dissabte, 31 de desembre del 2016

LA POBLA DE LILLET - SANTUARI DE FALGARS PEL GR4 - TORNADA PEL PCR11 - COVA DE FALGARS 2016 12 30


Santuari de Falgars

Aquesta vegada decidim cremar els torrons fent pujada des de La Pobla de Lillet al Santuari de Falgars, per un itinerari molt maco i amb unes fabuloses vistes. El recorregut amb un bon desnivell es força senzill i ideal per conèixer el bonic emplaçament del Santuari de Falgars i tindre una visió diferent de la vall del Llobregat que hi ha als seus peus i de les magnífiques muntanyes del voltant.


ITINERARI: Sortirem de l'aparcament situat a l'entrada de la Pobla de Lillet i caminarem a la bora del Llobregat pel carrer d'Antoni Costa, tombarem a la dreta i passarem al costat de l'ajuntament on de seguida veurem uns pals indicadors. Triem el GR 4 (senyals de pintura vermella i blanca) a la dreta, que ens guiarà de pujada al Santuari de Falgars. 

Passat el Parc d'Aventures del Catllaràs, trobarem un pal indicador, triem a l'esquerre, el camí dels Graus de Falgars, deixant a la dreta el camí de la Cova per la tornada. 
El camí és de contínua pujada però amb alguns trams planers, es força tolerable i agradable, ja que a la vegada que anem pujant tindrem a la nostra dreta boniques vistes del Puigllançada i el Pedraforca. Ens ficarem al bosc i a poc a poc passarem pels tres graus, uns passos a la carena sense complicacions, a la vall boscosa que tenim a l'esquerre podrem veure domina'n el paisatge, el mirador del Roc de la Lluna. Farem els quatre quilòmetres i arribarem a una primera creu a la bora del Faig Reposador i que ens avisa que l'esplanada de Falgars és a prop. 

Uns metres després arribarem a unes torres elèctriques que ens portaran de baixada a Falgars. Poc abans d'arribar a la carretera, tombarem a la dreta per veure l'impressionant mirador de Joan Casanova, on podrem albirar unes fabuloses vistes de la pobla de Lillet, Castellar del n'Hug, les muntanyes del Cadí Moixeró, de la Molina i la Serra de Montgrony entre altres. Nosaltres baixem pel camí asfaltat per arribar-nos al coll de Falgars i visitar la seva Font i tornem a pujar. 

Arribem al preciós Santuari de la Mare de Déu de Falgars, no ja ningú i el sol ilumina la seva façana, aquí treure'm els nostres queviures per fer un bon esmorzar. Continuem per la carena, darrere el santuari cap al mirador de Falgars, on trobem una magnífica postal del Pedraforca. 

Tornem al Santuari i visitem el seu voltant, per agafar el PRC11 (senyals grogues i blanques) que és situat al seu darrere. La baixada és costeruda, fen ziga zagas, amb moltes fulles al camí caigudes de la fageda que travessem en aquesta època. El sender permet arribar-nos a la Cova de la Verge de Falgars a través de camins recuperats en bona part per l'ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA LILLET. 

Passarem al costat dels Cingles de Vilardell i creuarem el Torrent Salat per arribar al mas de Vilardell, continuarem vorejant fins a baixar al mas d'El Tinar que travessarem per arribar al bosc de Ventallola on trobarem el GR4 fins a arribar a La Pobla de Lillet.

DISTANCIA: 10,64 quilòmetres - DESNIVELL: 600 metres - DURADA: 3,50 hores caminant. Nosaltres dediquem un total de 5,00 hores.

Sortim ben aviat de l'aparcament situat a l'entrada de la Pobla de Lillet, coincidim amb una bona gelada (temperatura -7º) però amb bona previsió de temps.

 Agafem el sender GR 4 que surt darrere del ajuntament.

 Deixem enrere la Pobla de Lilltet

Mentre nosaltres estem a les fosques el Pedraforca s'il·lumina deixant una bonica postal.

Iniciem pujada a la Serra de Falgars pel GR 4.


Vistes pujant del Puigllançada

Un antic pont al camí al Segon Grau



Mirador de Joan Casanova, fabuloses vistes.

La Pobla de Lillet als nostres peus i un poc mes a dalt Castellar de n'Hug.

La esplanada de Falgars



Ens apropem a la Font de la Collada de Falgars, per després tornar.


Arribant al Santuari de Falgars (1.288 metres d'altitud)

L'horitzó és immens i espectacular: a tramuntana, la gran serralada formada pel Cadí i el Moixeró; a llevant, Montgrony, el Puigmal i els Rasos de Tubau; a migjorn, els boscos del Catllaràs, i a ponent, el Pedraforca, els Rasos de Peguera i Ensija.

Avui estarem sols al santuari, un lloc molt tranquil i assolellat, on aprofitarem per esmorzar.

Santuari de Falgars

La primitiva ermita devia ésser d'estil romànic car en la porta hi ha la data de 1049. El 30 de març de 1120, els seus propietaris, Ramon i Eliardis, donaren aquesta església i l'alou amb tots els seus drets, que existien per la Cerdanya, Conflent i Berguedà, al Monestir de Sant Llorenç amb la condició que fos cuidada. Des de l'any 1255 i consten diverses donacions de Galceran de Pinós, i del cavaller P. De Bach. Des del 1288 és dependent de la parròquia de Sant Cristòfor de Vallfogona. El 19 de març de 1646 es posà la primera pedra de l'actual església sobre la porta es conserva la pedra clau amb data de l'església primitiva, de la qual encara existeixen restes de parets.

Zona l'hostejaria al Santuari.

Ens apropem al punt elevat de Falgars, actualment denominat Mirador del Pedraforca, d'on tenim una bonica visió de la muntanya.

El Pedraforca


Deixem el Santuari, un lloc on hem estat mol bé.

Iniciem la tornada, al fons les muntanyes del Catllaras. 

Agafem el PRC11, però abans farem aquesta foto de la vall, des de la zona de picnic.

La baixada per la fajeda sera mes costeruda amb moltes fulles al camí.


 
La Cova de la Verge de Falgars

A mitja obaga de Falgars hi ha restaurada la cova i el lloc on es trobà la Verge primitiva que va ser portada al Monestir de la Pobla de Lillet fins que li fou edificada una capella al lloc actual.

Seguim pel PRC 11


El Cadí Moixero

Per Vilardell


Arribant a la Pobla de Lillet on finalitzarem la nostra sortida d'avui.

Fem un volt per la Pobla de Lillet, una localitat que té molts indrets bonics, com el Pont Vell, construït al segle XIV.

Monument recordant al Sr. Güell, important industrial a Catalunya, que va instal·lar la gran fàbrica de ciment Asland, al Clot del Moro.

Pont de la Petita

L'Hostal Can Pericas de la Pobla de Lillet, d'aquells llocs de tota la vida, ens va solucionar molt bé l'hora de dinar.



Moltes gràcies i fins a la propera !!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada