dilluns, 21 de maig del 2018

COLLADA DEL BARRETÓ - CASTELL DE MILANY - ERMITA MARE DE DÈU DE LA CAU - MAS MILANY 2018 05 20


Per la carena de la Serra de Milany

Petita caminada circular per la serra de Milany amb la intenció d'arribar-nos a l'emblemàtic cim del Bisaura, el Castell de Milany, on farem un agradable itinerari que travessa espectaculars fagedes i bonics prats, i on gaudirem de fabuloses vistes.


ACCÉS: Una vegada passat la població de Santa Maria de Besora direcció Vidrà, per la carretera BV-5227, agafarem el primer trencant senyalitzat a l'esquerra passat el quilòmetre 9, el que serà una pista sense pavimentar i una mica atrotinada, que ens portarà a la collada del Barretó, punt d'inici de la ruta. 

ITINERARI: Comencem la caminada al Coll del Barretó, al costat de la capella de Sant Jaume de Barretó, deixem aquesta cruïlla pujant per la pista al Coll del Forn. Un cop arribat al coll, creuem una bassa a la dreta i ens internem a l'estupenda fageda per un amagat camí forestal en desús, el camí al principi és una mica confús, no és senyalitzat, però val la pena trobar aquest camí i pujar per uns moments per l'interior de la oberta fageda, per després tornar al camí uns metres més avall. (ver fotos)

El camí, en suau pujada, sortirà a la pista del mas de Milany, que agafarem en pujada a la dreta fins al Castell, abans, travessem per la Font de la Crosta, on tenim un petit gorg, i poc després arribem a la Creu del Castell i el Coll de Milany, important cruïlla de camins. 

Ja tenim enfront nostre el Castell de Milany, el que es puja per "la banda esquerra", per un camí amb algunes grapes, que ens ajudaran a arribar dalt del penyal (Nosaltres al track, donarem una volta a la base del cim i pujarem per una banda poc recomanable, baixem per la via normal) 

El Castell de Milany, amb una alçada de 1.526 metres, va ser un punt estratègic per la seva situació. Les vistes són fabuloses, es pot albirar fins al Puigmal i el Canigó i cap a ponent es veu, el Cadí i el Pedraforca, entre altres. Visitem les ruïnes documentades d'ençà de l'any 962, el nou mirador al qual s'accedeix per unes escales de caragol, i el vèrtex geodèsic. Gaudim una bona estona del cim. Panorama 360 espectacular. 

Iniciem el camí de baixada pel PR-C 59, fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Cau, el que serà un fantàstic sender, per les vistes i pels bonics indrets que travessa. A l'ermita, un edifici auster, però en un paratge encisador on farem una bona parada. 

Triem la pista a l'esquerra del PR-C, i continuem durant una bona estona fins al mas de Milany (ens frenarà una mica el fang i els bassals a la pista) poc després, travessarem, com podem, la cabalosa riera de Milany, després de les darreres pluges, nosaltres en aquest punt, triem el camí de l'esquerra que ens portarà en pujada al Coll del Forn, on tancarem el bucle, i ja de baixada, per la pista i arribar-nos al punt d'inici, la Collada del Barretó.

DISTANCIA: 14,24 quilòmetres - DESNIVELL: 426 metres. DURADA: 4,35 hores sense parades. 

Sant Jaume del Barretó

Iniciem la caminada a la Collada del Barretó

Pugem al Coll del Forn, on ens desviarem cap al bosc de la Serralada del Faig Ramader.

Ens endinsem a la fageda

Per la fageda
Sortim a la pista que ens portarà al Castell de Milany.

Gorg a la Font d'en CrostaJa tenim enfront nostre el Castell de Milany

Dalt del Castell de Milany, amb una alçada de 1.526 metres

Trobem cites del castell en documents de l’any 962, com a castell pertanyent al comtat de Besalú. El Castell de Milany té una importància cabdal en la història de Vidrà, aixecat en l’avenç militar de finals del segle IX, i el seu terme comprenia els actuals municipis de Vallfogona i Vidrà amb totes les seves parròquies, i també, tal volta per agregació posterior, el terme de Llaers amb el seu petit castell.

Vista àrea del penyal del Castell, que a primera ullada sembli inaccessible. (Fotografia treta d'internet amb possible drets d'autor.)

Miranda al Castell

Les restes que queden avui responen a la reconstrucció del segle XIII.

Vistes des del Castell de Milany on es pot albirar fins al Puigmal i el Canigó

Vistes a la carena de la Serra de Milany banda ponent.

Deixem enrere el Castell i comencem a baixar per la carena.


Iniciem el camí de baixada pel PR-C 59, fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Cau, el que serà un fantàstic sender, per les vistes i pels bonics indrets que travessa.

Pla del Castell

Collet de la Valona
Font de l'Obi


Seguim pel PR-C 59


Pel Coll del PanyArribem a l'extrem de la ruta, l'ermita de la Mare de Déu de la Cau

En veure l'edifici poc fa pensar que es tracta d'una ermita, perquè no té cap signe religiós. Li donem una volta i ens diem que es tracta d'un valor a la senzillesa i la humilitat, però que sumat al magnífic entorn que l'envolta, cobra una importància immensa, transmeten una sensació de pau i tranquil·litat.

Porta d'accés i interior de l'edifici.

Hi ha diversos documents que donen fe que fins l’any 1936, any en que segurament la imatge fou destruïda, les parets del santuari foren atapeïdes de rams de núvia, i es per això que es pot creure que la Mare de Déu de la Cau era invocada per demanar consort, si també és cert que es feia per prevenir el terme de pedregades. Cal recordar el verset: 

Fadrina que va a la Cau torna amb promès; i, als dos anys, ja hi pugen tres.

informació de http://sivensalripolles.blogspot.com.es/

Deixem el bonic PR-C 59 i triem la pista que ens portarà al mas de Milany, ens frenarem una mica en trobar el camí molt tallat pel fang i els bassals de les darreres pluges.Arribem al mas de Milany

mas de Milany

Creuem la darrera fageda per arribar-nos al Coll del Forn.

Al Coll del Forn, on ja solament queden uns metres per arribar al punt d'inic i final d'aquesta fantàstica ruta.
Gràcies i fins a la propera !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada