dilluns, 7 de setembre del 2020

SANT ISCLE DE COLLTORT - CASTELL DE COLLTORT - FONTPOBRA - PENYA PEGUERA - VOLCÀ DE CAN TIÀ - GRANJA ESCOLA MAS COLLTORT

 

Penya Peguera

Petita caminada per la zona volcànica de la Garrotxa entre les Serres del Corb i de Finestres, per pujar al Castell de Colltort i gaudir de les vistes del seu punt estratègic, continuant per les boniques fagedes de la zona de Fontpobra i visitar el cràter del Volcà de Can Tià.


INICI: En cotxe, per la C-63, al quilòmetre 62, veurem la bifurcació a Sant Iscle de Colltort, farem 4 km per carretera estreta i arribarem al punt de sortida a l'església. 

DESTAQUEM: Pocs llocs per aparcar el cotxe, al voltant de l'església. A la ruta, anirem trobant les cruïlles molt senyalitzades.

ITINERARI: Sortim des de davant de l'església de Sant Iscle, i triem el camí de la Fontpobra, seguint les indicacions que ens menen al corriol que puja al Castell; arribarem abans a la Collada de Colltort, cruïlla de camins, pel que sembli un antic camí, amb pedres posades d'antany.

A la Collada de Colltort, tombem a l'esquerra, per la carena fins a arribar-nos entre rocs, al Castell de Colltort, fabulós mirador, cap als coneguts volcans de la Garrotxa. Desfem camí fins a la collada i agafem direcció la Fontpobra, fem un, puja i baixa, per la carena, amb algun destacat mirador, on passarem també per una impressionant fageda i arribar-nos al Collet de la Fontpobra. Baixarem a l'esquerra per un curiós sender amb forma de mig caneló, fins a arribar-nos a la cruïlla de la font.

Ara pugem la pista, on veurem a les parets del camí les típiques escòries volcàniques de la zona. Abans d'arribar-nos a la collada, tombem a l'esquerra per un bonic sender que ens porta a la Penya Peguera, bonic mirador. Tornem a la pista i arribem a la Collada de Fontpobra on a la cruïlla triem la dreta per arribar-nos a Can Tià, mas abandonat. Anem al Coll sa Rella per agafar la pista de ciment en baixada, en aproximadament, mig quilometro, tombarem a la dreta per un sender tapat i apropar-nos a l'impressionant espai del cràter del volcà de Can Tià.

Tornem a la pista i en bona baixada fins al trencall Granja Escola Mas Colltort, que agafarem per donar una volta pels bonics camps i instal·lacions de Colltort. Arribarem al punt del bucle de la ruta i fins a Sant Iscle, final de la caminada.


Sortim des de davant de la bonica església de Sant Iscle de Colltort

El primer document que parla de l’església data de 1020. Procedeix d’un testament de Bernat Tallaferro, el qual llegà al seu fill Guillem el lloc i l’església de Sancto Acisclo Collotorto. Es creu que l’església es troba sobre un assentament visigòtic. És una església dedicada als màrtirs germans Sant Iscle i Santa Victòria.

Fem una petita volta pel conjunt antic de la vila.

Comencem a caminar pel Camí de Fontpobra, acompanyats amb una mica de boira.

Al costat d'un pas canadenc, trobem el pal indicador al Castell, deixem la pista i enfilem cap a dalt. 



Camí al Castell





Collada de Colltort

Escletxa a la carena abans d'arribar al castell

Castell de Colltort

El primer esment que hi ha documentat sobre el castell de Colltort és de l’any 1017, en l’instrument de dotació i institució del Bisbat de Besalú, signa Ermemir, del castell de Colltort , que devia ser el veguer o senyor feudal del lloc. En el testament del comte Bernat I de Tallaferro de Besalú (1020 o 1021) apareix esmentat novament aquest castell.

Els castells de Finestres i Colltort tingueren una funció important en les relacions entre Barcelona i Besalú. El 1054 fou signat un conveni entre el comte Ramon Berenguer I de Barcelona i el comte Guillem II de Besalú, pel qual aquest se sotmeté al comte de Barcelona després d’un intent de revolta.

Vistes des del castell a Sant Miquel Sacot

 

Vistes des del castell a Sant Iscle de Colltort

Desfem camí fins a la collada i continuem per la carena.



Travessem una bonica fageda



Arribem al Collet de Fontpobra on baixarem a l'esquerra.

Agafem un curiós corriol, mig enfonsat, amb terra volcànica, que ens portarà a la Font de Fontpobra.

Cruïlla de Fontpobra

Fontpobra. Tota la ruta és molt senyalitzada amb pals indicatius.

 
Font pobra

En un petit racó amb un plataner central, tenim la font amb capçalera d'un petit relleu de la Mare de Déu. Raja un fil d'aigua i al costat trobem una mica de bassi per veure el bestiar.

Passem al costat d'una impressionant escorça que ens recorda el passat volcànic d'aquesta zona de la Garrotxa.

Abans d'arribar-nos a la Collada de Fontpobra, ens desviem a l'esquerra, per un bonic sender cap a la Penya Peguera, per després tornar.



Penya Peguera

Vistes des de Penya Peguera 

Aquesta atalaia, és un fabulós mirador a la Zona Volcànica de la Garrotxa, davant nostre, a l'esquerra, albirem Olot i els famosos volcans de Santa Margarida i del Croscat. A la nostra dreta, Santa Pau i també els volcans de Rocanegra i el de Puig Subià. I molt més...

Travessem un preciós bosc d'alzines

Hem passat per la Collada de la Fontpobra i ara pel camí verdós de San Feliu de Pallerols a Santa Pau, anem cap a Can Tià.

Can Tià

Baixant per la pista a la dreta tenim un sender amagat que ens portarà al crater del volcà de Can Tià.

Caldera del Volcà de Can Tià

Continuem per la pista, fins a la bifurcació que porta a la Granja Escola Mas Colltort.



Castanyeda de Colltort



Granja Escola Mas Colltort, situada en un indret privilegiat a la capçalera de la Vall de Sant Iscle, ofereix moltes activitats amb l'entorn.



La Salota

Tornem a la pista on s'obra la vall, ja tenim a prop Sant Iscle, on finalitzarem aquesta bonica caminada d'avui.



Fins aviat !!!



Sant Iscle de Colltort





























 












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada