Aprofitant aquesta època en què les aigües baixen altives i la vegetació està al màxim, vam decidir fer la travessa lineal del recuperat Camí del Ter, entre les poblacions de Sant Quirze de Besora i Torelló. Des del primer moment que ens posem al costat del protagonista, el riu Ter, comprenem la font de vida que ha d'haver estat per a les poblacions que travessa, de seguida quedem impressionats per la vegetació que l'envolta, els seus sistemes de reg, les sevas centrals o per la important implantacio del teixit industrial. Els seus catorze quilometres estan perfectament marcats com GR210, amb senders i boscos realment preciosos, que bé segur, que els amants de la natura gaudiran en tot moment.
Deixem el cotxe a l'aparcament de l'estació de tren de Sant Quirze de Besora, on tornarem des de Torello amb tren a recollir-lo.
Deixem l'estació a la dreta, per la carretera de Vidra, la qual vam abandonar al imprimación revuelta, baixem entre els habitatges, i de seguida contemplem amplia Ter al seu pas per Sant Quirze de Besora.
Es troba dins el recinte de l'antiga fàbrica Textil de Can Guixà (1859) que va ser posada en marxa per Josep Guixà i Tous, naturals d'Igualada. La Fábrica va suposar un canvi radical per al poble, que va duplicar la població i va entrar a l'época de la industrialització.
Alguns racons del riu formen paisatges realment encantadors.
Por el cami al Solà en el Cingle del Grau
Les Planes de Solà
Postals del Ter
Passem per la zona escarpada enfront de les Planes de la I'Illa.
Descendim altre cop per un corriol de pedra al riu
En aquest punt tenim a l'altra riba la Central Hidroeléctrica de l'Illa. Passem de nou sota la via del tren i ens acostem al riu.
Sempre al costat del riu, à partir d'aquí ens endinsem en un precios bosc d'arbres alts i de molta vegetació.
Passem por Les Planes del Collell
Passada la Renclosa de la Caseta comencem un pujar al costat de la vía del tren fins arribar al pont de camí a Saderna.
En el pont, cami a Saderna, un partir d'aquí, baixarem uns metres por la Carretera deixant a la dreta les cases de l'Espona, agafant el camí de l'Hostalot.
És Los alrededores de la Mambla, un poc a poc anirem ascendint, aconseguint unes vistes impressionants del riu Ter i els seus voltants.
Creuem per fosc i humit pont de pedra del Ferrocarril, donant una volta per superar l'altura de la vía.
Estem a la zona més alta del recorregut, és la vista sensacional, ja estem un puntal de la Colònia Borgonya.
L'herba té una alçada que amagá ...
Deixem enrere la bonica masia de Can Tomàs i de Seguida entrem en el complejo de la Colònia Borgonyà.
La Església Mare de Déu de Borgonya.
La Colonia Textil de Borgonyà és coneguda com «Els Anglesos» per l'origen Britanic dels seus fundadors. La arquitectura seva Recorda l'urbanisme nord-europeu: habitatges unifamiliars, jerarquía social, ben delimitada i Una distribució racional d'edificis públics i de Serveis amb Una cura enjardinament del seu entorn.
Fabra i Coats va dotar Borgonyà d'un seguit de serveis la del que van convertir en modélica entre les Colonias del Ter: Església, per a escoles sexos ambdós, cooperativa, Germandat d'Assistència, casino teatre, Camp d'Esports, cantina, Barberia , Baixador de ferrocarril, oficina de Correus, Cementiri, escola bressol i els serveis permanentes d'un metge i d'una Farmàcia propis.
Habitatges de la Colonia industrial.
L'any 1895, La Fàbrica va Començar la seva activitat productiva, amb personales escocés Que formava als Treballadors lugareños. Aviat it van obrir a la parte residencial de la Colonia establiments com Una fonda, la Fleca, LA Carnisseria, La Barberia i el Centro Recreatiu de Borgonyà en, després de les llargues Jornades laborals, els Treballadors Podien passar les estones de lleure. L'any 1897 ja hi havia uns 5.000 Treballadors.
La Resclosa de Vila-seca.
El canal d'aigua Alimenta La Fabrica de Vila-seca.
El Canal té racones veritablement preciosos ...
Una catifa d'arbres herba Entre ens porta en línia recta cap a la fabrica Vilaseca.
La colonia de Vila-seca es una de les primeres i més importants Colonias del mitjà Ter. Situada a la banda esquerra del riu Ter, al terme de Sant Vicenç de Torelló, va ser obra d'industriales de Manlleu, els Almeda, Sindreu i Puget, Que van adquirir el 1871, terrenys i drets d'explotació d'un sal d 'aigua por aixecar Una factoria Que superés els límits productius de la fábrica que explotaven un Manlleu. Inaugurada el 1880, la Colònia de Vila-seca iniciava la implantació de grans Colonias textils a la Vall del Ges.
Apropant-nos un canal Torello el es torrente i baixa VELOC.
ONU ajustat camí Entre el torrente i la Cinglera ens acosta al final.
Unes escales verticales ens Porten a la font de Puig-Robí, en hi ha ONU mirador Que ens mostra la Unió del torrente i el riu.
Mirador de Font de Puig-Robi. Estem un pocs metros del Barri de Montserrat de Torelló. Ara, Cap l'estació de Torelló.
Arribem amb temps a la Estació de Torelló, por agafar el tren de les 13,34 hores, amb destinaciò Sant Quirze de Besora.
A Sant Quirze de Besora ens recordem de la antiga Cugulera, ara "Q Way", que sempre a tingut bona teca i que be segur ens fara un bon servei...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada