Pantà de Vallvidrera
Petita caminada circular pel vessant nord de Collserola que ens durà a l'anada des del centre de la població de Vallvidrera fins a l'ermita de Santa Creu d'Olorda, i per la Valldonzella a la tornada. En aquest recorregut passarem per llocs interessants, entre altres, l'ermita de Santa Maria de Vallvidrera, lloc on va néixer la localitat actual, també caminarem per l'encantador oasi que forma el pantà de Vallvidrera i la històrica ermita de Santa Creu d'Olorda. També gaudirem d'extenses vistes on podrem contemplar la Serra de Montserrat, la Serra d'Obac i el Montseny, com les muntanyes més properes de Sant Pere Màrtir, el Tibidabo i el Puig d'Olorda des d'un altre punt de vista al que tenim normalment des de Barcelona. Una bona passejada matinal.
Powered by Wikiloc
ITINERARI: Podríem posar com punt de sortida i arribada l'estació superior del Baixador de Vallvidrera,per tindre l'opció de no agafar el cotxe si no volem. Tot seguit passarem per la plaça de Vallvidrera i baixarem, per darrere del mercat, per unes escales a la dreta (Camí de les Nespres) que ens portaran per l'obaga amb direcció a Santa Maria de Vallvidrera. Abans d'arribar a l'ermita, passarem per la font de Sant Ramon i la font de Santa Bàrbara al Àrea de lleure, continuant, pel camí de la Llenega arribem a l'ermita de Santa Maria de Vallvidrera del segle X.
Triem el camí de Cama-sec per arribar a La Mina Grott i la seva curiosa historia, continuem pel camí, al costat del Torrent de la Budellera i arribem a la bonica Casa del Guarda als peus de la presa. Pujem una mica i arribem al encantador paisatge del pantà de Vallvidrera, per un altre banda, joia de l'enginyeria hidràulica del segle XIX.
Perfilem la banda esquerra del pantà i pujem per les vivendes de Mas Sauró GR, continuem pel Camí de Can Pasqual, fins a agafar a l'esquerre el camí de Can Balasc, per on arribarem al Turo de Can Pasqual. (473 metres) continuem per Can Masdemont (GR.) fins a arribar al Coll de Can Pasqual. Ara baixem per la carretera per Mas Pins fins a Can Sargantana, on deixarem a l'esquerre la carretera. Continuem pel bonic camí passant per el Coll de Mallol, fins a Santa Creu d'Olorda, l'ermita de què data del segle IX.
Comencem a baixar pel costat de la zona de pícnic, per continuar per la pista al costat del Torrent d'en Serra, passant per Can Furriol i la seva bonica font amb peixos. Entrarem a la vall de Valldonzella, passant per la Torre del Bisbe i poc després per les restes de la Torre de Santa Margarida i la seva font. Ara farem bona pujada cap al Coll de Torres i després al Coll de Cuiàs i el Collet de la Vinyassa, per arribar a la plaça de Vallvidrera i el seu punt de sortida.
DISTANCIA: 15,34 quilòmetres - DURADA: 4,10 hores sense parades - (Nosaltres li vam dedicar 6,00 hores per culpa de les parades i el llarg esmorzar...) - DESNIVELL: 520 metres
Inici del Camí de les Nespres
Camí de les Nespres
Font de Sant Ramón
Font de Santa Barbara al Àrea de lleure Santa Maria de Vallvidrera.
Paratge natural de gran bellesa situat al sector central del Parc, a la capçalera de la riera de Vallvidrera. La frondositat de l'indret, les fonts i la riquesa d'elements de patrimoni històric i arquitectònics al seu voltant, juntament amb la facilitat d'accedir-hi en transport públic, la converteixen en un lloc idoni per a passar-hi tot el dia.
Museo Casa Verdaguer - Vila Joana
Santa Maria de Vallvidrera
Encara que el temple està documentat des del 987, l'església actual es construí el 1540-87, essent, tot i les modificacions del segle XVII, una clara mostra de la pervivència de la tradició gòtica en l'arquitectura catalana de tot el segle XVI. És de nau única i absis poligonal, i deu ser contemporani al campanar de planta quadrada que flanqueja el temple. Fou el nucli original de Vallvidrera.
Mina del Grott
La Mina Grott és un túnel de quasi un quilòmetre i mig situat al terme municipal de Barcelona que connecta el Pantà de Vallvidrera amb la part baixa del barri de Vallvidrera, a prop de l'estació inferior del Funicular de Vallvidrera. La seva construcció es dugué a terme l'any 1855 per dur l'aigua del pantà fins a l'antic municipi de Sarrià. Fins a l'any 1927 està documentat l'ús de la canalització per portar aigua a Sarrià. L'any 1940 la companyia d'aigua de Sant Cugat del Valles instal·la una canonada per portar aigües de Barcelona cap a Sant Cugat, més tard la companyia d'aigua de Sabadell també va aprofitar l'obra.
Sorprenen la història d'aquesta mina, ver,
Sorprenen la història d'aquesta mina, ver,
http://eltranvia48.blogspot.com.es/2012/02/el-mina-grott-la-semilla-de-la-gran.html
La Casa del Guarda, Espai de interpretaciò del pantà de Vallvidrera
La recuperació de la Casa del Guarda va permetre condicionar aquest edifici com a espai d'interpretació de tot l'àmbit del pantà. L'equipament ofereix al visitant una petita exposició sobre el procés històric de construcció de la presa i la consolidació de l'hàbitat aquàtic per a les poblacions d'amfibis de la serra.
Pantà de Vallvidrera
Es va construir a mitjans del segle XIX per abastir d’aigua la Vila de Sarrià, on arribava a través d’un túnel de 1.400 metres anomenat mina Grott. L’arquitecte modernista Elies Rogent va ser qui va dissenyar tant la presa, d’obra vista, com la casa del guarda. Les obres van començar el 1850 i van acabar deu anys més tard, tot i que la inauguració no va ser fins al 1864. Considerat com una joia de l'enginyeria hidràulica del segleXIX, constitueix un exemple excepcional de presa d'arc de gravetat construïda amb obra de fàbrica.
Passarel-la en la presa
La passarel·la que s’endinsa dins el pantà de Vallvidrera
Racons del pantà
Sant Pere Martir
Arribant al Turó de Can Pasqual
Vistes del Valles
Can Masdemont
Mas Pins
Vistes de la Mola i la població de Terrassa
Coll de Can Mallol
Puig de la Creu d'Olorda
Santa Maria de la Creu d'Olorda
Aquest territori és dominat pel puig d'Olorda, on s’alçava el castell d’Olorda. El poblament és disseminat i centrat en l’església parroquial de Santa Creu, esmentada ja el 1066.
Al margèn del fet de caminar, en aquest punt, nosaltres farem una llarga parada per gaudir d'un bon esmorzar de forquilla i altres estris, acompanyats de ciclistes i caminadors que també els veiem amb gana.
De baixada pel costat del Torrent d'en Serra
Font de Can Furriol
Antic forn del calç
Torre del Bisbe
Dins el municipi de Sant Feliu, aquesta masia, construïda al segle XII en terres del bisbe de Barcelona, encara conserva gran part del seu aire medieval i encara avui segueix habitada i utilitzada com a masia.
Font de Santa Margarita
Ruines de Santa Maria de Valldonzella. Conegut ara com la Torre de Santa Margarida.
Al costat del camí, enmig de tanta natura destacan uns murs destartalats, colgats de plantes que van ser l’antic monestir de Santa Maria de Valldonzella. El document més antic que parla d’aquest lloc és de l’any 1165. Ja llavors deuria viure-hi una petita comunitat de monges. El 1226 el grup es va imposar l’orde cistercenc i el 1237 es constituïa oficialment com a monestir. Pocs anys després, cap el 1250, les monges abandonaven el monestir. Els atacs i robatoris s’havien multiplicat i no hi havia manera de controlar-los.
Finalment el convent de la Valldonzella es va traslladar a Barcelona on encara i és.
Finalment el convent de la Valldonzella es va traslladar a Barcelona on encara i és.
Abracem al gran arbre del camí, per sentir per un moment una mica de la seva història ...
Coll de les Torres
Per la banda de Can Cuias
Al Collet de la Vinyassa, arribant a Vallvidrera.
Gracies i fins la propera !!
¡Buena salida! A ver si a la siguiente me uno. :)
ResponElimina