divendres, 24 d’agost del 2018

COLLFRED - FREIXENEDA - LA CREU - COLL DE L'HOME MORT - ESCLETXES DE FREIXENEDA - COLLFRED 2018 08 23Petita caminada sortint del Collet de Collfred per visitar la zona de la Freixeneda, coneguda pel seu fenomen geològic de Les Escletxes, un indret humit d'esquerdes als rocs, formant passadissos amb molsa a les parets i ben amagades a la fageda. Un indret màgic !

PUNT D'INICI: 
Una vegada arribem a Vidrà, prenem la carretera estreta de muntanya que va a Sant Privat d'en Bas, passarem primer per la petita població de Ciuret, per continuar fins al Collet de Collfred (1.267 m.) on deixarem el cotxe al trencall a prop de l'indicador. 

ITINERARI: 
Baixem des de la carretera per la pista forestal deixant a la dreta la casa de Collfred, seguim ara vorejant el mas de Casanova de Collfred en suau baixada seguint la pista. 
Continuem fins al primer trencall de pistes, nosaltres aquí triem seguir les marques grogues, per la pista de l'esquerra en suau baixada (per la dreta tornarem) Aquesta pista serà més fonda, però traspassa pels bonics camps d'Aiguavella on torbarem un sender que s'interna al Clot del Molí, travessarem el torrent per una zona fosca de roques amb molsa.
Seguim les marques grogues (cal estar amatent, són molt separades) ara per pista a l'obaga, molt enfangada després de les pluges. Sortim a l'ampli camp de la Carrejada, ara ple de vaques, que travessem fins a sortir a la pista que ens portarà al mas de la Freixeneda, amb el seu gran freixe, un bon indret per esmorzar. Continuem pista amunt seguint les marques grogues, per pujar a la Creu de Freixeneda (1.277 m.)on les deixarem.
Passem el trencall de l'esquerra que baixa al Sallent (Salt de Sallent) i continuem per la pista que va al Coll de Ciuret, ara passant pel Serrat d'Artigues, continuem una estona fins al primer trencall a la dreta, una pista en desús que puja, farem un parell de ziga zagas fins a arribar-nos al punt alt de la ruta, el Coll de l'Home Mort (1.353 m.) Baixem suau fins al Ras de la Freixeneda, una vegada voregem el prat, tombem a l'esquerra per sortir de seguida a l'entrada de les Escletxes de Freixeneda, un fenomen geològic d'estretes esquerdes amb rocs i molsa, per on entrarem i sortirem, gaudint d'un espai màgic. 

Ara de tornada farem l'itinerari típic, baixem per la fageda fins a la pista, que agafarem amb direcció esquerra, no trigarem a trobar-nos amb una misteriosa barraca de fusta que sembli sortit d'alguna pel·lícula, seguirem la pista, nosaltres per fer alguna petita variació la deixarem un moment per baixar al Clot del Molí i tornar-la a agafar un poc més endavant. (però no és una drecera) Sense deixar la pista que travessa el bosc, continuem fins al punt del bucle de la ruta, per arribar-nos poc després al punt de sortida, Collfred. 

DISTANCIA: 12,40 quilòmetres - DESNIVELL 352 metres – DURADA: Nosaltres farem un total 4,58 hores.

Baixem des de la carretera per la pista forestal deixant a la dreta la casa de Collfred, seguim ara vorejant el mas de Casanova de Collfred en suau baixada seguint la pista.

La Casanova

Continuem fins al primer trencall de pistes, Serrat de les Bruixes, nosaltres aquí triem seguir les marques grogues, per la pista de l'esquerra en suau baixada.

Travessem els bonics camps d'Aiguavella, amb direcció el Clot del Molí.

 Ens trobarem a l'obaga, amb la pista molt enfangada després de les pluges, quasi impracticable en alguns punts.

Arribem als extensos prats de la Carrejada


El camí per aquesta banda és molt agradable de caminar, bonics prats amb vista a muntanyes altes de la Garrotxa.Camí a la Freixeneda


El mas de la Freixeneda

De la Freixeneda pugem a la Creu, on és el trencall, de l'esquerra, que baixa al Sallent i el que va al Coll de Ciuret, triarem aquest últim.

Vistes del mas de la Freixeneda des de La Creu.


Serrat d'Artigues. Continuem per la pista fins al trencall que va al coll de l'Home Mort.

 Collet de l'Home Mort (1.353 m.)

Entrem i sortim del fabulós bosc de la Freixeneda, on ben segur quedarem petits.Voregem el Ras de la Freixeneda

Ara ens ficarem a l'obscuritat de la fageda, on de seguida, a l'esquerra, trobarem les Escletxes de la Freixeneda.

  Entrem a les Escletxes de la Freixeneda.


Aquest bonic i màgic espai de Les Escletxes de la Freixeneda, són unes enormes roques enmig de la fageda que constitueixen un autèntic laberint natural i rocós amb estrets passadissos i talls elevats.

Les escletxes tenen diferents dimensions i algunes estan comunicades entre si. Tenen un recorregut total d'1.835 mts. Les més profundes superen els 15 mts d'altura, encara que les més habituals tens uns 5-6 mts. Algunes d'elles amb contínues pujades i baixades. El fons de les escletxes, ho trobem ple de fulles i les parets plenes de molsa.

Entrem i sortim per les grans esquerdes a la roca, quant passem per dins, ens permet, amb precaució, sentir-nos en un món diferent, envoltats de pedra, humitat, molsa, foscor, fullaraca i misteri.


Deixo enllaç d'interès: http://espeleoindex.com/crearPDF.php?id=3409Deixem aquest misteriós indret, veiem que ens queda molts racons per descobrir.


Sortim a la fageda per trobar la pista.


Aquesta zona té un encant especial.

Passem per la barraca de fusta, ens fa la impressió d'un element sortit d'una pel·lícula americana de muntanya.

Ara agafarem la pista més habitual per arribar a les Escletxes des de Collfred, amb algun desviament pel nostre compte, que si voleu, us el podeu evitar. (avisem)

Tornem meravellats d'aquest paisatge que sembli salvatge, amb espessos boscos d'arbres de gran alçada repartits entre bonics prats.Arribem amb tronada a Collfred, on tindrem sort pels pèls, que no ens agafi la pluja. Aquí finalitzem aquesta entretinguda ruta d'avui, ...però encara ens quedarà baixar a Vidrà i fer visita a l'Hostal Serrasolsas, on devorarem amb gana, el seu fabulós menú...


Gràcies i fins la propera !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada