dilluns, 17 d’agost del 2020

VILALLONGA DE TER - CAN HUGUET VELL - MIRADOR DE CAN HUGUET - FONT DEL FERRO - LLANARS - LA ROCA - CAMÍ DE LA MOLSA

 


Petita caminada pels vessants entre Vilallonga de Ter i Llanars, on aquesta vegada gaudirem del plaer de caminar per senders ombrívols i de gran bellesa, passant per diverses fonts, i on aprofitarem per visitar el singular poble de la Roca.


INICI: Iniciem la caminada des del carrer de la Piscina, just en enfront de la coneguda cascada de Vilallonga de Ter, al costat de la carretera a Setcases.

ITINERARI: Enfilem pel carrer del Pou i sortim a plaça dels Països Catalans, on hi ha l'església de Sant Martí, continuem tot dret pel carrer Cumalets, per sortir a la masia de Can Mateu, on comença la pista i on veurem de seguida la font de Can Mateu. Seguim la pista passant per la masia del Serradell, on a pocs metres veurem un tros de la casa de Can Huguet Nou.

Continuem fins a una corba on veurem el pal indicatiu a Can Huguet Vell que seguirem en pujada a l'esquerra, poc després deixarem la pista al trencall d'una corba pronunciada, seguint recte, continuem pel camí i al pròxim trencall en Y, triem la dreta, per un sender encantador. Sortim a una pista que ens portarà fins a Can Huguet Vell, on dalt de la masia veurem molt a prop la Capella del Roser, que fotografiem, l'accés el trobem molt barrat, a part d'una porta metàl·lica, s'han afegit impediments perquè no es passi. Nosaltres decidim no ficar-nos.

Per la pista arribem a un pal indicatiu, trencall on deixarem la pista que puja a la Lledura, i agafem el camí de la dreta. (Llanars) Travessem el torrent Gran que baixa content i pugem al Mirador de Can Huguet Vell, des de la roca plana que sobresurt al costat del camí, veiem perfectament ara el conjunt de la masia i l'ermita del mateix nom. El camí surt a una pista que agafem durant uns metres per deixar-la al trencall a l'esquerra, seguim aquest camí que passa toca'n la pista que puja al Pla de Sant Joan i que no agafarem.

Continuem, ara en baixada per una pista en desús, fins a donar al trencall indicat i més fressat que baixa fort a l'esquerra i que passa per la Font del Ferro, després travessa el Torrent Gran i surt a la pista que agafarem en baixada passant per Can Vilardell i que surt a la carretera, que seguirem durant uns metres a la dreta.

Ens arribem al pont de la Roca que travessem per la carretera, per pujar a la Roca, aquí podem visitar primer el nucli antic o enfilar-nos pel camí de Llanars i deixar-lo per la tornada, continuem pel Collet de la Roca i seguim pel camí a Llanars passant pel bonic racó de la Verge del Raïm, amb una palanca al Ribera de Pelanca, taules, una font i un petit oratori. Seguim el camí fins al Pont del Molí a Llanars. Desfem camí fins al pal indicador que puja dret a l'esquerra a la Roca, entrem al poble pel carrer de Portalet, visitem el barri antic, i pugem dalt del mirador de la Roca, per baixar per l'altra banda.

Sortim de la Roca pujant per la carretera de l'Abella fins a trobar el trencall senyalitzat cap a Vilallonga, entrem ara al Camí de la Molsa i és molt bonic. Passarem pel trencall que puja al Camí de les Egües, ara veurem a l'altre vessant, la casa de Can Huguet Nou, seguim i passem per la Font Negra i la Font Blanca, per sortir a la pista de l'Abella, on és el pont que travessarem fins a arribar-nos al punt d'inici a Vilallonga de Ter.

DISTANCIA: 11,56 km – DESNIVELL: 425 m – DURADA: 4, 10 hores.

Enfilem pel carrer del Pou a Vilallonga de Ter

Detall a l'església de Sant Martí de Vilallonga de Ter.

 L’Església era inicialment un edifici romànic de mitjan s. XII, però amb la reforma realitzada vers el 1784 va desaparèixer gran part del romànic.

Deixem el poble per Can Mateu, a la foto passant per la font del mateix nom.

Arribem a la cruïlla i triem el camí que puja a Can Huguet Vell

Passem per sobre del gran casal Can Huguet Nou i que veurem millor després des del Camí de la Molsa. La majestuosa casa espaiosa i ricament bastida, data del 1909, tot i que fou modernitzada entre 1914 i 1932. La casa és catalogada com element d’interès històric-artístic.
https://patrimonimilitardelavalldecamprodon.wordpress.com/tag/vilallonga-de-ter/

En aquest punt deixarem la pista i continuarem recte pel sender



Ara es tracta de gaudir del bonic camí

Ens endinsem dins la conca de Can Huguet, on podrem gaudir de una natura que impregna tot el territori, amb la seva flora formada per freixes, beços, avets, pins i una roureda. 









Arribem a la casa de pagès de Can Huguet Vell (s. XV-XVI), també coneguda com Can Huguet dels Masovers. La gent del poble també l’anomena d’allà Enllà, fent referència que estem parlant d’una masia allunyada. La casa de pagès consta de tres o quatre edificis una mica enlairats a la vora del torrent que pren el mateix nom de la casa. Les terres que li pertanyen ocupen una gran extensió.

Capella del Roser

La trobem situada al darrere la casa de Can Huguet Vell i està dedicada a la Mare de Déu del Roser. Reposa al damunt d’un petit tossal. Estem davant d’un edifici bastit vers el 1760, d’una sola nau, amb el presbiteri en forma d’absis, dues finestres laterals i un ull de bou a la façana, amb un petit campanar. Està catalogada com element d’interès històric-artístic.

Arribem al trencant de Lledura, que no agafarem i continuarem per la dreta fins que trobarem el Torrent Gran, que passarem sense dificultat.



Pugem al Mirador de Can Huguet 

Vistes des del Mirador de Can Huguet cap a la masia i la Capella del Roser

Vistes a la Serra Cavallera

Canviem el vessant ara per l'obaga





Baixem muntanya avall cap a la Font del Ferro

Trobem la Font del Ferro també anomenada Font del Vicari. Queda una mica enlairada, concretament al costat del Torrent Gran. L’aigua té fama de ser bona i es caracteritza pel gust a ferro que té. Hi ha qui diu que té propietats curatives. Es diu que fa anys, un vicari la va fer endreçar. Però, en altres documentacions s’ha trobat el nom de “Pere Xambo, alies "Vicari” i es creu que aquest sobrenom va donar origen a la denominació de la font.

Baixem de la Font del Ferro per l'humit camí, fins al Torrent Gran que travessem.

Després de deixar la casa de pagès de Vinardell, a pocs metres, trobem la carretera principal de Llanars a Vilallonga de Ter. Passem a l’altra banda de la carretera i agafarem un tros de pista que ens menarà al pont de La Roca, poblet enlairat al damunt del penyal.

Vistes al Mirador de la Roca

Passem pel Collet de la Roca camí a Llanars

Travessem la Ribera de Pelanca


Font del Raïm

Localitzada dins la petita zona d'esbarjo de la Verge del Raïm, on tenim entre la font i l'oratori un cartell de ferro amb la data 2002 que sembla ser l'any de la construcció o restauració de l'entorn. 

Camí de la Roca a Llanars

Pont del Molí a Llanars

Arribem a l´alçada del pont que creua el riu Ter, on trobem un pal senyalitzador i la font.

Riu Ter

Desfem camí per pujar a la Roca des del trencat indicat que agafem a l'esquerra.

Entrem al poble pel carrer del Portalet

El túnel

Passem pel petit túnel molt característic de la Roca. Es diu que aquesta entrada va ésser oberta modernament, ja que temps enrere s’havia d’accedir al nucli a través d’un simple corriol situat vora la capella de la Pietat.

Capella de la Pietat

Just passat el túnel trobem unes escales que pugen fins a la capella, d’origen romànic, on la primera referència documentada que tenim és el 1061, tot i que ha estat reformada moltes vegades; la última el 2003. 

Presenta una petita planta rectangular i utilitza la roca, que dona nom a l’indret, com a mur nord; a ponent, en canvi, l’edifici queda immers dins la muralla del castell.

Deixem la capella i pugem pels empinats graons cap al mirador

Pugem fort per un camí empedrat protegit amb baranes fins al mirador

Des del capdamunt de la Roca es poden apreciar les magnífiques vistes que s’ofereixen com a un autèntic mirador. No és estrany que La Roca fos un castell en temps feudals, ja que des d’aquest punt es domina tota la Vall del Ter des de Camprodon a Vilallonga de Ter i totes les muntanyes dels voltants.

Des del mirador albirem al mig del vessant Can Huguet Vell

Vistes des del mirador del poble de la Roca 


Alguns racons de la Roca

Fem voltes pel poble fins a arribar-nos a la carretera d'Abella.

Vistes a les muntanyes capçaleres del Ter

Sortim de la Roca i anem direcció Abella. Passarem per un tram d’uns 400 metres de carretera asfaltada fins que trobem un trencant a la dreta on enllaçarem amb el conegut Camí de la Molsa.

Camí de la Molsa

Aquest camí és el que enllaça La Roca amb Vilallonga de Ter. Es diu així perquè tota la paret del camí és una cortina de molsa. El Camí de la Molsa ens ofereix una magnífica perspectiva de les closes al costat del Ter, sovint plenes de bestiar.

Ara veiem millor la casa de Can Huguet Nou des del camí de la Molsa

Continuem gaudint del camí

Passem per la Font Negre

Passem per la Font Blanca

A pocs metres trobem la Font Blanca, situada al damunt de la Font Negra, sota els camps del Bac, no molt apartada del riu Ter. És una font apariada amb uns pedrissos, i envoltada de grans beços, en un entorn tranquil i bell. Habilitada amb bancs per fer una aturada.

Arribem al punt d'inici a Vilallonga de Ter, on tenim el cotxe i on també finalitzem aquesta bonica caminada d'avui.



Fins aviat !!!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada