diumenge, 4 de setembre del 2016

RASOS DE TUBAU: COLL DE LA BATALLOLA - PEDRÓ DE TUBAU - CINGLES DE CORRUBÍ - SANT ESTEVE DE TUBAU - FONT DE LA MATA - COLL DE SANT JAUME 2016 09 03

Pedró de Tubau (1543 metres)

Petita caminada al costat de la petita població de Sant Jaume de Frontanyà, on farem una senzilla ruta per l'Espai Natural dels Rasos de Tubau, situats a l'extrem oriental de la Serra de Catllaràs, i on pujarem al seu punt culminant, el Pedró de Tubau. Des del cim tindrem una bona panoràmica de la Serra del Montgrony i del Pre-Pirineu, ací com del Pedraforca, Moixeró, Cadí i Ensitjà. La baixada la farem en bona part pel bosc obert, passant per l'ermita de Sant Esteve de Tubau, i ja després per pista, fins al Coll de la Batallola, punt d'inici i final d'aquest itinerari. A destacar els bonics indrets que dóna el bosc i el panorama des del Pedro de Tubau.APROXIMACIÓ: Podem arribar per Sant Jaume de Frontanyà en la carretera que va a La Pobla de Lillet, una vegada passem 2,50 quilòmetres, arribarem al Coll de la Batallola, el nostre lloc de sortida. Veurem un cartell informatiu que ens indica les característiques del Espai Natural dels Rasos de Tubau. A la banda dreta, ja lloc per aparcar tres o quatre cotxes.

ITINERARI: Comencem al Coll de la Batallola (1.197 metres) on agafarem la pista que es va endinsant al bosc en direcció nord i que pràcticament no deixarem fins al cim. Anirem guanyant alçada a poc a poc i també unes fantàstiques vistes. Arribarem al collet de la Creu del Soler on veurem una petita bassa a la nostra dreta.

Continuem i de seguida veurem una intersecció de tres pistes, on triarem la del mig, sempre de pujada. Quan portem poc més d'una hora, arribem a una bifurcació de camins on continuarem per la banda esquerra. Ara la pujada és més forta, amb l'espai més obert, la pista és cada vegada més difusa però sense perduda. Pugem en direcció nord a la vegada que traspassem uns prats en pendent i ja fem la darrere pujada directe al cim el Pedró del Tubau (1.543 metres) trobarem un petit padró a Sant Marc i el típic vèrtex geodèsic. Estarem al voltant d'1,30 hores. Fantàstiques vistes.

Comencem la baixada carenant amb direcció a l'Aliga, al primer coll (1500 metres) davallem a la dreta, sense camí marcat, flanquejant suaument fins a arribar al començament d'una antiga pista, on veurem un abreujador. Baixem per la pista fins a deixar a l'esquerre a la dreta del Roc de Corrubí, baixarem sense camí, sense marxar a l'esquerre, trobarem un filat que seguirem a la dreta, anirem per sobre dels Cingles de Corrubí, per sortir a una pista que tomarem a la dreta i que no trigarem a deixar-la a la primera bifurcació. Aquesta pista, mes en desus, ens portarà a Tubau, on és l'ermita de Sant Esteve de Tubau.

Travessem el mas i continuem la pista ja sense deixar-la fins al Coll de Sant Jaume on és la carretera a Sant Jaume de Frontanyà, agafem la branca dreta i per la carretera fins a l'inici de la ruta, el Coll de la Batallola.

DISTANCIA: 11,30 quilòmetres. – DESNIVELL: 474,00 metres - DURADA: 3,45 hores – Nosaltres dediquem una duració total de 4,20 hores.

Comencem al Coll de la Batallola (1.197 metres) on veurem un cartell informatiu que ens indica les característiques del Espai Natural dels Rasos de Tubau.

Agafarem la pista que es va endinsant al bosc en direcció nord i que pràcticament no deixarem fins al cim

De seguida ens adonarem que estem envoltats per un enorme bosc.


Arribem al collet de la Creu de Soler

Mentre guanyem alçada podem albirar el petit poble de Sant Jaume de Frontanyà.

Entre els arbres podem veure la silueta del Puigllançada

La pista es difumina a la vegada que guanya pendent.


Travessem prats que realment son com una catifa d’herba en mig del bosc.

Arribant al cim arrodonit del Pedró de Tubau


Pedro de Tubau al vertex geodèsic (1543 metres) 

El Pedró de Tubau pertany a la llista de CIMS (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya)

Oratori de Sant Marc

El Puigllançada des del Pedró de Tubau

Muntanyes a molta distància com poden distingir el Collsacabra entre altres. El Bassagoda i el Bestracà, el Balandrau i el Cerverís, el Taga i el Puig Estela, Puigsacalm i mes...són algunes de les muntanyes que es poden albirar.

La Serra de Montgrony des del Pedro de Tubau

Estarem una bona estona gaudint d'aquest lloc tan bonic

Comencem la baixada carenant amb direcció a l'Aliga.Entrem al bosc, sense un camí definit, gaudin del entorn.

Es pot caminar molt bé per aquesta banda del bosc.Agafem una pista en desus que ens portara a Tubau.

En un indret elevat que domina la vall, tenim al mas de Tubau

Tubau

 Molt a prop tenim l'ermita de Sant Esteve de Tubau, un indret on farem una bona parada.

És una construcció preromànica de planta rectangular, té una sola nau, esmentada l'any 905.

Deixem l'ermita i continuem ruta amb direcció el Coll de Sant Jaume.Parem un moment a descansar a la Font de la Mata, actualment en obres de reforma.

Arribem al Coll de Sant Jaume, on agafarem la carretera direcciò La Pobla de Lillet i tras un quart d'hora arribarem al Coll de la Batallola, on donarem per finalitzat aqueta petita ruta d'avui.

No podem marxar sense fer una visita al poble i a l'església romànica del segle XII de Sant Jaume de Frontanyà, fem la foto des del Casablanca, una masia convertida en restaurant casolà on donen molt bé de menjar.


Gràcies i fins a la propera !!!Al mirador de Sant Jaume de FrontanyàCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada