Petita Caminada al peu de la Serra Cavallera , on voltarem pel municipi d'Ogassa i on visitarem nombrosos indrets de gran bellesa com, fonts, salts d'aigua i bonics torrents, ací com nombrosos vestigis de l'important patrimoni vinculat amb les explotacions mineres de carbó i ciment de la zona, visitant antigues estacions de tren, mines de carbó i edificacions industrials.
INICI:
A l'ampli aparcament de la plaça de l'Estació de Sant Joan de les Abadesses, al costat de l'antiga estació de tren.
ITINERARI:
Sortim de l'antiga estació de tren seguint la carretera en direcció a Ogassa fins a trobar la Via Verda que triarem. Caminem mig quilòmetre i trobarem una cruïlla amb indicadors per baixar per un sender al Gorg de Malatosca i que val la pena de connexa. Seran deu minuts. Desfem camí fins a la cruïlla i continuem per la Via Verda fins a l'estació de Toralles.
En aquest punt, el camí deixa de ser planer i s'enfila fort cap a dalt, però amb camí ample i cuidat. No triguem a arribar a l'Estació de la Planella (Pla Inclinat Torre de la Meseta) on tenim un panel explicatiu, on les vagonetes carregades de carbó i eren bolcades fins a l'Estació de Toralles.
Continuem per la pista que seguien antigament les vagonetes i que ens portarà a les ruïnes de la Torre de Can Balaguer. Per poc després passar per sobre la Pedrera i l'antic descarregador a Can Benet, on tenim una font tancada i un altre panel. Continuem pista amunt i trobem un túnel excavat a la roca que traspassarem per sortir en un no res a la Plaça Dolça d'Ogassa, que segon les dades era el centre neuràlgic de l'activitat minera de Surroca de Baix. Es pot visitar la Mina Dolça, al fons de la plaça.
Seguim pujant direcció cap al Prat del Pinter, i trobem el Museu de les Mines (Fàbrica de Pans de carbó), Pugem altre replà i trobem els antics tallers, la Font de La Ramona i la Mina Pinter, seguim en pujada per agafar el sender indicat a la Font Gran, amb bonics salts d'aigua al costat del camí i sortir a la famosa Font Gran. Continuem de pujada al poblat del Pinter, on visitarem l'església de Santa Bàrbara i la Font del Pinter.
Pugem per la pista uns metres i triarem a l'esquerra la palanca del Torrent de la Font Gran per sortir poc després a la pista, on un poc més endavant i a la dreta, visitarem la Mina Ramona, seguirem aquesta pista cimentada passant pel desviament de Peçallarga (IMPORTANT, No cal baixar al Mas - continuar per pista a la dreta) Seguim en pujada per la pista, Camí de Surroca a Can Coll, fins al Coll del Torrent de les Aiades.
En aquest punt, triem la pista de l'esquerra i la seguim fins a un pas canadenc, on entrarem al bosc per l'esquerra; (senyals d'itinerància, blanques i verdes) que farem bona baixada fins a la Pedrera, al Coll d'Art, justs abans tindrem bones vistes de Sant Joan de les Abadesses. Continuem la pista que passa pels Sollels de la Rovira fins que es creua amb la Ruta del Ferro, que ve de Ripoll i que en poca estona ens arriba al lloc de sortida.
Ruta cultural molt senyalitzada i pot ser entretinguda.
DISTANCIA: 14,12 quilòmetres - DESNIVELL: 482 metres - DURADA: 4,10 sense parades. - Nosaltres dediquem un total de 5,30 hores.
Sortim de l'antiga Estació de tren de Sant Joan de les Abadesses.
Agafem la Via Verda a Ogassa
Trencall al Gorg de Malatosca
Baixada al Gorg de Malatosca
Gorg de Malatosca
La llegenda del gorg embruixat
El gorg també rep el nom de Gorg de les Bruixes, ja que segons explica la llegenda havia estat punt de trobada d'aquestes quan les bruixes van fer cridar a una llevadora del poble. En paga pels seus serveis les bruixes li varen donar una grapat de llenties i aquesta empipada les va llençar, l'endemà la llevadora sorpresa va poder comprovar que les llenties s'havien transformat en or.
Desfem camí fins a la Via Verda
Continuem per la Via Verda
Itinerari que uneix Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa seguint l’antic traçat de la via del tren. El tren arribà a Sant Joan de les Abadesses el 1880 per transportar el carbó extret de les mines d’Ogassa i cent anys més tard circulà l’últim tren.
Caseta del Peó - Pas a Nivell
Arribem a l'estació de Toralles
L'estació de Toralles està situada al punt on comença la pujada en direcció a Ogassa de la Via Verda, i tenia la funció de carregador del carbó procedent del ferrocarril miner d'aquesta població. Va deixar de funcionar l'any 1967, després del tancament definitiu de les mines de Surroca.
Deixem Toralles i fem pujada decidida.
Vistes des de l'Estació de la Planella (Pla Inclinat - Torre de la Meseta)
Torre de la Meseta
El Pla Inclinat on baixarien les vagonetes de Ogassa cap a l'Estació de Toralles
Continuem per la pista que seguien antigament les vagonetes
Arribant a la fàbrica de ciment Can Balaguer, que va funcionar fins l’any 1926
Cimentera de Can Benet
Descarregador Sant Benet
Al fons la Serra Cavallera
Fem pista amunt i trobem dos túnels excavats a la roca a diferent nivell, passem pel de baix, per sortir a la gran Plaça Dolça d’Ogassa.
Mina Dolça a Ogassa, centre neuràlgic de l’activitat minera.
La Mina Dolça és la més ben conservada fins als nostres dies, ja que la seva boca és ben feta de paredat de pedra de granet, amb escrit i data d'obertura. La Mina es pot visitar i endinsar-se a 50 metres de profunditat.
Pugem al Museu
Museu de les Mines de Carbó d’Ogassa
Les mines de carbó de Surroca, que es començaren a explotar des de finals del s. XVIII, foren determinants perquè el ferrocarril arribés al Ripollès l’any 1880, a fi de traslladar ràpidament el mineral cap a Barcelona. Les explotacions assoliren la seva màxima esplendor entre finals del s. XIX, i la primera meitat del s. XX. Bona prova d’aquesta prosperitat econòmica en són els 1578 habitants que tenia el municipi d’Ogassa l’any 1900. Tot i disminuir gradualment el nombre de tones extretes de carbó, les mines van restar actives fins l’any 1967 que es van tancar.
Mina del Pinter - zona Els Tallers
Font del Pla Inclinat de La Ramona
Bocamina de Pinter
Al costat del torrent pugem a la Font Gran
A la Font Gran
Habitatges miners al Prat del Pinter
Santa Bàrbara
L’any 1882 es bastí una petita església, dedicada a santa Bàrbara, que actualment és l’església parroquial, havent reemplaçat la de Sant Martí de Surroca. Construïda per la "Compañía de Ferrocarriles y Minas de San Juan de las Abadesas", és de planta rectangular i estil neogòtic.
Font del Pinter
La Palanca al torrent de la Font Gran
Serra Cavallera
Camí de Surroca a Can Coll
Mina La Ramona
Mina Ramona (1083 m)
Situada a la part superior del pla anomenat amb el mateix nom. S’hi deixà de treballar en el període 1920-25 per causa de l’elevada presència de grisú.
Trencall a la Casa Rural de Peçallarga. IMPORTANT: Tenim que continuar per la dreta.
Coll del Torrent de les Aiades. Punt alt de la ruta.
Deixarem pista i ara de baixada ens ficarem al bosc, per arribar al Coll d'Art.
Vistes al fons de Sant Julia de les Abadesses
L'Assuca 1.319 m.
Vistes al Coll d'Art
Coll d'Art
Sollels de la Rovira
Seguint el Torrent de Plansesäigues
Trencall amb la Ruta del Ferro que ve de Ripoll i en poca estona ens arriba al lloc de sortida a Sant Joan de les Abadesses.
Gràcies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada