diumenge, 1 de juliol del 2018

RIBES DE FRESER - RIBESALTES - EL SERRAT - FUSTANYÀ - RIALB - BATET - COLLET DE SEGURA 2018 06 30Petita caminada per la vall del Freser visitant els petits nuclis veïnals del Serrat, Fustanyà, Rialb i Batet, per retornar a Ribes de Freser pel collet de Segura. Ruta ben senyalitzada, on gaudirem tota l'estona d'unes vistes espectaculars i on recomanem dedicar temps a la contemplació dels indrets per on passa aquesta interessant excursió.


PUNT D’INICI: Arribem a Ribes de Freser des de Ripoll per la N-260. Estacionem el vehicle a l'aparcament del Cremallera de Núria a la estació Ribes Vila, punt d'inici de la caminada. 

ITINERARI:
 Hem arribat ben aviat, deixem l'estació Ribes Vila, per travessar la via del cremallera per la carretera de Pardines, al costat del Castell de Sant Pere de Ribes de Freser, de seguida trobem el primer pal de la xarxa Itinerància. Fem el primer tram cimentat, deixant a baix les ruïnes del castell de Sant Pere, pujant a la vegada que passem al costat de l'Hotel Resguard dels Vents i pel Mas Ventaiola, ara ja per pista de terra. Continuem fins a arribar a la collada de Can Nadal, on és el mirador de Ribesaltes, bones vistes cap al Taga, on triem la pista a l'esquerre. Aquest tros és llarg i penós, al ser cimentat, però té contínuament a banda esquerra unes vistes espectaculars. 

Arribem a un revolt tancat a la dreta, indicat, on deixem per fi, la pista cimentada i n'agafem una altra de terra, entremig d'un bonic bosc. Deixarem la pista per l'esquerre i davallem per un petit corriol fins al fons de vall, on travessem el riu Maçanell per uns ponts de fusta. Pugem ara per la solana de la vall, és un antic camí que ens porta fins al nucli del Serrat. Entrem al poble passant pel costat de la seva petita església i un antic safareig, creuem la població pels seus carrers fins a la carretera on tenim una font. 

Deixem el Serrat per l'antic camí que va en paral·lel a la carretera. (Nosaltres ens vam passar aquest trencall i vam tornar) Pel caminet arribem a l'oratori de Sant Antoni, on triem l'esquerre, ara per un sender més estret. Continuem fins a arribar a un revolt de la carretera. 

Seguim uns metres la carretera i ens desviem per una drecera a l'esquerra per arribar-nos a la petita població de Fustanyà, visitem la bonica església de Sant Sadurní de Fustanyà, amb el seu peculiar porxo i campanar. Ara farem revolts en baixada per pista cimentada, passant per sota del gran aqüeducte, per sortir a la carretera de Queralbs a Ribes. Triem l'esquerra per la carretera uns docents metres on creuem les vies del cremallera i sortir al nucli de Rialb. 

Passat Rialb, ens desviem a la dreta en pujada fent l'antic camí Rialb - Batet. Aquest bonic camí ens permet gaudir d'una bonica panoràmica de la vall. De seguida arribem al petit nucli de Batet, on cal visitar la petita església de la Mare de Déu del Carme. Continuem fent un tram de carretera en baixada fins a un trencall a la dreta, on agafem un camí que planeja i que ens porta a Can Possons, on poc abans visitarem una boca mina de ferro. 

Seguim per la pista que ens porta al Collet de Segura, indret confús en estar actualment cercat, i on cal donar la volta a la dreta per agafar el camí de baixada. El camí davalla costerut fins a Ribes de Freser, amb bones vistes a la paret dels Coforns i el seu búnquer. Arribem a l'oratori de Sant Cristòfol per sortir a l'empinat carrer Cerdanya, i ja fins al punt de sortida l'aparcament de l'estació de Ribes Vila. 

DISTANCIA: 16,60 quilòmetres – DESNIVELL: 632 metres – DURADA: 5 hores sense parades, nosaltres dediquem un temps total de 6,30 hores.


Ben d'hora estacionem el vehicle a l'aparcament de l'estació Ribes Vila, del Cremallera de Núria, punt d'inici de la caminada.

Travessem la via del cremallera per la carretera de Pardines, al costat del Castell de Sant Pere de Ribes de Freser.
.
Passem al costat de l'Hotel Resguard dels Vents i després pel Mas Ventaiola.Guanyem alçada i tenim unes bones vistes de Ribes de Freser

Arribant a la zona de Ribesaltes a la Collada de Can Nadal, amb vistes del Taga.

Mirador de Ribesaltes

Ara farem un tros llarg i penós, al ser cimentat, però té contínuament a banda esquerra unes vistes espectaculars. 

Vistes cap el nucli de Batet

Deixem la pista a Tregurà i entrem per una pista de terra al bosc.

Vistes al massís del Puigmal

Farem una bona estona de bosc.


Des del bosc albirem el nucli del Serrat

 Davallem per un petit corriol fins al fons de la vall, on travessem el riu Maçanell, per uns ponts de fusta.Passem a la banda de solanaIndicador del camí al Serrat

Ara podem veure bona part del bosc que hem travessat.

El Serrat (1.350 metres)


 Entrem al poble passant pel costat de la seva petita església, Mare de Déu del Remei, i un antic safareig.

Travessem la població pels seus carrers empedrats, fins al principi de la carretera, on tenim una font a la placeta.

Font a la placeta

Antic camí paral·lel a la carretera per la part baixa de les edificacions.

Font del Raval

Gaudim de les bones vistes que té el antic camí del poble. 

Des d'aquest punt, es pot albirar l'itinerari que ens queda per fer a la banda de solana, a primer terme tenim Rialb, després el següent nucli habitat de Batet i al fons Can Possons i el Collet de Segura.

Pel caminet arribem a l'oratori de Sant Antoni

Anem davallant i albirem el nucli de Fustanyà

També tenim unes bones vistes de la població de Queralbs

Arribem a Fustanyà

És la població més antiga de la Vall de Ribes, els seus habitants van fundar Queralbs i el Serrat.

Visitem la bonica església de Sant Sadurní de Fustanyà, edifici del segle XII, amb el seu peculiar porxo i campanar.

Ara farem una bona baixada fins a la part baixa de la vall.

Albirem el nucli de Rialb des de la Casanova


Passem per sota de l'actiu Aqüeducte de Fustanyà, per sortir a la carretera de Queralbs a Ribes.

Travessem la via del cremallera a Núria.

 Arribem a Rialb

Rialb va ser creat també a partir de les explotacions mineres. Era l'estació d'emmagatzematge del mineral que arribava amb tren des de la Farga de Queralbs, i a més, es trobaven les oficines de l'empresa explotadora. Avui les edificacions renovades són una residència privada.

En sortir de Rialb, agafem el bonic camí a Batet, que ens deixarà bocabadats amb les seves vistes i la catifa del camí.
Vistes al Torreneules

Vistes al Taga


Vistes del poble del Serrat amb el Balandrau al fons.

Arribem als primers camps de Batet.

Batet

Arribem al petit nucli de Batet, on cal visitar la petita església de la Mare de Déu del Carme, ubicada sobre un petit penyal.

Coronada per un campanaret d'espadanya, llueixen les dades següents, 1.686-1.986 , fa doncs més de 300 anys que la Mare de Déu del Carme és objecte de devoció per parts dels veïns de Batet.

Deixem Batet i agafem un camí que planeja per portar-nos a Can Possons.

A la dreta albirem Can Possons

En diferents punts de la ruta, ens anirem trobant amb una vegetació molt espessa.

Pel torrent de la Fernanda

Meners de Can Possons 

Emplaçada ben a prop de la gran pagesia de Can Possons a 1.100 m d’altitud, aquestes mines de ferro foren explotades el 1904 i presenten un circuit de passadissos no massa extens, però que donen a l’excursionista una ullada general de com podrien ser aquestes mines al voltant de Ribes de Freser. El color rogenc del ferro és el fet més destacable de les seves galeries interiors, fosques i humides.

Vistes des de Can Possons

 Vistes des de Can Segura cap a la vall de Pardines al fons.

Collet de Segura amb vistes a Els Coforns i Sant Antoni

El camí davalla costerut fins a Ribes de Freser, amb bones vistes a la paret dels Coforns i el seu búnquer.

arribem a Sant Cristòfol

Sortirem a l'empinat carrer Cerdanya de Ribes de Freser, i després de travessar la població, arribarem al punt de sortida, l'aparcament de l'estació de Ribes Vila, on finalitzarem aquesta bonica excursió.Gràcies i fins a un altre !!!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada