dissabte, 19 de març del 2016

ROCABRUNA - COLL DE MALREM - BEGET - ROCABRUNA 2016/ 03/ 19


Beget

Aquesta vegada ens desplacem al Ripollès fregant l'Alta Garrotxa, per fer un recorregut circular amb sortida i arribada a la petita localitat de Rocabruna. El nostre objectiu és arribar al bonic coll de Marlem, amb la línia fronterera amb França, per després baixar a l'encantadora vila de Beget, per l'antic camí dels contrabandistes i tornar pel GR11 a Rocabruna. Es tracta d'una ruta que travessa indrets d'aspecte on la natura semble salvatge i on destaca l'escassa presència humana. Un recorregut en definitiva tranquil i amb molta història, que ben segur no decebrà a ningú.

Powered by Wikiloc
ITINERARI

Sortim de baixada per la carretera a Beget, una vegada passat el nucli principal de la localitat de Rocabruna, just al Coll de Samola on veurem uns indicadors. Continuem baixant uns metres per la carretera fins a la primera corba, amb indicador, on l’esquerre, s'enfila un camí que durant bona estona, va paral·lel al torrent de les Arçoles.

Anem pujant (marques verdes i blaques) quant de seguida arribem al collet de Bocabertella, al fons de la vall podem veure la masia en ruïnes del mateix nom. Triem la banda esquerra per pujar suaument al Coll de Malrem, línia fronterera amb França. Al coll, ens trobem amb el famos punt fronterer 521, amb un petit belem, tot envoltat de neu.  Al costat,  tenim els indicadors del camí a Lamanera al Vallespir.  Gaudim del fantàstic panorama.

Baixem amb neu (GR-83) la forta pendent de inici cap a Beget, el que serà l'antic camí dels contrabandistes. Una vegada deixem enrere les fortes pendents, el camí és fressat i cobert de vegetació. Passem a prop de la masia enrunada de Bocabartella, al costat del cingle Blanc, on pararem a descansar i fer bon servei dels queviures que portem. El paisatge és grandiós. Continuem per pista fins a l’oratori de Sant Antoni de Can França.

 Ara farem un descens més fort (marques verdes i blaques i GR-83) , on nosaltres el camí avui el trobem massa relliscós per les recents pluges, el que ens farà patir i endarrerir bastant el temps previst fins a arribar a Beget. A pesar d'això, pel camí tindrem l'ocasió de veure, des de dalt, una fantàstica vista del poble de Beget. Unes cuantes llaçades al camí i arribem a Beget.

Val molt la pena donar una volta per aquest poble, pot ser uns dels més bonics de Catalunya. Traspassar pel pont de Beget del segle XIV o donar una volta a l'església romànica de Sant Cristòfor és ficar-se dins de la nostra historia. 

Deixem Beget i continuem pel GR-11 arran de la riera i de la carretera, és molt xop i es fa relliscós. Per aquest motiu, nosaltres decidim deixar-lo i alternar per carretera i per camp a través, fins a arribar a Rocabruna. (vosaltres continueu pel GR11 fins a Rocabruna)

DISTANCIA: 13,80 quilòmetres - DURADA: 5,30 hores sense parades. - DESNIVELL: 670 metres.


La ruta és molt bé senyalitzada en tot moment, amb pals indicadors a les cruïlles i moltes fites. Solament advertir el de sempre, els horaris als indicadors estan fets per gent que fa ús de l'Alta Velocitat.

Sortim del coll de Samola a Rocabruna

Avui, l'ultimo dia de l'hivern, com comiat, ens hi ha acompanyat un temps amb un to bastant grisós, sempre amb l'amenaça de la pluja. On també ens hem trobat amb una mica de neu i molta humitat als camins que són atapeïts al bosc.

Deixem la carretera GIV- 5223 a la alçada del torrent de Arçoles, per començar la pujada.


El turó del Castell de Rocabruna

Les Carboneres

Arribant al coll de Bocabartella

Des del collet de Bocabartella tenim a la vista el Coll de Malrem.


Arribant al coll de Malrem



Coll de Malrem, punt fronterer, amb la fita número 521.

Es calcula que van ser unes 5.000 persones, especialment provinents de la zona d'Olot i Castellfollit de la Roca, les que van fugir durant la retirada republicana de Catalunya el febrer de 1939, a la guerra espanyola, des de Beget, aleshores un municipi independent, per la via que travessa el coll de Malrem, a 1.130 metres d'altitud, en direcció a Lamenère. (Vallespir) 
En aquesta època en què es parla tant de refugiats, veiem la ruta per on van passar la gent que fugia de la guerra i ens fem una petita idea del patiment que tindrien aquesta pobra gent, imaginem si a sobre no les donessin refugi...

Punt fronterer amb França, pass per arribar a la localitat de Lamenère.

Ponem direcció al poblet de Beget



La masia enrunada de Bocabartella

El temps va ser molt variable, i de tant en tant, tenim que recorre a tota la roba que tenim.


el paisatge salvatge de l'Alta Garrotxa

Collada del Roure. Travessem la pista de Can França

L'Oratori de Sant Antoni de Can França


Poc a poc, el paisatge es va tornan mes espés amb molta humitat.

Nosaltres avui, al famós Camí dels Contrabandistes, per la quantitat de roca llisa que té, el trobem massa relliscós, per les recents pluges del passat dia, el que ens farà endarrerir bastant el temps que teníem previst per a arribar a Beget. Això ens farà modificar la ruta de tornada.

Magnifiques vistes des del "Mirador", una recolzada del camí, on es veu molt bé el poble de Beget.

El camí es torna vertical i farà contínues llaçades fins a arribar a la vall.

Per un clar del camí, veiem el pont de Beget del segle XIV i que salva la riera de Beget.

Arribada a Beget

Beget





Església de Sant Cristòfol de Beget

L'església de Beget, dedicada a Sant Cristofol, és un exemple força elaborat d'arquitectura romànica rural, construïda en la seva major part al finals del segle XII. Destacar la torre del campanar, magnífic exemplar de romànic llombard, de quatre pisos separats per frisos en dents de serra.

Sortim de Beget i agafem el GR-11 amb direcció a Rocabruna

De pujada passem per Les Arçoles

Arribem al punt de sortida de Rocabruna, finalitza'n aquesta bonica ruta, on a part del paisatge, també destaca'n les localitats de Rocabruna i Beget.

Sant Feliu de Rocabruna, temple romanic del segle XII








Fins a la pròxima, gràcies  !!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada