dissabte, 30 de març del 2019

BORREDÀ - SANT SADURNÍ DE ROTGERS - SANTA MAGDALENA DE GUARDIOLANS 2019 03 30


Sant Sadurní de Rotgers

Petita caminada per visitar les interessants ermites romàniques de Sant Sadurní de Rotgers i Santa Magdalena de Guardiolans, i els seus bonics enclavaments. Un itinerari que segueix antics camins de Borredà, travessant diferents paisatges de gran bellesa.


INICI: Sortim des de l'ampli aparcament (indicat) al centre de Borredà, i ens dirigim cap a la banda on veurem unes rampes amb barana que connecten amb el GR. 

ITINERARI: Seguim pels GR4 i 241 fins a la primera bifurcació, on agafarem el GR4 per un pas estret al costat d'un mur de pedra i que ja no deixarem fins a Sant Sadurní de Rotgers. 

Aprofitem per fer una bona parada al tranquil indret on és l'ermita, per després desfer camí fins al Pontarró on deixarem el GR4 i continuarem en baixada per una pista, seguim els senyals blancs i blaves, fins a l'encreuament i a la casa de Capdevila. 

Continuem per la banda d'El Forn i després per l'El Boix i Mas Graner per sortir al GR241 (Camí Ral de Vilada a Borredà, nosaltres farem una anada i tornada cap a l'ermita de Santa Magdalena de Guardiolans direcció Vilada. Tornem pel GR 241 fins a Borredà on finalitzarem la caminada. 

DISTANCIA: 14,00 quilòmetres – DESNIVELL: 409 metres – DURADA: 4,30 hores i nosaltres dediquem un total de 5,40 hores amb parades.

Borredà. Sortim del aparcament al centre de la vila.

Triem el GR4 de pujada, que s'inicia en un pas estret al costat aquest mur de pedra.

Farem un bonic caminet per sortir del poblat.





Vistes a la Serra de Picancel



Antigament, era tanta la importància d’aquest camí que es va empedrar en algunes parts per evitar-ne l’erosió. Hi ha un excel·lent exemple d’aquest treball en el curt tram de pujada ja que l’erosió ha deixat al descobert la tècnica utilitzada. Les pedres no es col·locaven de pla (sortirien del seu lloc amb massa facilitat) sinó que s’enterraven de costat perquè aguantessin millor el pas d’animals i de persones i les inclemències meteorològiques.
(Diputació Barcelona)

La cinglera Vermella al Castell de l'Areny


Baixant cap El Pontarró.


Arribant a El Pujot, amb les vistes del Sobrepuny al fons.

El Pujot, una zona de prats oberts 

Arribem a Sant Sadurní de Rotgers. és una de les esglésies romàniques més emblemàtiques de la comarca i recentment ha estat restaurada.

L'església de Sant Sadurní de Rotgers, declarada Monument Històric-Artístic. Està documentada del segle X, però no es conserva cap vestigi de l'edifici d'aquella primera època, ja que les construccions actuals pertanyen als segles XI i XII.

Es tracta d'una petita església d'una sola nau, coberta amb volta lleugerament apuntada i coronada per un absis semicircular. De l'interior destaca la tomba central tardana i un fragment d'una filada de opus spicatum decoratiu, sota la finestra central de l'absis, que té dues finestres amb decoració d'arcs cecs, característics del primer romànic. Sobre la nau s'alça un campanar de secció quadrada i dos pisos.
(catalunya.com)

Aprofitem el tranquil indret per fer una bona parada

Desfem camí fins a El Pontarró

Farem un parell de quilòmetres per una avorrida pista, però després tot canviarà.



Anirem durant bona estona envoltats del típic bosc d'aquesta zona.





Camí Ral de Vilada a Borredà.

Arribem a Santa Magdalena de Guardiolans, entre les grans masies de Cal Soler i Can Santpere, un bonic indret obert amb vistes a la Serra de Picancell.

És una església situada al mateix lloc de Gardilans, documentat des del s. X; l'església ho és, però, des del 1001. Es tracta d'una construcció romànica del s. XII que fou molt modificada posteriorment, en època moderna. Hi destaquen un campanar d'espadanya i la ferramenta de la porta.

Val la pena dedicar un temps a la contemplació d'aquest encantador indret.



Retornem camí pel GR 241 que ja no deixarem fins a Borredà.



Passem per la tranquil·la zona de Canemars

Arribant al Coll de Bas

Albirem Borredà, on finalitzarem aquesta bonica ruta d'avui.



Gràcies




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada