diumenge, 11 d’agost del 2019

SERRATOSA (SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ) - SANT MARTÍ XIC - SANTA LLÚCIA DE SOBREMUNT - BAGA DE SERRATOSA 2019 08 10



Petita caminada amb vistes per la Serra de Sobremunt, on visitarem dos encantadors indrets com són Sant Martí Xic i Santa Llúcia de Sobremunt, per fer tornada per l'espès bosc a la Baga de Serratosa.


INICI: Entrem a Sant Hipòlit de Voltregà i agafem la carretera BV-4608 a Sant Boi de Lluçanès i entre els quilòmetres 15 i 16 triem el trencall a l'esquerra de Serratosa, passem uns metres el Mas, deixem el cotxe al costat del pal indicador Bassa de Serratosa. 

ITINERARI: Sortim al costat del pal indicador, Bassa de Serratosa. Seguim les marques del PR-C 49 que no deixarem fins a Sant Martí Xic. Anem creuant la pista de pujada fins a arribar-nos al Mirador del Grau de Serratosa, un bon indret per fer un glop d'aigua. Continuem pista amunt, i la deixem, agafant el trencall a l'esquerra que puja amb barana. Passem per la bassa La Miranda i seguint el PR arribem a Sant Martí Xic. Indret molt bonic. 

Fem la volta al Castell de Voltregà per gaudir de les vistes i desfem camí fins al Coll de Sant Martí, per on continuarem pel GR3 fins al Coll de la Casanova. Continuem pel GR3 cap al Coll de Baulenes, passant pel trencall de la Font de Baulenes, no triguem a arribar al Coll de Baulenes, seguim el GR, que alterna parts de pista i camí. Pugem al construït, per detalls de pedra seca, Mirador del Puig de Baulenes. Mal Pas que està enganxat al Mirador. 

Fem el Mal Pas, i de seguida pugem a l'ermita de Santa Llúcia de Sobremunt, amb casa habitada. Indret encantador amb bones vistes. (Fem una bona parada) Sortim de Santa Llúcia per la pista i seguim el GR 3, agafem un corriol a la dreta cap a la Font de Can Quélet, fins a arribar a un trencall on deixem el GR 3 seguint cap a la Font dels Trèmols. 
Fem baixada fins a arribar al Bosc d'en Rabionet, on tenim l'Aixopluc, el Forn de Calç, la Pedra Esberlada, el Vell Tell i el Pi Gros. Des de l'Aixopluc continuem seguint el sender principal i a la cruïlla de camins, agafem el que puja cap a la dreta per arribar al trencall de la Cova dels Sants Màrtirs. 

Continuem per l'espès camí i seguim les indicacions cap al Mas Quintanes. Arribem a un filat i el seguim a la bora, arribarem a una petita pista que seguirem per sortir a un petit clar, on el camí fa un gir a la dreta. (cal estar amatent). Arribem a una cruïlla de camins, amb un pal, que puja al Coll de Baulenes, nosaltres continuem recte pel mateix que no puja, fins que es converteix en pista fins al punt de sortida. 

DISTANCIA: 13,33 quilòmetres - DESNIVELL: 466 metres - DURADA: 4,40 hores sense parades - Dediquem un total de 6,20 hores

Iniciem la caminada a Serratosa, al costat del pal indicador Bassa de Serratosa.

 Seguim les marques del PR-C 49, que no deixarem fins a Sant Martí Xic



Mas de Serratosa on hem fet el punt de sortida

Arribem a la pista que va a Sobremunt

Mirador del Grau de Serratosa 



Trencall a la pista, seguim el PR-C 49




Vistes al Massís del Puigsacalm

Bassa La Miranda




Albirem el Castell de Voltregà



La Pastera del Pou

Pugem uns metres i sortim al Coll de Sant Martí amb els indicadors



Arribem a Sant Martí Xic

L'església data de l'any 1097, i es tracta d'una construcció d'estil romànic, planta basilical, absis i coberta de tornada de canó. Destaca també el seu campanar d'espadanya, única modificació realitzada en l'edifici. Després de trobar-se en un estat lamentable, en 1985 va ser restaurada presentant avui un magnífic aspecte. Enfront de l'entrada de l'església, un sender  puja cap a les restes del castell de Voltregà

Vistes des de Sant Martí Xic


Vistes des de la bora del Castell de Voltregà

Sant Martí Xic, un indret sempre encantador

Vistes al Pedraforca

Desfem camí, ara seguint el GR3

Vistes des del GR al Castell de Voltregà

Entrem a la Serra de Sobremunt

Pugem al Puig de Baulenes

 Mirador del Puig de Baulenes

Curioses construccions amb pedra seca al mirador
.
Vistes des del Mirador

Continuem pel GR3

Per Cal Jepet



Seguim GR3 entre pista i sender

Arribem a l'ermita de Santa Llúcia de Sobremunt

Vistes molt bones des de l'ermita. El massís del Puigmal.

Un indret de pau amb un ampli panorama, on vam aprofitar per quedar-nos una bona estona a la contemplació.

És coneguda des de 1190. És un edifici  que conserva íntegra la nau i l'absis romànic del segle XII. L'església actual (del segle XVIII) és de planta rectangular; consta d'una sola nau, separada del presbiteri mitjançant una reixa, i decorada de manera senzilla en estil barroc.



Deixem Santa Llúcia de Sobremunt

Agafem trencall per sender, on aviat deixarem GR3

Vistes de la Baga de Serratosa, on tindrem que creuar tot el bosc fins al final a Serratosa (esquerra alt de la foto)

l'Aixopluc, al Bosc de Rabionet, on podrem anar a veure, el Forn de Calç, la Pedra Esberlada, el Vell Tell i el Pi Gros.

Ens fiquem al bosc amb parts bastant espesses.




Passem pel trencall a la Cova dels Sants Màrtirs






Arribem a la pista que ens portarà al punt de sortida, on finalitzarem aquesta caminada d'avui.




Gràcies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada