dimarts, 3 de juny del 2014

JOANETES - SANTUARI DE OLLETES - PUIG CORNELIS - SANTA MAGDALENA DEL MON -2014/06/01

PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
PUIG CORNELI (1.361 metres)


Aquesta vegada caminada de anada i tornada per la Garrotxa, des del poble de Joanetes a la Vall d'en Bas fins al Puig Cornelis al massís del Puigsacalm. Ascensió amb 860 metres de desnivell, donant una llarga volta fins arribar al Santuari de Olletes i d'alli una forta pujada fins al cim. La ruta és d'espectaculars vistes de la Vall d'en Bas, caminant majorment per l'impressionant bosc d'altes faigs del massís, destacant les visites a Olletes i Santa Magdalena del Mon. Nosaltres a un ritme lent hem estat a prop de les sis hores, tot i que els indicadors posen sobre quatre i poc, la distancia és d'uns catorze quilòmetres. Molt bona excursió.
ITINERARI:

Arribats a Joanetes sortim de la carretera principal i ens endinsem per la carretera que travessa el poble. Just a la nostra dreta agafem una pista que ens indica Les Olletes. Pocs metres després la pista gira a l’esquerra i un pal al marge ens indica que hem de seguir recte amunt per una pista en desús. De seguida ens toparem amb el mas de Sant Romà.

Passada la seva font, entrem al bosc, fins que arribem a Mas Poc, una casa al costat del camí, continuem pel camí que es converteix en un corriol de pujada fins a trobar una tanca. La passem i sortim a una zona esclarissada amb bones vistes. Passarem per una zona de Prats amb vista sobre la Vall d’en Bas, bordejant la muntanya passarem al costat de l'enrunada masia de Fontanils.Ç

Agafem a l'esquerre una pista que puja i s'endinsa per una bonica fageda. Dins d'aquesta, el camí es bifurca, triem el de la nostra dreta i que ens porta a un corriol que s’endinsa pa l'espessa fageda. Aquest corriol enllaça amb el camí de Sant Privat d’en Bas, veurem un rètol que ens indica Santa Magdalena i de seguida arribarem a Nostra Senyora de les Olletes.

Ara agafarem un corriol humit que puja de valent, és la part més dura de la ruta, abans d'arribar al coll, farem el pas de la barana, un delicat pas relliscós. En sortir del corriol trobem un rètol amb indicacions, triem el camí del Puigsacalm, però aviat girem per pujar en pocs minuts al cim del Puig Corneli.
Des del cim podrem albirar el panorama de la serra amb el Puig dels Llops i del cim del Puigsacalm. Al descens passem per l’ermita de Santa Magdalena refugi Emili Triadú. Al refugi tenim una pista que agafem fins d’arribar a la cruïlla d'abans, on desfarem camí.

Pujada acumulada: 874 m.   Distància aproximada: 14,80 km.    Altura max.: 1.361 metres

Temps aproximat sense parades : 4h 35m  Temps total : 5,45 hores   Dificultat:  Moderat pel desnivell


PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
L'església romànica de Joanetes està consagrada a Sant Romà i ja es troba documentada el segle XII. Va ser possessió del Monasteri de Sant Joan de les Abadeses abans de l'any 1150. De l'església original es conserven la façana, els arcs torals i la pica baptismal, que van poder sobreviure els terratrèmols del segle XV.


PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
El poble de Joanetes s'enfila en un entorn muntanyós i enfaixat de gran bellesa. Com a teló de fons, el massís escarpat i feréstec del Puigsacalm, dota a aquest nucli de gran personalitat.

Iniciem el camí a Joanetes, per la pista que indica Les Olletes, en un sender ben indicat amb marques grogues.

Passant per el punt de referencia, Mas Poc.
Entre la vegetació del bosc es pot veure l'esglésiola de Sant Miquel de Falgars o Castelló, que vam estar visitant en una altra sortida.

Sortint de l'espès bosc a una zona de clarianes amb vistes de la Vall

Vistes de la verda Serra dels Llancers
Passant com podem pel enfangat camí

Vistes de les poblacions de Les Preses i Olot al fons i sobresortint, la muntanya del Basegoda.

Vistes de la Vall d'en Bas


Antiga masia de Fontanils


PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MONPUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
Mare de Deu de les Olletes, el santuari és a uns 1040 metres d’alçada a mig camí de Sant Privat a Santa Magdalena. El nom de les “Olletes” prové, segons la llegenda, al fet que la imatge fou trobada dins una de les moltes cavitats en forma d’olla que es troben pels voltants. Torras, l’any 1910, explica que “un xich en amunt, també sota cigle, hi ha una altra petita cova, ont s’hi venera la Mare de Déu de Nuria, y en la qual tot just hi ha lloch pera l’imatge, l’olla y la campana.

PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON

Ens internem en el majestuósa fageda, a partir d'aquí, el desvnivel és bastant fort i continuat.PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
El delicat pas de la barana, que ara no, però a l'hivern s'ha de tenir cura de no relliscar.


Arribant al Coll de Joanetes

Coll de Joanetes. Es comença a veure el desnivell que hem aconseguit, només queda donar la volta al cim per pujar per la cara de Santa Magdalena.

Arribant al cim Cim del Puig Corneli 1.361 metres, coronat per un piolet.

Fem una mica la carena


PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
Vistes de Hostalets d'en Bas y Sant Esteve d'en Bas i més...

Enfront del Puig dels Llops, un lloc de luxe per reposar forces, admiran alhora el preciós panorama. 

PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
El Puig dels Llops

PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
Arribant a Santa Magdalena del Mont
PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
Santa Magdalena del Mont, tambe actual refugi Emili Triadú, dividit en dues parts, una zona de refugi obert i una altra en què es necessita permis de l'ajuntament de Sant Esteve d'en Bas.

Deixem els prats de Santa Magdalena per començar el camí de retorn.

PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
Descansant una estona a Les Olletes.

PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
Estranyes formes d'aquesta enorme roca al costat del camí en Olletes.

Imatges creuant la bonica fageda cap Joanetes
PUIG CORNELIS, JOANETES, LES OLLETES, SANTA MAGDALENA DEL MON
Arribant a Joanetes en la carretera de BraconsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada