diumenge, 28 d’agost del 2016

OIX - GRAU D'ESCALES - SANT MIQUEL D'HORTMOIER - LES FEIXANES - PUIG DE BESTRACÀ - SANT ANDREU DE BESTRACÀ - EL PEIRER 2016 08 27


Sant Llorenç de Oix


Estupenda caminada circular sortint des del preciós poble d'Oix, al bell mig de l'Alta Garrotxa, per endinsar-nos a la plàcida vall d'Hortmoier, un indret de silenci amb un entorn natural espatarrant, per acabar pujant al puig de Bestracà, un d'aquells cims de l'Alta Garrotxa amb poca cota, però que fan suar de valent per coronar-los, de baixada passarem pel fantàstic lloc de Sant Andreu de Bestracà per tornar a Oix per el Peirer. Ruta de les bones !APROXIMACIÓ:

Tant des de Barcelona com de Girona per la A-26, cal arribar a la població de Castellfollit de la Roca, on agafarem la carretera GIV-5221 a Beget i passat el quilòmetre 9 arribarem a Oix.

ITINERARI:

Sortim de l'aparcament d'Oix a la mateixa carretera, creuem el poble per agafar una estona la carretera direcció Beget fins a trobar a la dreta la pista que ens durà cap a la vall d'Hortmoier. Farem pista passant pel Pont Trencat, on és el desviament a les Escales. Creuem el bonic pas del Grau de les Escales amb les vistes de la riera de Beget.

Continuant trobem la cruïlla a Talaixà, en ple entrada a la vall d'Hortmoier, un xic a la dreta, al riu, podem visitar el riu i la palanca del Samsó. Continuem ara pel GR11, que deixarem travessant el riu, al trencall a la dreta on és l'indicador a l'ermita de Sant Miquel d'Hortmoier. Arribarem a Plansesilles, un gran prat on veurem els roures del Rei, dos immensos roures. Aquí ens desviarem a l'ermita per després tornar.

Continuem des del prat de Plansesilles, que el deixarem de seguida a la dreta, per creuar la riera de Beget (un pas un xic complicat segon l'època de l'any) retrobem el GR11, per una pista en suau pujada, que ens portarà al coll Joell (ruïnes)

Continuen per pista en forta pujada cap a la casa de les Feixanes, cruïlla de camins, on deixarem el GR11 que segueix cap a Beget. Vistes fantàstiques de la vall d'Hortmoier i la cresta de Ferran. Al mateix mirador, prendrem el sender boscós que surt darrere de la casa amb bona pujada fins al collet de la Portella. Triem les fites a mà esquerra que seguirem sense fer canvis de direcció, flanquejant, fins al cim del puig de Bestracà (1058 metres), on trobem les ruïnes de Sant Julià de Bestracà. Al cim tindrem vistes del Comanegra, del Puig de les Bruixes, del Bassegoda, la cresta de Ferran, el Mont, etc.

Iniciem la baixada per un camí (?) carener, en algun punt aeri cal anar amb compte, fins que arribem a un punt fitat on comença la baixada i on deixarem les marques vermelles. Continuem resseguint les fites que ens davallaran en poc temps fins a l'ermita de Sant Andreu de Bestracà. Fantàstic indret, on més avall és el mas de Bestracà.

Prendrem la pista que baixa al coll, continuem de baixada, passant per al mas Peirer que amb la seva situació domina la vall d'Oix, bonic indret, continuem de baixada, travessem la carretera de Beget, nosaltres seguirem tota l'antiga pista, sense fer dreceres en fer-se de nit, que ens durà cap a Oix.

DISTANCIA: 18,60 quilòmetres – DESNIVELL: 778 metres – DURADA: 6,14 hores caminant – Nosaltres, amb la contemplació, dediquem un total de 8,15 hores.

Sant Llorenç d'Oix

Sortirem d'Oix poc abans de les 14,00 hores, per intentar no rebre molta calor, deixarem el cotxe al aparcament que tenim a la entrada del poble, al costat de l'església parroquial del d'Oix, una construcció romànica, existent ja al segle X, que va ser modificada en èpoques posteriors per necessitats d'ordre defensiu. Anirem creuant el poble, seguint els indicadors.

Deixem el poble i caminaren una estona per la carretera, amb el Bassegoda al fons.

Trencall a la vall d'Hortmoier


Flanquejarem la muntanya durant una bona estona fins a l'entrada a la vall d'Hortmoier.

Pont a la riera

La Cresta Ferran per la banda sud.

Pont Trencat, on tenim la cruilla a Mare de deu d'Escales.

Entrem a la vall per el estret pass que deixa la cresta Ferran, al Grau d'Escales.

A la vall d'Hortmoier, un lloc idilic.


Ens desviem un moment per veure la riera a la Passarella de Samsó.

Cruilla de camins cap a Talaixa on agafarem el GR11

Seguim la pista per aquesta encantadora vall.

Antiga zona de picnic a la vall.

Arribant al desviament de l'ermita de Sant Miquel d'Hortmoier. (indicat el trencall)

Creuem la riera

Roures del Rei, dos monumentals arbres catalogats des de fa molt de temps. Actualment només queden dos roures perquè el tercer va caure l'any 1996 degut a una infecció de fongs i per l'acció d'una forta ventada. Es calcula que tenen entre 450-500anys.

Estem a Plansesilles, amb el Tossal Gros davant.

Els bonics prats de Plansesilles, on albirem a l'esquerre un poc del Puig de Bestracà.

Arribem a Sant Miquel d'Hortmoier, església romànica esmentada al any 977.
Creuem la riera de Beget, afortunadament sense mullar-nos, es tracta de punt a tindre en compte, pot ser molt complicat segon com baixin les aigües.

Pujem cap al Coll de Lloel

Passem per un bosc màgic, on veurem les curioses formes que dóna la molsa als arbres.

L'esplanada al Castanyer Moro, on recordarem anar cap a l'esquerre.

El Comanegra ja es deixa veure.

La impressionant cresta de Ferran

Arribem al Coll Lloel, al fons queda el coll de La Portella

Visitem les ruienes a Coll Lloel a l'esquerre.

Pugem a Les Feixanes per una pista que anirà fent ziga-zagas

Vistes des de Les Feixanes, on es veu bona part de la vall d'Hortmoier. Aquest indret, ja val sol la pena arribar, per fer una excursió.


Ara pujarem de valent, per un bonic sender. A la foto, arribant al coll de La Portella.

Hem deixat La Portella i anem pujant al cim de Bestracà, flanquejant la muntanya a l'esquerre, on de tant en tant, es pot albirar la vall i el campanar de Beget. Ens adonem que estem pujant a una bona atalaia.

Pujant al Puig de Bestracà per la tartera.

Arribant al cim, entre un caos de pedres, fruit de les ruines del antic castell.


Al Puig de Bestracà (1.058 mts) on agafarem forces per fer la baixada.


Restes al cim del Castell de Sant Julia de Bestracà

El Comanegra, vistes des del cim al capvespre.

El Puig de les Bruixes, vistes des del cim al capvespre.

El Bassegoda, vistes des del cim al capvespre.

Sant Andreu de Bestracà

Una vegada hem fet una mica de carena, fem baixada pel bosquet i de seguida arribem a Sant Andreu de Bestracà, un lloc encantador on val la pena quedar si una estona.
Església romànica del segle XII tot i que està documentada l'any 977 en el testament del comte de Besalú.

Deixem el Coll de Bestracà i baixem per la pista, passant pel mas El Peirer, un altre magnifico indret, travessarem la carretera i ja directe cap a Oix, on arribarem de nit donant per finalitzada aquesta estupenda excursió.


Gràcies i fins a la propera !!!Sant Llorenç de Oix a la nit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada