diumenge, 12 de juliol del 2020

CASTELLTERÇOL - LA NOGUERA - PUIGCASTELLAR - SERRAT DE LES PEDRES - SANT JULIÀ D'UIXOLS - EL RICARD - EL CASTELL DE SAN MIQUEL


Sant Julià d'Uixols

Petita caminada per l'altiplà del Moianès, partint del poble de Castellterçol, donant una volta pel sud del seu terme, amb l'oportunitat de fer visita a variats punts històrics com el castell de Sant Miquel, el poblat ibèric de Puigcastellar, antigues masies amb els seus pous de glaç i gaudir del bonic indret on és situada l'Església de Sant Julià d'Uixols; culminen la ruta amb l'ascensió al Serrat de les Pedres.


ITINERARI

Iniciem el camí sortint des de l'aparcament del Castell de Sant Miquel, als afores de la localitat de Castellterçol, pugem per la pista de la dreta cap al Castell, de seguida trobem unes petites escales a la dreta que ens porten a l'ermita de Sant Miquel.

Tornem a la pista seguint el Camí del Ricard (boniques vistes al castell) i poc abans d'arribar al mas, deixem el GR i agafem un trencall a l'esquerra (fita amb pedres) per un sender ben fressat que va entre un bosc d'alzines. Anirem fent la Roca Atmellera, per arribar-nos sobre  la masia de La Noguera, un impressionant mas, que suposem va tindre uns temps millors.

Baixem del mas, per un camí en desús, ple de vegetació, (emprenyador) que ens portarà a la cruïlla del Torrent de la Guineu, seguim el camí del torrent, passant pel pou de glaç de La Noguera, (No es veu, amb comte de no caure!), fins a la carretera C-59 que sota el pont i baixant per unes escales, trobarem la Font del Pontarró.

Tornem a l'anterior cruïlla i fem una constant pujada (pel temporal, han caigut molts arbres al camí) per arribar a Puigcastellar, un mas abandonat situat en un turonet amb un bonic panorama. Visitem les restes del poblat ibèric i tornem pujant a l'Era de les Cases (Sense voler, passem pel mig dels habitatges, eviteu això vosaltres per no molestar) continuem fins al collet de Matafaluga, seguim en pujada al coll de Pruna on girem a l'esquerra, continuem uns metres i la corba girem al bosc per la dreta fins a trobar l'amagat punt geodèsic del Serrat de les Pedres. (sense vistes)

Desfem camí fins al coll de Matafaluga on seguirem l'indicador a l'ermita de Sant Julià d'Uixols, l'indret és fantàstic i disposa d'un bon panorama, continuem en baixada passant pels colls de Sant Julià i Rosanes i passar pel mas Ricard, fins a arribar-nos al punt del bucle de la ruta i desfer camí. Aprofitem per pujar al Castell de Sant Miquel i donar una ullada tranquil·lament, per després tornar al punt d'inici i finalitzar aquesta interessant sortida.

DISTANCIA: 14,87 Km.  - DURADA : 4,10 hores sense parades - DESNIVELL: 418 metres 
Nosaltres dediquem un total de 5,45 hores en total


Trencall a l'ermita

Ermita de Sant Miquel

L'Ermita de Sant Miquel és una petita capella romànica, construïda a principis del segle XII, al peu del castell de Castellterçol. Segurament la va fer aixecar en Tedmar Mir, almenys està citada al seu testament, de l'any 1111.Actualment, cada any, s'hi fa un aplec, el segon diumenge d'octubre.

Sobre l'ermita, coronant el turonet, tenim el castell de Sant Miquel, que dona nom a la localitat de Castellterçol.

Vistes de l'ermita i el castell de Sant Miquel que visitarem a la tornada.

Seguim el Camí del Ricard i poc abans d'arribar al mas, deixem el GR i agafem un trencall a l'esquerra (fita amb pedres) per un sender ben fressat que va entre un bosc d'alzines.

Camí de la Roca Atmellera

Arribem a La Noguera, ens costarà trobar la forma de baixar al mas, per la gran quantitat de vegetació sense tallar.

El nucli original de la masia és del segle XVI amb afegits dels segles XVII i XVIII. Masia rural amb torre de defensa encarada a migdia. La masia consta de planta baixa i pis i està coberta a dues aigües. A la façana principal es troba un portal d' arc de mig punt adovellat i en l'altre costat de la masia una galeria amb vidrieres, afegida posteriorment.

Cartell a l'antic camí al mas, entre l'espessa vegetació

Deixem La Noguera enrere, amb la seva torre de defensa encara alerta

Punt on és situat el pou de glaç de la Noguera, al costat del torrent de la Guineu

Font del Pontarró

Trobem dues lloses de pedra a la paret d'amunt de la font, una amb el nom gravat dels que la van restaurar durant l'any 2004; i una segona que ens crida l'atenció pel seu vers gravat que diu, "Del teu broc hi brolla des de temps immemorials la millor aigua de la meva estimada terra i avui hem vingut a veure't rejovenir perquè no minvis mai cap dia ni cap nit."

Curiosa la situació de la font

Ara, iniciem una llarga pujada, no gaire forta però constant, amb l'objectiu d'arribar-nos al Puigcastellar.
 
Trobem pel camí arbres caiguts per causa del temporal Gloria

Sortim d'entre el bosc en poques ocasions i s'agraeix les vistes, arribant a Puigcastellar.

Vistes a la banda de Sant Quirze de Safaja

Vistes al punt alt de la ruta el Serrat de les Pedres, a la dreta.

Arribem al Puigcastellar

Aquí ens trobem també les restes d'un poblat ibèric, situat a sobre mateix de les parets de la casa.

Arribem a les restes de les parets que queden dempeus de la masia de Puigcastellar.

Deixem el bonic paratge del Puigcastellar i seguim cap a l'Era de les Cases



Pou de glaç l'Era de les Cases

l'Era de les Cases



Collet de Matafaluga

Indicador al camí del Solà del Sot. (Serrat de les Pedres Est)

A la banda de Les Pujades, agafem el camí marcat ruta Matagalls-Montserrat i que deixarem al coll de Pruna

Vistes al Coll de Pruna

Punt geodèsic del Serrat de les Pedres (954 metres)

Desfem camí direcció Sant Julià d'Uixols

Albirem Sant Julià d'Uixols

Sant Julià d'Uixols

Esmentada entre el 940 i el 961 com a punt de referència en compres fetes pel levita Guadamir. Estava vinculada a la parròquia de Castellterçol, amb la qual fou cedida al monestir de l'Estany el 1130. Després del despoblament del segle XIV deixà de tenir sacerdot propi i estigué vinculada a la parròquia de Granera, fins que, poc abans de 1550, retornà a Castellterçol.
Durant l'hivern del 1975-1976  fou víctima d'un incendi provocat per un rodamon que s'hi refugiava. Poc temps després es va refer la teulada i posaren bigues de ciment per mantenir l'estructura.

Vistes des de Sant Julià d'Uixols veiem Cal Cinto i al fons el Serrat de les Pedres

Vistes des de Sant Julià d'Uixols

Passem pel Coll de Sant Julià

Coll de Rosanes

Camí al Ricard

Passem pel Ricard per tornar al Castell

Arribem al castell de Sant Miquel, i aprofitem per pujar al turonet i donar una ullada.

El Castell de Sant Miquel

El Castell de Castellterçol o de Sant Miquel, és un monument declarat d'interès històric i cultural del qual es tenen notícies des de l'any 898. El recinte comprèn restes de la torre i les muralles (segles XII a XIV) i les edificacions residencials que daten del segle XVI i posteriors.

Actualment se'n conserven el fossar, una part de les muralles de defensa, amb les corresponents sageteres (probablement dels S.XIII i XIV), i les restes de l'antiga residència dels senyors, datada del S.XII. Després de la primera referència del tal Terçol com a senyor del castell, són els Xetmar o Xammar els seus propietaris, el segle XI.

Deixem el castell i tornem a Castellterçol on tenim el cotxe, donant per acabada aquesta interessant excursió d'avui.

















1 comentari:

  1. Hola. Veient les fotos la meva pregunta és si aquest recorregut es pot fer amb bicicleta. Per una altra banda, he de dir que el reportatge es magnífic, enhorabona

    ResponElimina