratge pre pirinenc meravellós, paradís pels cavalls, amb un extens prat envoltat de pi roig i pi negre.Els cavalls són l'activitat principal a la finca i són la base de la Fundació Projecte Miranda, entitat que gestiona l'espai com a santuari de cavalls abandonats, maltractats o amb problemes. Al voltant dels cavalls s'han estructurat una sèrie d'activitats relacionades amb la inclusió social i l'educació ambiental.

Val la pena gaudir una estona de aquest paratge

Arribant al cim de El Pedró

Pedró del Catllaràs (1.765 metres): el cim està senyalitzat per un vèrtex geodèsic amb un cartell de fusta. Belles vistes a l'oest, entre els arbres, de la Serra d’Ensija i del Pedraforca, entre altres.

Vistes a la Serra d’Ensija

Vistes al SobrepunyAra sense marques ni, camí indicat, continuem per la carena una estona, per anar veient les vistes.

Baixem de la carena bastant fort pel mig del bosc (sense marques i tros costerut !) per enllaçar amb el PR-C 52

Sortim al PR-C 52

Font Assedegosa


A continuació el sender es transforma en un camí molt bonic durant una bona estona,  fins que arribem al prat Gespador

Font del Prat Gespador

Prat Gespador

El Prat Gespador sembli un oasi al bosc, un paratge que no té res d'envejar als paisatges alpins suïssos. Farem un altre bona parada.

Continuem la ruta endinsant-nos altre cop al bosc per la obaga.

Pleta de les Vaques

Xemeneia de 11 metres de la Mina del Moreno a la Pleta de les Vaques.

Pou de ventilació de la Mina del Moreno, que connectava amb la mina una vuitantena de metres més avall. Molta profunditat !

Rocs, bosc i prats, el paisatge típic del Catllaràs

Bonics senders al Catllaràs

Mina del Moreno

Més avall de la muntanya trobem la boca mina del Moreno i al seu costat els restes de pilars d'un antic telefèric, restes de l'antic dipòsit i altres edificacions que van funcionar del 1908 al 1920. Les mines es troben en la cara nord del Catllarás, enfront de La Pobla de Lillet. La més important era la Mina del Teixó. El Cable era el lloc on s'ajuntava la producció de les mines i després es feia baixar per telefèric fins a l'Entroncament, en la carretera de Sa Pobla i actualment estació del carrilet turístic. Gairebé tota la producció anava a alimentar la fàbrica de ciment en el Clot de Moro. (La Asland)

Seguirem pel PR-C 52
Arribant al torrent de Vallfogona

Masia abandonada de Vallfogona

Deixem pista i continuem pel sender

Al Coll de Falgars

Vistes al Mirador del Roc de la Lluna a 1.496 metres d'alçada.

Arribem al Santuari de Falgars, on finalitzarem aquesta variada excursió d'avui. Aprofitem l'avinentesa i la hora de dinar, per degustar el bon menú i viandes que produeixen al santuari...


Moltes gràcies i fins a una altre !!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada