diumenge, 18 de novembre del 2018

MARE DE DEU DE L'AJUDA (ELS HOSTALETS DE BALENYÀ) - PUIGSAGORDI - PUIG DE CASTELLAR 2018 11 17

Creu del Puig de Castellar

Petita caminada circular sortint del Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda, als Hostalets de Balenyà, en la que anirem per camins arran de balmes, amb espectaculars vistes I on pujarem als cims emblemàtics del Puigsagordi (983 m) i Puig Castellar (1.016 m) a la Serra de Fontderola. Una clàssica molt completa.


INICI: Santuari de la Verge de l'Ajuda, Hostalets de Balenyà (Osona). 

ITINERARI: Sortim del aparcament a l'Església de la Mare de Déu de l'Ajuda girant a l'esquerra la carretera, i de seguida triem la primera pista a la dreta, anem sempre en direcció a Centelles, on passarem les masies del Garet de Baix, Can Plans, la Comagiberta, sortirem a la carretera de Puigsagordi, que agafarem en baixada, travessant el Torrent de Banyeres, al primer revolt girem a la dreta, veurem els primers indicadors de la Via Ferrada de les Balmes Corcades, coincidint un tram amb la Ruta de les Bruixes. 

Continuem uns metres on albirem el primer tram de la via ferrada, de seguida agafem un trencall a la dreta, triant l'opció d'anar al costat de les Balmes, amb alguns trams aeris i no gaire definits. Nosaltres ens desviem del camí un moment per donar una ullada a l'inici de les grapes de la via ferrada per de seguida tornar. 

Ara el camí és confús entre roques i matolls, fins a arribar a la paret de la cinglera, que seguirem sempre recte, amb comte de no agafar un tram sense sortida. Aquesta part, el Plec del Llibre, per una altra banda, és la més impressionant, entre parets, balmes i bones vistes. 

Arribem a la Riera de Marcó, on avui trobem un bon salt d'aigua a la paret, seguim les marques grogues, a la Tosquera, fins a pujar dalt del cingle, on sortirem als prats de la Quicarella que travessarem fins a pujar a la carretera passant per un parell de filats. 

A l'altra banda de la carretera, el corriol segueix amunt, fins a l'Escala, tercer tram de la via ferrada. Sota l'Escala surt un corriol amb marques vermelles, que enllaça amb el corriol de marques grogues fins a sortir amb un pas equipat amb 5 grapes, senzill de fer. Pocs metres més amunt, trobem el cim emblemàtic del Puigsagordi. 

Ara continuarem per una pista i després per un corriol que va per dalt de la Serra de Fontderola, al costat del cingle, amb un tram que passa pel Dolmen de la Griutera, contínuament bones vistes, seguim fins a arribar al cim del Puig Castellar o de les Antenes (1016 m) amb una creu i un mirador molt bonic. 

Desfem camí uns metres i baixem pel Grau, cal dir que la baixada és forta i mullat com avui bastant emprenyadora. Arribem a una pista que triem a l'esquerre passant pels masos de Can Coní i Les Roquetes i la finca de Casanova de la Font (Serveis Mediambientals i Territorials) fins a arribar-nos al Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda final del recorregut.

DISTANCIA: 11,73 quilòmetres - DESNIVELL: 578 metres - DURADA: 4,25 hores sense parades, nosaltres dediquem un total de 4,55 hores.

Iniciem la ruta al Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda

Església edificada a finals del segle IX, situada a 1,5 km a l'est del poble de Balenyà, és el monument més estimat pels seus habitants. En aquesta església hi ha una barreja d'estils que s'han anat incorporant al llarg del temps. Hi ha mostres del romànic, en bona part del campanar o de la façana, gòtic en el pis de les campanes, barroc o modernisme en les pintures que decoren l'altar major. Aquesta barreja d'estils és deguda al fet que l'església s'ha anat completant al llarg de la història.

Tenim al fons el Puig de Castellar amb les antenes.

Al primer tram, anirem resseguint els indicadors 

Anem travessant masies per diferents pistes

 Arribem al punt de sortida de la Via Ferrada, coincidint amb la Ruta de les Bruixes de Centelles.


 Anem pujant i de seguida comencem a guanyar alçada, al fons Centelles.

Sortim del camí i ens apropem a l'inici del primer tram de la Via Ferrada per donar una ullada a les primeres grapes.

 Arribem a la zona de les balmes

 Les Balmes Corcades

Farem camí pegats a la paret

Aquest tros és un xic confús, anem pegats a la paret, sense un camí definit


Pot ser aquest tram, és l'única part amb una mica de complicació, tant per desorientació com per l'estret del camí en pendent.



el Plec del Llibre

Escales del Puig

Vistes des de la zona de les Escales

Travessem la riera de Marcó, avui amb un bon salt d'aigua.


 Farem una marrada per la Tosquera i sortim dalt de la cinglera

 Els prats, per la zona del Quicarell


El tram equipat,  poc abans d'arribar-nos al cim del Puigsagordi


 Al cim del Puigsagordi 

El turó del Puigsagordi de 972 metres d'altitud es situa en els termes municipals de Centelles i Balenyà. Dalt, gaudirem de la vista de tota la plana de Vic, protegida pel castell de Tona. Si mirem cap al nord, veurem els Pirineus Orientals, les Guilleries i el Collsacabra, davant, el massís del Montseny i el castell de Tagamanent i al sud, els cingles de Bertí.


Centelles, des del  Puigsagordi

 Iniciem camí al Puig del Castellar


Passarem al costat de diversos punts aeris, bordejant la cinglera.

Sobre la cinglera podrem gaudir de balcons amb unes grans vistes


 Les antenes del Puig de Castellar

Creu del Puig de Castellar (1.016 m.)

Iniciem una forta baixada pel bosc, avui amb tot mullat no faltaran les relliscades. Es pot albirar  al fons la muntanya del Puigsagordi.


 Can Coní


 Finca de Casanova de la Font (Serveis Mediambientals i Territorials)

Pel camí de tornada, farem la plana fins al Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda, on finalitzarem aquesta excursió d'avui.



Gràcies i a per la següent !!










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada