dijous, 18 d’agost del 2016

SERRA DE BUSA: SANT PERE DE GRAUDESCALES - EL COGUL - PRESÓ DE BUSA - SANT CRISTÒFOL - CINGLES - L'ESCALA DE BUSA - BALMA DEL XALET 2016 08 17


Cingles de Busa

Entre les nostres "Petites Caminades", podríem dir que la ruta que hem fet avui és els primers llocs de la llista, pel complet i fantàstica que arriba a ser. L'itinerari discorre per un entorn màgic, com és la Serra de Busa, una illa allargada formant un gran altiplà i defensiu per uns alts penya-segats al seu voltant. Un indret on es pot gaudir d'àmplies vistes tota l'estona, amb muntanyes conegudes com són el Port del Comte, la Serra d'Ensitjà, la Serra Verda, el Pedraforca i els bonics voltants, com la Vall d'Ora, la Vall del Lord, Sant Llorenç de Morunys i el seu pantà de la Llosa del Cavall. La ruta des de primer moment et dóna la sensació d'estar al voltant d'un paratge natural molt solitari, on ben segur queden per descobrir molts racons. Fascinant.



APROXIMACIÒ: 

Accedir al punt d'inici de la ruta, Sant Pere de Graudescales, ja va ser una aventura per nosaltres, que vam anar per l'antic camí de la Vall d'Ora (Casa Gomira), però para fer-lo bé, s'hi va des del poble de Navès al Solsonés (C-26), per la carretera que segueix el riu Aigua d'Ora i passant per sant Lleír de la Valldora, allí s'acaba la carretera i comença una pista de terra d'uns dos kilòmetres, una vegada travessem un pont de fusta, arribarem de seguida a la solitària església romànica de Sant Pere de Graudescales.

ITINERARI:

El camí comença al costat d'una petita àrea senyalitzada i la ermita, on anirem pujant per la Canal de Sant Pere, corriol amb bona pujada, passant pel Grau de Sant Pere, bonic mirador. També passarem per les Collades, cruïlla de pistes on és el Cirerer amb la Branca Apuntalada (Amb pedres). Ara ja continuant fins a arribar a l'altiplà de Busa, on comencem a tindre un ampli panorama. Farem camí poc fressat resseguint el llom de les grans cingleres, passant per la Roca Encavalcada, atenció si accedim al cim, cal baixar fins a una roca encavalcada en un lloc molt aeri. Continuem per pujar al Serrat de la Llebre, les vistes impressionen, baixem un poc per tornar a pujar fins al punt més alt de la Serra de Busa, El Cogul (1.526 metres). Farà unes 2,30 hores caminant.

Continuem l'itinerari baixant al Mirador del Capolat, bones vistes de Sant Llorenç de Morunys i l'embassament de La Llosa del Cavall. Aquest lloc l'haurem de passar de tornada. Continuem camí cap a la Presó de Busa on arribarem primer al Pont penjat inclinat salvant uns 8 metres i el forat d'un avenc. Travessem la palanca per accedir a El Capolatell o Presó de Busa, Impressionant panorama l'extrem nord-occidental, baixem una mica per veure la boca de l'Avenc Núm. 1 del Capolatell amb 115 metres de profunditat. (Hi ha un dimoni vermell pintat a l'entrada) Farà unes 3,15 hores caminant.

Desfem camí fins al mirador del Capolat i agafem GR i ens desviem a la Font de Busa que comprovem que raja aigua. Continuem fins a l'ermita de Sant Cristòfol de Busa del segle XII (Per aquest lloc, nosaltres vam donar algun tomb de mes) continuem a la plana passant abans pel Ca l'Artiller casa en ruïnes sembli ser on guardaven els canons a la Guerra del Francès, arribem als cingles de Busa on quedem al·lucinats pel panorama. Ara, comprovem que estem a una illa. Anem vorellant els cingles, extraordinària passejada, fins a arribar al Mirador de la Bartolina, que és coronat per una senyera i una taula panoràmica. Farà unes 4,30 hores caminant.

Continuem fins a arribar al pal indicador: Tram equipat "CAMÍ DE LES ESCALES" per on baixarem, amb precaució, pel Grau d'Orriols, canal encaixonada per graons a la roca i un cable per ajudar-nos, per sortir a l'Escala de Busa, vertical i metàl·lica, d'uns 6 metres d'altura. Seguim a peus del cingle, per antigues balmes, alguna d'elles, edificada i de grans dimensions. Continuem de Baixada fins a la font dels Reguerets, lloc ideal per recuperar forces. Continuem pel corriol i ens desviem per visitar la Balma del Xalet (indicat) que és una balma a mig cingle amb excel·lents vistes de la Valldora. És un lloc amb accés equipat amb corda, amb passos que malgrat que no ho semblin, cal prestar atenció. La Balma del Xalet era un amagatall d'emboscats durant la guerra civil espanyola (1936-1939), recentment senyalitzada dins dels Espais de Memòria del Solsonès, hi ha un plafó informatiu. Estupendes vistes a la Vall d'Ora. Farà unes 5,15 hores caminant.

Desfem camí, pel corriol de baixada fins a pista, que seguirem al costat de la riera, on veurem enormes blocs de pedra, passarem per la Font de l'Auba i poc després pel costat del pont de fusta per vehicles, d'aquí ja, al punt d'inici de la caminada, Sant Pere de Graudescales. Farà unes 5,50 hores caminant.

DISTANCIA: 20,50 quilòmetres – DESNIVELL: 969 metres – DURADA: 5,50 hores caminant – Nosaltres deddiquem un total de 7,55 hores.

Ruta amb passos de poca dificultat tècnica, però on recomanem anar amb molta precaució en haver de travessar diversos indrets aeris.

Sortim a les vuit del matí amb una mica de fred i boirina de Sant Pere de Graudescales, un edifici solitari enmig d'un paratge de gran bellesa natural, aquest indret també serà el punt arribada de la nostre ruta circular. És l'únic edifici que resta d'un antic monestir de monjos benedictins que va ser consagrat l'any 913 i a l'any 960. Als anys 80 va ser restaurat. Molt bonic.

Pugem de valent una bona estona per dins del bosc, seguint la Canal de Sant Pere fins a sortir a la part superior dels cingles.


Grau de Sant Pere un bon mirador de la vall.


El cirerè apuntalat per pedres

Comencem a reseguir la carena al costat dels cingles. Banda de la Vall del Lord

 Vistes des de lluny, a l'esquerre es pot veure el detall de la roca encavalcada.

la Roca Encavalcada


Per la Canal de Casa Vila

Serrat de la Llebre (1521 metres)

El Cogul (1.526 metres)

 Vistes dels cingles, al fons el Serrat de la Llebre, des de El Cogul


Mirador de Capolat

 Enrere deixem El Cogul

La palanca inclinada, per la entrada a la Presó de Busa o de Capolatell

 Presó del Capolatell o Presó de Busa

Durant la Guerra del Francès (1808-1814), l'agulla aïllada a Serra de Busa va servir a la resistència catalana, de presó per els soldats francesos capturats, ja que l’aïllament del Capolatell envoltat de penya-segats feia impossible la seva fugida, tot retirant la palanca de fusta. La tradició afirma que hi havia desesperats que es llançaven al buit cridant «Mourir à Busa et resurgir à Paris»

Separació de les agulles a la Presó de Busa.

El Capolatell  estupendo mirador a la Presó de Busa. (extrem de la carena)
Vistes de Sant Llorenç de Morunys a la dreta, l'embassament de La Llosa del Cavall i el Port del Comte a dalt.

Vistes des de Presó de Busa del Pedraforca, banda posterior de Gosol.

Vistes des de la Presó de Busa del Santuari de Lord

Vistes des de la Presó de Busa  de la Gallina Pelada - Serra d'Ensija

Demoni al accés l'Avenc Núm. 1 del Capolatell 

Important esquerda de 115 m. de fondària a la Presó de Busa. Recorregut: 420 m., en conglomerats. La primera referència espeleològica sobre el Capolatell i les cavitats apareix a mitjan 1967. Interesant article de Jordi Lloret, Espeleologia al Capolatell

Anem a la Plana de Busa


Font de Busa

Ermita de SANT CRISTÒFOL DE BUSA del segle XII 

Ca l'Artiller, ruïnes

Recorrem els Cingles de Busa - Banda de la Vall d'Ora




La Vall d'Ora



Mirador de la Bartolina 1.305 metres

 Panel al Mirador de la Bartolina

Pal indicador de l'Escala de Busa

Tram equipat a l'Escala de Busa



Anirem arrambats a les parets dels cingles, visita'n les balmes.

Per les parets dels Cingles


Balma edificada



  Font dels Reguerets

Cavitats a las parets dels cingles

Arribem a la Balma del Xalet
Aquest lloc va ser amagatall d’emboscats durant la guerra civil espanyola (1936.1939), recentment senyalitzada dins dels Espais de Memòria del Solsonès, hi ha un plafó informatiu. Vistes impresionants de la Vall d'Ora. 

Interior de la balma

Ara ja solament queda una bona estona de caminar pel bosc, al costat del riu l'Aigua d'Ora.

Passem el pont de fusta i de seguida arribem a Sant Pere de Graudescales, seran al voltant de les 16,00 hores de la tarda, on donarem per finalitzada aquesta impressionant ruta d'avui.


Gràcies i fins a la propera !!!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada