dilluns, 4 de març del 2019

EL SERRAT - PIC DE BALANDRAU - COLL DE TRESPICS - CAMÍ DE COMA DE VACA - GORGES DEL FRESER - EL SERRAT 2019 03 02



Fantàstica ruta on pujarem al cim d'El Balandrau, per la banda del poblat d'El Serrat, amb un exigent desnivell i una llarga baixada pel Camí de Coma de Vaca. Per l'itinerari podrem gaudir en tot moment, d'unes impressionants vistes de moltes muntanyes de les serres veïnes.


Powered by Wikiloc

INICI: Per la C-17 Barcelona a Ribes de Freser, on ens desviem per la GIV-5217 direcció Queralbs, poc abans d'arribar, en una forta corba, tornem a desviar-nos cap El Serrat, on passat 4 km arribarem a la bonica població. Amb una mica de sort (!), es pot aparcar a l'entrada del poble.

ITINERARI: Des de l'aparcament, comencem la ruta amb direcció centre del poble, on tombem a l'esquerra pel carrer del Calvari, veurem un pal d'itinerància i més amunt, una bona font. No triguem amb arribar a una bifurcació, triem el camí del mig, anem sortint de la població al costat d'un mur de pedres, ara amb forta pujada per un camí amb algunes fites vermelles i poc definit, comencem a tindre bones vistes cap al Torreneules, company durant la ruta.

Sortim a un sender més definit que seguirem per bosc amb clarianes, estem a la zona de la Creu del Far, i no triguem a arribar-nos a la pista que seguirem una estona fins al Jaçal on la deixarem per agafar un sender a la dreta. Ara entrem al bosc, sense camí definit, però sense problemes d'orientació. a la part de dalt, ens topem amb una fita a un arbre que ens indica que anem bé i poc després comencem a sortir al primer prat, amb vistes espectaculars al Puig Cerveris, Torreneules i Puigmal.

Continuem entre prats (Serrat de l'Atalaiador) on enfront tenim a la vista el perfil rocós de l'Atalaiador, per on hem de passar. Aprofitem les vistes d'aquests prats, per fer el primer avituallament, mentre contemplen l'enorme paisatge, tenim la sort de gaudir d'un bon dia amb vistes fins i tot del Montseny i la Serra de l'Obac.

Tornem pujant, ara per zona oberta seguint algunes fites vermelles, fins a arribar-nos a l'Atalaiador, magnifico mirador. Continuem, ara amb més forta pujada fins a Les Roques Blanques, que travessem per la seva dreta, poc després arribem a la part de dalt, Collet de la Regalissia, on ja tenim a la vista el cim rocós d'El Balandrau. Farem un últim esforç per coronar-lo, després de gairebé quatre hores de pujada, arribant en primer lloc al seu punt geodèsic i poc més en ja, al seu famós faristol amb el mapa en relleu de la zona. Les vistes d'aquest cim són fantàstiques, albirem la Serra del Montgrony, la Serra d'Ensija, els Rasos de Peguera, el Pedraforca, la Tossa, i més a prop, tots els pics de Serra Cavallera, Núria i Ull de Ter. Impressionant.

Baixem, evita'n la neu glaçada després d'una estona al cim, fins a arribar-nos al Coll de Trespics, amb una estació meteorològica, indret on farem la segona parada d'avituallament. Continuem per l'esquerra amb una ampla pista nevada, que de seguida deixarem triant l'esquerra, per baixar per la Coma del Martinell, aquí hem de fer bon ús dels grampons, en estar la neu molt glaçada, fins a Les Marrades.

Arribarem al pal d'itinerància que a la dreta marca baixada al refugi de Coma de Vaca i que a l'esquerra, ens indica que estem a 3,30 hores d'El Serrat, aquest últim serà el que nosaltres seguirem en pujada. Borarem el Gafetar i de seguida tenim una bona vista del refugi i la plana de Coma de Vaca, als nostres peus.

Ara fem el camí de Coma de Vaca cap a les Gorges del Freser, amb molts trossos de gel i roca solta que ens fa anar una mica més lents. Vistes sempre impressionants de la paret del Camí dels Enginyers. Continuem per les Marrades, camí pedregós en ziga-zaga, fins al riu Freser, on tenim el Pont de Les Marrades, ara trencat per alguna riuada, i que nosaltres travessem per les roques. Continuem el sender molt marcat de les Gorges del Freser, fins a un pal d'itinerància (Palanca de Ribes) on triem a l'esquerra. (indica 1,30 h. a El Serrat)

Travessem altra vegada el riu Freser per un pont de ciment (Pont de les Ribes) per sortir a una suau pista que no deixarem fins a arribar-nos al Serradell Dret, amb una tanca pels cotxes. Continuem uns cinc-cents metres i trobarem un trencall a l'esquerre que agafarem en bona pujada per sortir a un bonic sender que ens portarà als Plans d'Escuria, amb un Repetidor. Agafem la pista a l'esquerra, fins a arribar-nos a El Serrat, on finalitzem aquesta bonica excursió.

DISTANCIA: 18,83 quilòmetres. - DESNIVELL: 1410 metres - DURADA: 10,39 hores.

Farem unes parades, amb un total de 2,00 hores.

El Serrat, punt de sortida i arribada de la ruta.

Sortim del poblat, al costat d'un mur de pedres.

Anem guanyant alçada, la vall de Ribes al fons.

Arribem a la pista, Camí dels Collets, quan surt el sol per la Serra de la Canya.

Anem fent una mica de drecera, travessant la pista. Al fons la Serra de Montgrony.

El pic de Torreneules, sempre vigilant-nos durant tota la ruta.

Entrem al bosc obert

Arribem al Pla de l'Atalaiador. (2.010 metres) Vistes al Puigmal.

Vistes als Torreneules.

Vistes al Taga



Continuem pujant cap a l'Atalaiador.

l'Atalaiador, bonic mirador.

Vistes al Collet de les Barraques, Serra del Montgrony, la Tossa i el Puigllançada i al fons la Serra d'Ensija i Els Rasos.

l'Atalaiador 2.237 metres



Albirem Les Roques Blanques

Tenim darrere a l'esquerra el Puig Cerveris i el Taga.


Roques Blanques (2.402 metres)

Continuem en forta pujada a la banda dreta de Les Roques Blanques.

Seguim pujant fins al Collet de la Regalissia.

Arribem al Collet de la Regalissia, on ja albirem el cim del Balandrau.

Collet de la Regalissia


Últim repechon!!

Arribant al cim, vistes a la banda de Tregurà.

Arribant al geodèsic del Balandrau.

El punt geodèsic,  El Balandrau 2.585 metres.

El famós faristol del Balandrau, amb el relleu topogràfic de la zona.


Vista general

Vistes des del cim, a les muntanyes d'Ull de Ter.

Vistes cap al pic de Bastiments

Al fons es pot albirar la Serra del Montseny .

Iniciem la baixada per la banda de Fontlletera.

Vistes a la serra del Catllar, amb el pic de Fontlletera i el pic les Borregues.

El Balandrau per la banda nord.

Arribant al Coll de Trespics, amb l'estació meteorològica.

Vistes a la Coma del Freser, amb el pic de Bastiments al fons.

El Torreneules des del Coll de Trespics.

Baixant per la Coma de Mantinell.

Baixada amb l'ús de grampons, a causa de la neu gelada.


Coma de Mantinell

Pal d'itinerància, trencall al refugi de Coma de Vaca. Triem l'esquerre.

Refugi de Coma de Vaca

Plana de Coma de Vaca, vista general.

Refugi de Coma de Vaca, amb  vistes als Rocs Blancs i Pic de la Fossa del Gegant.

Iniciem el Camí de Coma de Vaca, direcció Gorges de Freser.



Retirem els grampons encara que trobarem molt de gel entre les roques.

Iniciem camí de Les Marrades

Les Marrades

Paret del Camí dels Enginyers

Pont de Les Marrades, sobre el riu Freser. Destrossat !!

Trencall de la Palanca de Ribes, on ja sol quedarà una hora i mitja per tornar al poblat d'El Serrat, on finalitzem aquesta bonica excursió d'avui.




Moltes gràcies.






2 comentaris: