diumenge, 1 de maig del 2016

MONTSERRAT: COLL DE CAN MAÇANA - LA FORADADA - PORTELL ESTRET - CANAL AMPLA - REFUGI V. BARBÉ - LA PORTELLA - ZONA ARQUEOLÒGICA DEL TORRENT DE LA DIABLERA 2016/ 05/ 01


La Foradada

Petita caminada al vessant occidental del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, seguint un curt, però intens itinerari que ens permet visitar un paisatge ben diferent com és la regió de Les Agulles. En aquest clàssic recorregut sortirem de Can Maçana i pujarem a la Roca Foradada, un indret únic a la serra junt amb la famosa Cadireta, pujarem també al Portell Estret, la part més elevada del recorregut, descansarem al refugi Vicenç Barbé envoltats de les curioses formes que té aquesta especial muntanya, farem el camí de La Portella i per acabar, baixarem a la Cova Tapada. Aquesta ruta és potser la més accessible de la banda occidental i ens permet contemplar un dels llocs més màgics de Montserrat.

Powered by Wikiloc

INICI: El punt de sortida i arribada es troba a l'aparcament de Can Massana, molt visible, situat entre les carreteres B-1101 i B-1103, passats 2,5 quilòmetres de l'hotel Bruc venint per la A2. 

ITINERARI: Comencem a caminar l'àrea de descans de Can Maçana, al costat del mas del mateix nom, en suau pendent cap al massís. Seguim pel GR172, on ens desviarem a la dreta, per agafar el corriol senyalitzat que ens porta a les runes de l'església de Sant Pau Vell i del castell de la Guàrdia. De tornada al camí, anem seguint les indicacions del mateix GR-172. Quan arribem al Collet de Guirló, ja veiem al davant nostre la figura inconfusible de La Cadireta, i el buit de La Foradada, el nostre primer objectiu d'avui, continuem recte. Trobarem un trencall indicat a mà dreta per pujar en aquesta meravella, on ens toqués grimpar uns minuts però sense gaire perill. Boniques vistes a dalt.

Desfem camí per passar ara per sota per la volada de La Cadireta. Seguim pel camí fins a arribar al pal indicador dels Frares i agafem el trencall a la dreta. Anem pujant fen ziga-zagues gaudint de bones vistes. 

El tram final del Portell Estret planteja un parell de trams de grimpada, però se supera bé, quant de sobte sobrepassem als 1.000 metres d'alçada, estem al Portell Estret. Baixem còmodament per la roureda entre boj de la Canal Ampla i de seguida a la dreta al Refugi de Vicenç Barbé, on podem fer una parada. 

Agafem el camí de la Portella, per travessar el Pas de la Portella on tornarem a grimpar una mica de baixada. Seguint el corriol, que ens portés de nou al Collet de Guirló. Agafem la pista a l'esquerra que baixa cap al Bruc i en poc temps arribem a la zona arqueològica del Torrent de la Diablera. Continuem i a mà dreta, agafem un corriol senyalitzat, que ens porta a la Cova Tapada. (Antiga presencia humana a la muntaya) Desfem camí fins al Coll Guirló i ja de baixada refem el camí fins al pàrquing de Can Massana. 

DURADA: 3,45 hores sense parades, 4,30 hores total. -  DISTANCIA: 8,30 quilòmetres -DESNIVELL: 539 metres.


NOTA: Es tracta d'una ruta sense riscos, però que amb les superfícies mujades, poden complicar-se molt els passos per on hem de grimpar.

Som al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i el punt de sortida i arribada d'aquesta ruta la tenim a l'aparcament de Can Massana.

 Despunta el sol a primera hora entre Les Agulles

Mirador del Coll de Can Massana, unes vistas fabuosas en aquest dia tan obert.


Ens desviem del camí per veure les runes de l'església de Sant Pau Vell dels segles XI-XIV, on era el castell de la Guàrdia o de Bonifaci (segle X). La situació es perfecta i tenim una vista magnífica del Baix Llobregat i l'Anoia, com de la muntanya.

Coll de Guirló. Aquest coll, encreuament de rutes, és una zona ampla on antigament es feia servir d’aparcament de cotxes.

Ja tenim las primeras vistas de La Cadireta i La Foradada.


 La Cadireta, amb forma de cara de gat o dinosaure.

 Una petita grimpada ens portara dalt de La Foradada.

La Foradada

El gran buit de La Foradada de 6 metres de base i 10 metres d'alçada.
Alguns dies de tardor, des de certs llocs del sud del Bages, es veu el sol pondre's exactament per la Roca Foradada.


Vistes des de La Foradada

Com es pot veure, es un matí de fort vent !

Paret de les Agulles

Pasem sota La Cadireta amb la seva gran volada



  Anem pujant de valent fen ziga -zagas, cap al Portell Estret, sempre amb unes magnifiques vistes.  

Ens apropem a dalt de Les Agulles

Arribem al punt més alt de l'itinerari, just passats als 1.000 metres, al Portell Estret, amb un vent fortissim. Després baixarem a l'altre banda de la muntanya, amb bon camí per la Canal Ampla.

Refugi de Vicenç Barbé, inaugurat al 1961 en record de l'escalador que va perdre la vida, a la dècada dels anys quaranta, a la edat de vint-i-cinc anys, mentre escalava la Caputxa.

 

La situació del refugi és impressionant.

La Saca Gran, on es poden veure alguns escaladors.

les caprichoses formes de les agulles

Camí de la Portella

La Bola de la Partió

Deixem enrere el refugi (al mig de la foto) entre un pisatge de roca.



El pas de La Portella


Homer Simpson ?

Des de la petita balma


Baixem a la zona arqueològica ben senyalitzada del Torrent de la Diablera

La Cova Tapada

 Joan Maria Casas de Müller va excavar, l'any 1924, la cova Tapada situada a peu del megàlit utilitzada com a lloc d'enterrament col·lectiu.


El Serrat de la Portella


Tornem a passar pel Mirador, on ens quedarem una estona rebusca'n pobles i muntanyes amb la vista, en un dia de força vent, que nos a donat el privilegi d'aquest magnifico panorama, on es pot albirar clarament les muntanyes nevades del Pirineu.






Gracies i fins la propera !!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada