dilluns, 20 de febrer del 2017

COLL DE CONDREU - PUIG DE TOIA - BOLET DE TOIA - ELS ESQUEIONS - PLA DE LA JAÇA - SANTUARI DE LA SALUT - ROQUES ENCANTADES - ARMADANS 2017/02/18


Bolet de Toia

Estupenda excursió circular pel Collsacabra, comença'n al Coll de Condreu, on farem un recorregut amb diversitat de indrets, visitant fantàstiques fagedes envoltades d'especials formacions rocoses, i on també creuarem alts prats amb precioses vistes. Per completar aquesta ruta passarem per llocs coneguts com el Santuari de la Salut i les Roques Encantades. Una ruta entretinguda i molt variada de paisatges.


APROXIMACIÓ: El punt de sortida és a l'aparcament del restaurant de Coll de Condreu, situat a la carretera C-153, entre Olot i Vic. 

ITINERARI: Sortim del Coll de Condreu buscant l'accés del Mas Armadans, poc abans d'arribar al portal privat, ens enfilem a la nostra esquerra per un bosc de faigs, sense camí definit, buscant el cim de la serralada. Arribarem dalt del Puig de Toia, on continuarem seguint la carena per un camí tapat de fulles, fins a arribar a la Balma (petita construcció) i el Bolet de la Toia, impressionant roca. 

Continuem en baixada, fins a arribar a una tanca que no travessarem, la reguesirem per l'esquerre, passarem al costat d'unes roques i travessarem un torrent, continuarem vorejant la muntanya. A poc a poc, entrarem a una zona perdedora, sense camí definit, on caldrà orientar-nos. Arribarem a la part de dalt d'una formació rocosa, són Els Esqueions, anirem per veure'ls bé, en direcció a la dreta, on creuarem un petit torrent. Baixem pel mateix, fins a sortir a una esplanada màgica, envoltada d'enormes blocs de pedra, Els Esqueions, que ara veiem des de sota, un indret impressionant, on la pedra contrasta molt bé amb les falgueres i boixos. 

Continuem, vadejant la Serra d'Armadans, fins a trobar una pista que ens portarà al Torrent dels Esquellons, on podem apropar-nos a veure un petit gorg. Baixem al costat del torrent i abans arribar al pont de la C-153, passem a l'altra banda pujant a la propietat de la masia Els Esquellons, per una pista que ens portarà a la carretera asfaltada. Ens adonem, amb sorpresa, que ja una tanca que hem de travessar abans de la carretera. 

Seguim la carretera fins al Pont del Papalló, on girarem a la dreta per la pista que va al Santuari de la Salut. Seguim aigües amunt, deixant una pista a l'esquerra per travessar la riera, continuem pujant al costat de la bonica fageda, arribarem dalt als magnífics camps de la Cabana de la Jaceta, bones vistes. Passarem al costat d'una bonica bassa i de seguida arribarem a una bifurcació (Collet de l'Arç) on triarem l'esquerra, al Santuari de la Salut, al qual arribarem en baixada en poc temps. El Santuari de la Salut, és un fenomenal mirador a la Garrotxa, amb un gran panorama sobre moltes muntanyes conegudes. Aprofitem per esmorzar asseguts en un banquet, contempla'n les estupendes vistes. 

Sortim per un camí que surt a l'esquerra de la Cova de la Font de la Salut i pugem pel bosc, tindrem a la banda esquerra com guia, un filat que reseguirem fins a sortir a la pista que va a les Roques Encantades. (Collet de l'Aire) Passem la porta i seguim la pista, amb el Pla d'Armadans al costat, fins a arribar a un trencall indicat, que ens portarà a les Roques Encantades. (El pas al Pla d'Armadans és barrat i el deixem estar)

Fem una bona volta entre les grans roques, fent les fotos de rigor, es tracta d'un indret màgic i molt bonic. Tornem a la pista que seguim cap a Armadans, magnifica propietat, seguim el camí marcat, on ens detindrem al Mirador sobre la Vall d'Hostoles, per després baixar pel sender al punt d'inici, el Coll de Condreu. 

DISTANCIA: 11,77 quilòmetres - DURADA: 4,25 hores caminant, nosaltres dediquem un total de 5,30 hores (ruta entretinguda) - DESNIVELL: 398 metres.

Hem sortit aviat del Coll de Condreu, pujant per la fabulosa fageda sense un camí definit, buscant el punt alt del Puig de la Toia, al fons de la foto.

Passem per la Balma de la Toia, amb una petita construcció.

Després de passar per la Balma de la Toia, de seguida, arribem a una espectacular formació rocosa, denominada per la seva forma, El Bolet de Toia.

Farem un camí perdedor, on serà molt útil el track, per arribar a l'espectacular indret dels Esqueions, una esplanada a la fageda envoltada de una formació rocosa que sembli sortida dels contes dels Elfs.

Fissures i forats a les grans roques, que donen un caràcter misteriós a l'indret dels Esqueions.

Anem a parar a una pista que ens portarà al Torrent dels Esqueions.

Petit gorg al Torrent dels Esqueions

Travesarem el torrent sota uns arbres caiguts, per pujar al mas del Esquellons

Bonica vista entre el bosc cap a la banda del Far

Passem pel Mas de Esquellons, amb unes curioses formacions rocoses.

Deixem, després d'una bona estona, el gruix del bosc, per anar cap a espais més oberts. Surtin del Esquellons.

Baixem al Pont de Papalló entre la fageda. (C-153)

Al Pont de Papalló agafem pista a la dreta cap al Santuari de la Salut. Ara tot estarà molt bé indicat.

Creuem la tranquila riera

Pugem la pista entre la fageda al Pla de la Jaça

Sortim al Pla de la Jaça

Caminarem per bonics camps, amb vistes del Pirineu, el Pla d'Aiats i el massís del Puigsacalm.



Passem per la Bassa de la Cabana de la Jaceta

El paisatge per aquesta banda és espectacular


Punt indicatiu al Santuari de la Salut

Baixem per derrera al Santuari de la Salut

Santuari de la Salut

Malgrat patir els avatars de les diferents guerres que tant fan patir els indrets isolats –com per exemple la Guerra del Francès, quan el santuari fou ocupat per una divisió francesa que va matar l’ermità-, la devoció popular no s’aturà, i al llarg del segle XIX la Salut gaudí de millores constants: s’amplià la capella l’any 1832, es van construir edificis annexes vers el 1847, es va renovar la imatge, l’any 1857, amb una escultura nova feta a Barcelona –l’antiga es guardà en un altar lateral - i cinc anys més tard es beneïa la primera pedra de la façana neoclàssica que encara veiem avui.


En plena Garrotxa, a 1028 m d'altitud, el santuari gaudeix d'una balconada esplèndida amb vistes a la vall d'Hostoles, la vall d'en Bas, el Canigó i l'Alta Garrotxa.

Vistes de Sant Feliu de Pallerols

Aprofitem aquest lloc, per fer un esmorzar mentre contemplem les vistes.

Cova de la Font del Santuari de la Salut

L’any 1646, el pagès Joan Carbonés va implorar el patrocini de la Mare de Déu per salvaguardar la seva collita de les freqüents tempestes, i va col·locar una imatge sota la roca on avui s’assenta el cambril de la Mare de Déu. Dos anys més tard va sol•licitar permís al Vicari General de la diòcesi de Girona per construir una petita capella en el lloc, i des d’aquell moment, aquest magnífic paratge natural va ser centre de devoció mariana de la contrada.

Deixem La Salut i pugem entre inmenses roques cap al Collet de l'Aire

Collet de l'Aire

Agafem el Camí a les Roques Encantades

Creuarem els camps del Pla d'Armadans



Entrem a la Fageda de les Roques Encantades


Llegendes de les Roques Encantades

Es diu que el dimoni habitava aquí i que, de tant en tant, quan li petava, feia rodolar algunes grans roques muntanya avall, tot divertint-se observant com queien damunt les cases del poble de Sant Feliu. Els vilatans es van encomanar a Déu per deslliurar-se d'aquest perill. Així va ser com va aparèixer un àngel que va lligar les roques amb grans cadenes, de manera que el dimoni no les va poder tornar a bellugar.

Les Roques Encantades

Aquesta és una zona plena de grans masses rocoses formades per sorres fonamentades al fons marí; d'això fa entre 33 i 65 milions d'anys. Algunes d'aquestes roques diguen que haurien caigut cinglera avall amb els terratrèmols que va patir la zona.

Es tracta d'un lloc màgic, amb grans blocs de pedra repartits per totes bandes, algun inclòs a sobre dels altres. Aquesta formació rocosa ha creat petites coves, passos estrets, fissures, és un lloc ideal per anar amb nens i jugar a l'amagatall.

Les roques estan parcialment folrades de molsa i de petites falgueres, la seva bellesa és que són arrodonides i de mida gran, amb curioses formes.

Comencem a donar voltes entre roques, com si fos un laberint, descobrint racons molt bonics.



Deixem enrere les Roques Encantades i agafem pista, entre la fageda, cap Armadans

Pasem per la bonica propietat d'Armadans

Arribem al Mirador de la Vall d'Hostoles amb fabuloses vistes.

Agafen un sender en baixada i arribem al Coll de Condreu, on finalitzarem aquesta bonica ruta.


Gràcies i fins a la propera !!!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada