dilluns, 25 d’abril del 2016

SANT JOAN DEL GALÍ - SANT SEBASTIÀ - SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER - SANT MARTÍ DE SENTFORES - SANT JOAN DEL GALÍ 2016/ 04/ 23


Sant Joan del Galí, al fons Sant Sebastià


Petita caminada circular al costat de la Plana de Vic, on trepitjarem una part dels verds camps veïns de Gurb, Santa Eulàlia de Riuprimer i Sentfores, en un matí que va començar mandrós per la seva incertesa meteorològica, però que finalment es va animar. Un recorregut molt conegut a la comarca d'Osona per la seva pujada a l'emblemàtica ermita de Sant Sebastià, i que nosaltres la farem amb alguna petita variant. Començarem pujant a Sant Sebastià per la seva banda nord, un camí una mica més llarg per arribar, que el directe per la Vila, però també més bonic; per després baixar a Santa Eulàlia de Riuprimer i allargar ruta fins a l'ermita de Sant Martí de Sentfores. A la tornada, per un camí més planer, gaudirem d'un paisatge d'extensos camps verds de conreu amb masies disseminades. Una distreta caminada amb interessants indrets.Powered by Wikiloc

INICI: Entre el quilometro tres i quatre de la carretera C-154 direcció Vic – Olost, trobem un petit desviament a l'esquerre que porta a Sant Joan del Galí, justament en aquest punt, abans d'arribar a l'ermita, deixarem el cotxe i donarem inici a la nostra caminada.

ITINERARI: Comencem caminant uns dos quilometres, per la carretera C-154 direcció Olost, no té molt de trànsit, la qual cosa va bé per admirar el paisatge. Just passat el quilometro cinc, agafem el desviament a l'esquerre on és el Molí de la Pujada. Estem ara al PRC-41, que creurà la riera de Sant Bartomeu i que ens enfilés per la Baga de la Pujada, un espès bosc, seguirem les marques grogues i blanques que ens duran per alguna drecera per evitar la ziga-zaga de la pista. Deixarem enrere la masia de Les Casetes i agafarem un bonic sender fins a l'ermita de Sant Sebastià, (770 metres) bon mirador de la plana de Vic.

La baixada la farem per la pista del Camí de Sant Sebastià que serveix per pujar amb cotxe, deixarem la pista a Les Acacies, para passar per Can Tió i arribar a Santa Eulàlia de Riuprimer per la carretera BV-4316. Creuem pel centre la població i baixem a la riera de Muntanyola, que l'acompanyarem uns metres de baixada per la seva banda dreta fins a agafar la pista que puja al Mas del Sord que deixarem al arribar al Coll Burí, per traspassar les Costes Males, paisatge de muntanyetes de terra blanca i arribar a Can Conill. Donem la volta al mas i continuem pel camí fins a trobar l'indicador per pujar a l'antiga ermita de Sant Martí de Sentfores. 

Desfem camí uns metres i baixem al Mèder per continuar pista fins a la carretera BV-4316 que creuarem per agafar el Camí de Sant Sebastià, el qual deixarem al primer trencall per passar pels masos de Pont del Ca, La Vila, Caseta de Sant Joan, El Roure, El Galí, i arribar a l'ermita de Sant Joan del Galí sumen uns cent metres més al punt de sortida. 

DURADA: 4,00 hores sense parades (vam dedicar una hora a parades i altra hora a esmorzar) - DISTANCIA: 16,00 quilòmetres - DESNIVELL: 430 metres.

Comencem agafant la carretera C-154 direcció Vic – Olost, amb un cel tapat que amenaça pluja.

Entrem al PRC-41 pel Molí de la Pujada

Creuant la riera de Sant Bartomeu, comencem la pista de pujada


Drecera per l'espès bosc format de roure, boix i pi roig; que en algun punt ens costés de travessar.


Segona drecera a la pista per arribar al Pla de Sant Sebastià

Pla de Sant Sebastià

Les Casetes

Sant Sebastià

L’Ermita de Sant Sebastià està situada en un dels espais més privilegiats de la Plana de Vic. Dalt d’un turó de 770 d’altitud, les vistes a la contrada són impressionats, amb una esplèndida panoràmica de les serralades del Montseny, les Guillaries, Collsacabra o el Pirineu.


Si bé la capella de l’ermita data del segle XVI, la resta de l’edifici i el seu característic campanar són del segle XVIII. Aquestes parts s’enlairaren en agraïment a la miraculosa intervenció de Sant Sebastià per haver acabat amb una epidèmia de pesta. No en va, el sant és considerat protector d’aquesta malaltia.

La reunió secreta

En aquesta ermita se celebrà el 17 de maig de 1705 una reunió secreta on es va signar el conegut com a Pacte dels Vigatans, amb el qual s’acordà entrar en la Guerra de Successió i donar suport a l’arxiduc Carles. Aquest fet, es recorda cada any amb l’encesa de la Flama del Pacte dels Vigatans el dia 7 de maig i la posterior Marxa dels Vigatans, el vespre abans de la Diada. La commemoració finalitza l’11 de setembre amb la crema simbòlica del Decret de Nova Planta a Vic.

El Pacte dels vigatans,
http://www.11setembre1714.org/documents/1705-05-17-pacte-vigatans-frame.htmlBaixant veiem entre boira El Soler BoteyLa colònia de Soler-Botey estava situada en un gran edifici sobre el poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, comarca d'Osona, que havia estat requisat als seus propietaris, marquesos de Santa Isabel, i convertit, pels republicans, en una residència per a nens refugiats a la guerra civil espanyola. Després aquests nens travessarien la frontera.

Arribant el peu de la muntanya per Can Tió, albirem Santa Eulàlia de Riuprimer

Santa Eulàlia de Riuprimer

Esglèsia de Santa Eulàlia

Cal Xoriguer, al centre del poble, on farem una obligada parada per recuperar material d'intendència...


La riera de Muntanyola


Salt de aigua a la riera de Muntanyola


Coll Burí

Estem al Serrat de l'Om a les Costes Males, un paisatge diferent de tot el del voltant.


Quant passem per Can Conill, tenim unes vistes fabuloses de Vic

Arribem al camí de Sant Martí de Sentfores


Sant Martí de Sentfores

L’ església és documentada ja el 930, i sembla que ja s'hi refereix una menció del 898 que parla del terme de Sant Martí; per tant, podria ésser anterior a l'organització del terme a l'entorn del castell de Sentfores.

 El 1151, el bisbe de Vic, Pere de Redorta, va consagrar una nova església, que és la que ha arribat fins als nostres dies, malgrat que en èpoques posteriors s'hi van fer nombroses modificacions, especialment en el els segles XVI i XVII. En 1594 es va construir un nou portal i es va refer la volta, mentre que en 1690 es van arrebossar els seus murs i es van decorar amb pintures.

L’abandonament va començar l’any 1870, quan Sant Martí perd la condició de Parròquia, en benefici de la nova església construïda al barri de la Guixa.


Baixem amb direcció al mas l'Om

Tornem a creuar la riera de Muntanyola

La RouredaAgafem la pista a Sant Sebastià, una vegada travessat la carretera BV-4316 a Santa Eulàlia de Riuprimer.

De tornada, ara veiem des de baix, Sant Sebastià a la nostra esquerre.

Passem pel mas de La Vila i al fons tenim els masos de La Caseta de Sant Joan, El Roure i més enllà el del Galí.

Sant Joan del Galí

Passats unes quantes masies pel camí, arribem a la bonica ermita romànica de Sant Joan del Galí, que existia ja el 1003 i que guarda un antic sarcòfag esculpit (segle XIV). En aquest bonic indret, podriem posar-lo, com punt final del nostre recomanable recorregut d'avui.

Gracies i fins la propera !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada