Sant Miquel de Cavallera
Petita caminada des de Camprodon a Sant Miquel de Cavallera i Llanars, per camins sense desnivell pronunciat i de bon fer, que ens portaran a indrets de gran bellesa i amb diferents tipus de paisatges, com la banda ombrívola del bosc, els oberts prats de dalt i el camí bora de Ter.
INICI: Deixem el cotxe, l'aparcament sobre del túnel de la carretera de Setcases, al Parc Mas Ventós de Camprodon.
ITINERARI: Baixem un petit tros per la mateixa carretera d'accés a l'aparcament, on trobarem a la dreta el pal indicatiu del camí que puja a la Serra Cavallera. El camí és fressat, on al principi el trobem un poc espès, però ben indicat amb marques grogues. Passarem un petit torrent on es veu la construcció de pedra de l'antic camí Cavallera -Camprodon. (Passarem per trossos amb l'original empedrat) Estem al camí de les Marrades que continua en suau pujada i fent alguna ziga-zaga, sempre amb direcció sud.
Sortim al paisatge obert dels Camps de les Cabanyes, on ens desviem a l'esquerra travessant els camps, tenim al fons com referència el turó de La Serreta i anem cap al seu cim. Abans passarem pel costat d'un elegant arbre i un niu de metralladores, després ens adonarem que al voltant de l'itinerari està ple d'aquests búnquers de l'Organització Defensiva dels Pirineus, construïts durant els anys 1944 i 1948 i que trobem amb un bon estat de conservació. Bones vistes des de La Serreta.
Deixem el panorama de La Serreta i baixem per arribar-nos dalt del turonet de la torre, nosaltres agafem un camí en desús, que ens portarà per uns moments a un tros atapeït amb esbarzers, fins que trobem més a la dreta el camí fressat. (això es pot evitar agafant al camí per on nosaltres vam sortir de la torre al track)
Arribem a la Torre Cavallera, en un indret atapeït de vegetació amb dos búnquers al costat, punt estratègic, des del qual es domina tota la vall del riu Ter fins a Sant Pau de Segúries, la funció d'aquesta torre era simplement una guaita, un lloc on hi havia una guarnició i no tenia funció d'habitatge.
Deixem la torre amb direcció al Puixeu, sortim abans a la pista que seguim a l'esquerra fins a una pista a cimentada, triem la dreta i ens apropem per un moment al Mas Pomer, però trobem barrat el pas i sense voler ficar-nos en problemes, desfem camí per continuar en baixada, passant pel Mas Cortades i els seus magnífics camps i arribar-nos a la bonica església de Sant Miquel de Cavallera, on triem esmorzar.
Una vegada visitat aquest meravellós indret, desfem camí fins al Puixeu, passem la casa i trobem un pal indicatiu, on agafarem el camí del Collet del Gener. Camí amb bones vistes, arribats al collet agafarem el camí que baixa a l'esquerra, passant per Can Pagès i agafar la carretera d'Espinalba que ens portarà al Pont del Molí de Llanars. (pal indicatiu)
Decidim el camí de la dreta, que ressegueix el riu Ter; aquest camí és molt bonic, ben fressat amb un parell de palanques i ens portarà per la Plana del Collell i la font de la Forcarà a Camprodon. Entrarem a la vila i sempre recte, pujarem al Pont Nou per fer una volta en pla turístic, fins a arribar-nos i finalitzar, a l'aparcament del Parc Mas Ventós.
DISTANCIA: 12,00 km. – DESNIVELL: 360 metres – DURADA: 4:00 hores - Nosaltres dediquem un total de 5.35 hores, com sempre, amb moltes parades contemplatives.
Baixem un petit tros per la mateixa carretera d'accés a l'aparcament, on trobarem a la dreta el pal indicatiu del camí que puja a la Serra Cavallera.
Bosc de les Cabanyes
Camí de les Marrades
Sortim del bosc i anirem per la banda esquerra cap a La Serreta
Camps de les Cabanyes
Turonet amb bones vistes, on tenim un parell de nius de metralladores, després ens adonarem que al voltant de l'itinerari està ple d'aquests búnquers de l'Organització Defensiva dels Pirineus, construïts durant els anys 1944 i 1948 i que trobem amb un bon estat de conservació.
Vistes des de La Serreta a la vall de Sant Pau de Segúries
Torre Cavallera
Situada en un turonet sense cap camí d'arribada, en un indret molt atapeït de vegetació, trobem la torre de planta quadrada amb una longitud per costat de 6,50 m i un gruix de mur que sobrepassa un metre, amb. L'alçada és d'uns 11 m.
La seva funció era quasi segurament la de defensar l'entrada meridional de Camprodon servint de punt de guaita i de torre de senyals; ajudava en aquesta funció el castell de Creixenturri, situat gairebé enfront, a l'altra riba del Ter.
Al mateix turonet de la Torre Cavallera trobem dos búnquers
Mas construït a principi del segle XX, de tipologia semblant a El Peiró de Sant Pau de Segúries o Can Huguet Nou de Vilallonga de Ter, fetes per en Josep Danés i Torras. En aquest cas l'edifici serveix també de masoveria i conté elements modernistes, així com una teulada de ceràmica vidriada.
Arribem a Sant Miquel de Cavallera i l'església romànica ens sembla un petit tresor amagat dels que de tant en tant descobrim per la comarca del Ripollès.
La parròquia, ja esmentada al 839, va pertànyer a la Seu d'Urgell fins al segle XVIII en que passà al bisbat de Vic. Al segle XVIII es construí un campanar i dues capelles laterals. El campanar va ser enderrocat fa poc perquè amenaçava ruïna i hom suposa que al mateix temps es va dur a terme la restauració actual, que tornà al temple el seu aspecte primitiu.
Al voltant del temple es va construir una sagristia, la rectoria i el cementiri i una petita cambra per desar-hi les eines d'aquest. Això ha provocat que quedi oculta la part de la façana sud i la del costat oest. La porta original es trobava en el mur sud, però en adossar-hi la rectoria es va realitzar una nova porta més cap a l'oest.
Plana del Collell
Situada al costat del riu, forma una placeta petita amb un mur de protecció a la rodalia, l'aigua raja per un tub gros de ferro i la sobrant cau a una pica i després desguassa al riu.
Arribem a Camprodon on passarem per dalt del pont i donar una volta per albirar-lo des d'altres punts de vista, com per posar-li una agulla de pit, a aquesta bonica caminada d'avui.
Fins aviat !!
El Pont Nou de Camprodon
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada