dimarts, 6 de desembre del 2016

CASTELL DE SAVASSONA – BALMA DE LA BARONESA - TAVÈRNOLES – POU DE GLAÇ DE SALOU - STA. MAGDALENA DE CONANGLE – CASTELL S’AVELLANA - SANT FELIUET DE SAVASSONA - SANT PERE DE SAVASSONA 2016/ 12/ 04


Petita caminada per l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, on passarem per diversos indrets de gran bellesa entre les localitats de Tavèrnoles i Roda de Ter. La ruta, a part de visitar, castells, ermites, balmes i masies, també travessa el misteriós bosc de Sant Feliuet, un lloc màgic, on la mà de l'home prehistòric ha deixat diversos testimonis dels seus ritus, a les pedres gravades, com la dels Sacrificis o de les Bruixes. Un còmode itinerari que contínuament és sorprenent i força interessant de fer.


INICI: Deixem el cotxe a l'aparcament que es troba arran de la carretera al km. 4,700 de la BV-5213, direcció al parador de Sau, sota el Castell de Savassona. 

ITINERARI: Travessem la carretera per agafar la pista que tenim enfront i que condueix al Castell de Savassona, de seguida deixem Sant Pere de Savassona a la dreta, on ens arribarem a la tornada. Estem a l'entrada del Castell medieval, actualment habitat, agafem el camí a l'esquerre, on veurem una petita balma, per continuar al costat del mur del castell. 

Ara tomarem un bonic camí a l'esquerre, passant per la impressionant Balma de la Baronessa i la seva Font, per continuar camí fins al Mirador de Tavèrnoles, amb excel·lent panorama de la Plana. Baixem a Tavèrnoles, admirem la seva església de Sant Esteve, nosaltres farem una parada d'avituallament al restaurant Colomer de la localitat, per degustar la seva famosa fusta d'embotits. 

Creuem la BV-5213, per travessar en baixada i bona pista la urbanització del Roquet, de seguida ens topem amb la masia de La Bauma, per continuar fins a la cruïlla on tenim indicat el pou de Glaç de Salou. Baixem uns metres i de seguida tenim a la vista aquest interessant pou reformat. Desfem camí i continuem per la pista amb direcció Ter, on és el Pont de Salou que salva la riera de Tavèrnoles, el creuem i passem per una petita porta metàl·lica per arribar al bonic edifici de "La Caseta del Guarda". 

Pugem per la pista passant la Teuleria i el Mas de Salou, de seguida veurem l'enorme balma on just al costat puja un petit sender a la dreta que anirà a la vora d'una gran quantitat de balmes, pot ser, una de les parts més boniques d'aquesta ruta, poc abans d'arribar el castell de s'Avellana, tombem a l'esquerre en pujada fins a arribar a la barraca del Puig de Conangle, bon refugi de pedra seca. Ara ens deixarem anar en baixada per una bonica planícia de prats i d'alzines, fins que arribem a l'ermita de Santa Magdalena de Conangle. Aprofitem la visita del seu claustre i voltants, desfem camí fins a apropar-nos al castell de S'Avellana, ara en ruïnes i actualment un magnifico mirador. 

Baixem del castell, per arribar a una pista on és una plataforma pesadora. Continuem la pista amb el Ter a l'esquerre i travessant una antiga pedrera, per després arribar al Mas Passarella, edifici abandonat, però amb una façana força elegant. Seguim a la bora del bosc fins a arribar al Coll de la Passarella, on triem l'esquerre en suau pujada per arribar de seguida al Pla de Savassona, on començarem veient la Pedra de l'Home i la Pedra de les Bruixes, roques prehistòriques amb moltes figures gravades. (força interessant) 
Més endavant tenim el Dau, una enorme pedra, zona ideal per l'escalada amb bloc, i la Pedra dels Sacrificis, lloc amb moltes troballes arqueològiques. 

Després de contemplar aquest famós Pla, ens enfilem per uns graons de pedra que nos portaran cap a l'ermita preromànica de Sant Feliuet de Savassona, construïda sobre el cingle i amb unes espectaculars vistes. Ja sols ens queda desfer camí en baixada fins a la Pedra dels Sacrificis, per continuar pel camí fins a la carretera, que travessem per pujar al costat d'un camp (bones vistes de Sant Feliuet) i donar una ullada a la bonica església de Sant Pere de Savassona. Baixem uns metres fins a l'aparcament donant per finalitzada aquesta recomanable ruta.
No us estalvieu l'antic camí al Castell de s'Avellana, que surt del mas de Salou. 

DURADA: 4,45 hores caminant - Nosaltres dediquem un total, amb parades, de 6,00 hores.

Sortim ben aviat de l'aparcament i enfilem cap al Castell de Savassona, durant el matí farà de tot, nuvolat, pluja i un poquet de sol, però afortunadament no farà boira en una zona on quasi sempre fa molta.

Castell de Savassona

Declarat Bé d'Interès Nacional com a monument històric el 1949. Estratègicament situat a 611 metres d'altitud, fou renovat als segles XVII i XIX i encara és habitat. Té elements medievals, murs de defensa i torre triangular a l'interior de l'edifici.

Passem al costat de la muralla del Castell, on podrem veure la seva dimensió.

Ara farem un preciós camí cap a la Balma de la Baronesa.

De seguida topem amb els cingles i les seves balmes.

Balma de la Baronesa

A la dreta és la font de la Baronesa

Agafem sender cap a Tavèrnoles

Mirador de Tavèrnoles al PR-C40

Quan la boira ho permet, a dalt d’aquest mirador podrem observar molts dels nuclis habitats arreu de la plana de Vic. A l’horitzó, tenim una vista panoràmica de la serra del Cadí, el Pedraforca, el Puigmal i la serra de Cabrera.

Vistes des del Mirador, a la plana de Vic

Església de Sant Esteve de Tavèrnoles

Sant Esteve (s. x) és una de les joies de l'art romànic que es conserva pràcticament intacte. Si pugem per l'escalinata de la façana, podrem observar millor els dos pisos superiors de la torre, decorats amb finestres llombardes. Si la voltem, també descobrirem el seu bonic absis coronat amb finestres cegues i l'antiga porta d'entrada a l'església, ara tapiada.

Travessem la urbanització del Roquer

Continuem pel bonic bosc

Travessem pel mig, el Mas de La Bauma.

Arribem al indicador del Pou de Glaç de Salou. 


Pou de glaç del segle XVIII, de forma circular, de 5,63 metres de profunditat, 6,9 m de diàmetre, 50 centímetres d'amplada de paret i té una petita porta d'entrada.
Quan l'hivern era prou fred i glaçava l'aigua, es guardava el glaç dins del pou.
La producció de blocs de glaç es destinava a l'autoconsum i per a la seva venda als masos veïns.


Seguim per travessar el Torrent de Tavèrnoles a La casa del Guarda - la Calcineria, fem la foto des del pont de Salou.

Pugem cap a la Teuleria i el Mas de Salou, quan comença a descarregar una mica de pluja.


Arribem al Mas de Salou

És un monument del municipi de les Masies de Roda protegit com a bé cultural d'interès local. És un dels masos més antics, un casal d'extraordinàries dimensions. Es creu que podia haver estat una fortificació, residència de soldats tot i que no s'ha pogut comprovar.


Iniciem l'antic camí al Castell de s'Avellana. Es impressionant.
Destaca la importància que va tindre el camí antigament, amb trams empedrats i graons.



Contínuament caminarem sota enormes sostres de roca.


Antiga cisterna a la balma obrada, on antigament devia ser habitada. La cisterna, feta de pedra, s'alimenta dels regalims d'aigua que baixa'n del sostre de la balma.




Pugem ara cap al Puig de Conangle.

Barraca del Puig de Conangle, magnifico treball amb pedra seca.

Un bonic camí envoltat d'alzines, ens condueix a la fabulosa ermita de Santa Magdalena de Conangle.

Arribem a l'ermita de Santa Magdalena de Conangle.

Ermita de Santa Magdalena de Conangle

Construcció d'origen romànic situada en un petit turó envoltada dels meandres del riu Ter, ressaltar el seu l'interessant claustre i els bonics jardins del voltant. Un indret on farem una bona parada.

El claustre adjunt s’hi va traslladar pedra a pedra el 1960, des del Convent dels Carmelites Descalços de Sant Josep de Vic.

Els voltants de l'ermita són encantadors.

Ens va donar temps i tot de fer una pregària...

Desfem camí i de seguida assolim el punt alt del Castell de s'Avellana, magnifico mirador de zona.

Era un castell - fortalesa del qual es conserven restes del que van ser els murs, una escala i la base d’una torre. Està situat darrera el Puig de Conangle, sobre un extrem rocós i molt proper al riu Ter. El Castell de s’Avellana està documentat des del 1067. Era un castell-fortalesa del qual es conserven restes del que van ser els murs, una escala i la base d’una torre.

 

Baixem cap a la plataforma pesadora de la pedrera.

La Pedrera Font de la Fradera.

El Ter des de la Pedrera


El mas abandonat de Passarella.

Prendrem el GR-210 per un moment per arribar al coll de Pasarella, cruïlla de camins.

Arribant al bosc de Sant Feliuet

La Pedra del Nen o de l'Home i la Pedra de les Bruixes. Aquestes dues roques van estat restaurades en 2013 i diuen que entre les dues hi ha 598 figures.


Un lloc màgic i misteriós, potser la boira que sempre l'envaeix o els relats que parlen de sacrificis, etc., però és cert que tot plegat, li donen un rollo estrany a aquest paratge.

El Pla de Savassona

De propietat privada, presenta diversos jaciments arqueològics, amb elements que van des del Neolític fins a l'època ibèrica, i també s'hi troben restes medievals. Es desconeix la datació d'aquests senyals però, segons els estudis, poden datar-se entre l'època del Bronze i l'edat mitjana.

El Dau, enorme pedra de gres en forma de dau, on s'hi han realitzat excavacions i actualment lloc ideal per fer pràctiques d'escalada en bloc.

La Pedra dels Sacrificis (esquerra)

És el jaciment de més renom de Savassona. Excavacions del 1960 i 1976 sota aquest gran bloc de gres deduïren almenys dues etapes d'ocupació humana. Descobriren dos enterraments que contenen esquelets encongits en forma de fetus i nombrosos restes de ceràmiques, que junt amb la bona situació geogràfica, indiquen l'existència d'un poblat ibèric pels voltants. Per tradició oral es coneix com a "Pedra del Sacrifici", per la creença que en aquest indret s'hi celebraven rituals de sacrifici, on la sang s'escolava pels talls de la roca, d'aquí el nom.

Pujant cap a Sant Feliuet (dreta)

El darrer tram puja per una meravellosa escala de pedra medieval, que s’enfila a l’abric d’una balma ben singular.

Un cop coronat aquest gran cingle de gres, trobem l'ermita de Sant Feliuet (s. x-xi), que és un exemple de l'arquitectura preromànica de l'edat mitjana després de la conquesta dels àrabs. Al seu entorn hi ha també restes del neolític, com ara unes excavacions per emmagatzemar aigua i unes tombes antropomorfes. També es té constància de l'ocupació d'un poblat ibè­ric a la plataforma superior del puig.

Cisternas tallades a la roca en Sant Feliuet

A dalt de l’ermita, les vistes sobre els camps i boscos de l’espai natural i de la conca del Ter conviden a aturar-se i contemplar. Al davant de la panoràmica destaquen unes construccions imponents, es tracta del castell de Savassona i de Sant Pere de Savassona, que provenen de l’època medieval.

Vistes des de Sant Feliuet de la Serra de Cabrera i els Cingles d'Aiats.


Baixem i ara tenim unes bones vistes de Sant Feliuet des de Savassona.

Per finalitzar la nostra ruta, donarem una ullada a la bonica església de Sant Pere de Savassona. És un edifici romànic d'una sola nau, amb la façana principal, modificada al S. XVII, on tenim la porta, coronada per un òscul i un campanar de cadireta de dos ulls.


Gràcies i fins a la propera !!!










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada