dissabte, 25 de juny del 2016

QUERALBS - FONT DE L'HOME MORT - COVA DE LES ENCANTADES - MINA SARAGOSSA - CAMÍ DELS MINERS - VIA DE LES VAGONETES - MINA PEPITA - 2016/06/ 24



Vall d'Estremera

Fabulosa caminada d'alta muntanya on seguirem un itinerari circular que iniciarem a la bonica localitat de Queralbs, per continuar pel famós GR11 que travessa els Pirineus i que nosaltres deixarem al preciós indret de la Font de l'Home Mort. Continuarem en forta pujada fins a la immensa Cova dels Encantats, la mes llarga de Girona, per baixar a la ruta de les mines, visita'n la Mina Saragossa, fen el Camí dels miners, la Via de les Vagonetes i la Mina Pepita, per tornar al punt d'inici. Ruta llarga i amb un bon desnivell, però també de les més boniques del Ripollès.


Powered by Wikiloc

ITINERARI: 

Sortim de l'ampli aparcament de l'estació del cremallera a Queralbs, continuem per la localitat, visita'n l'església de Sant Jaume, on pel seu darrere, agafarem el GR-11. Continuarem per la casa del Plaus i la seva Font i una vegada arribats al pont del torrent dels Plaus, cal estar atents al trencall a la dreta d'un petit corriol no gaire bé indicat. Fem sempre pujada, per sobre del Roc de les Orenetes on també tindrem unes magnífiques vistes, d'aquí enfilats pel GR11 fins a la Font de l'Home Mort.

 Una vegada descansats, pugem per corriol fresat, triant la banda dreta del torrent, amb direcció al Pas dels Lladres, passats uns quinze minuts, tomben a mà dreta (no hia camí) pujant de valent. No serà senzill trobar la cova entre roques, ja que no té cap senyalització, ni tampoc es veu des de lluny. (GPS recomanable)

 De baixada, desfem camí fins a la passarel·la al riu Tosa amb l'indicador al Coll de les Barraques, triarem la pista que prové de Vilamanya fins a la mina Saragossa. Continuem fins al pròxim indicador del Camí dels Miners, que baixa fort a l'esquerre per un caminet de ziga-zagues que porta'n al riu, on el creuarem per un pont metàl·lic.

 De seguida passarem pel que era l'estació inferior del cable aeri, per continuar per la preciosa Via de les Vagonetes amb un bonic panorama. Arribarem de nou a la pista d'anada, on és el GR11, que seguirem fins al poble de Queralbs, donant per finalitzada aquesta interessant excursió.

 DISTANCIA: 16,48 quilòmetres. - DESNIVELL: 860 metres - DURADA: 6,40 hores efectives. (Nosaltres vam dedicar un total de 8,45 hores amb un parell de bones parades al riu i a Queralbs, per gaudir del magnifico dia) .

Iniciem camí al aparcament de la estació del cremallera de Queralbs.

Pugem pels carrers de Queralbs per agafar el GR11 (Avui fira del Pa i de l'oli)

Anem pujant pel GR11

Pasem al costat de l'ermita de Sant Sebastià a les afores de Queralbs.

Roc de l'Orri



Creuem el pont que salva el Torrent dels Plaus

Passem per la casa dels Plaus

Un poc mes a dalt la Font dels Plaus

Cingles de l'Andreu


Un cop voltem unes roques que fan d'excel·lent mirador, arribem a un petit aixopluc de pastor.

Tenim a la vista el Bosquet de la Mantegosa


Salvant un pas protegit al camí, per on es la Bauma del Taronja.

Arribem a la passerella de la Font de l'Home Mort, aquest pont és un punt de pas per anar al Coll de les Barraques, Fontalba o també al cim del Puigmal.

Un poc mes a dalt tenim la Font de l'Home Mort.

Pugem amb direcció la cova de les Encantades fen al principi una mica de ziga-zaga per guanyar alçada i ja després, pujar directe per la Costa de les Tutes.

La cova de les Encantades 
 Coordenades: 42.360917ºN, 2.114200ºE (WGS 84)

La boca de la cova costa de trobar a causa de l'amagat de la seva entrada.

La cova de les Encantades està situada a 2.030 m d’altitud a la falda sud del Puigmal. Té un recorregut de 864 m. i un desnivell de 37 m. El forat d’entrada no denota la grandiositat del seu interior, però és considerada la més llarga de la província de Girona.

Entrada a la cova.  Mes informaciò a http://www.engarrista.com/node/749

Vistes des de la entrada a la cova de Vall d'Estremera, part amb mes alçada del recorregut.

Fem la baixada seguint el riu Tosa.

Aprofitant el magnifico dia de sol, farem alguna llarga parada, al costat del torrent.

Tornem a la passerella per creuar-la i agafar la pista que prové de Vilamanya.


Pista a Vilamanya per on tenim bones vistes els pics de Balandrau i Cerveris.

Mina Saragossa

Aqueste mina d’arsènic (pirita arsenical) fou explotada per la “Sociedad Aurífera de los Pirineos Orientales” des del 1843   A part del recorregut de galeries, una intensa xarxa de petits ferrocarrils de via estreta en dos trams de 4 i 3 km cap a Queralbs per transportar el material, algun petit telefèric, així com la pista forestal existent actualment i que era l’altra via de transportar el material cap la vall de Ribes.

El trajecte sempre partint d’una galeria principal, té un recorregut de més de 435 metres de llargada per dins de la muntanya.

Camí dels Miners

Poc desprès de deixar la mina, un pal indicador, situat a l’esquerra de la pista, ens indica el “Camí dels Miners”. Baixem fen ziga-zaga per davallar ràpidament en direcció al fons de la vall per un corriol en forta pendent que arriba fins al riu.

Arribem a la palanca per creuar al riu Tosa


Passem per on estava situada l'Estació de Descàrrega del cable provinent de la Mina Saragossa i casa desmuntable al 1904.

Anem seguint la antiga Via de les Vagonetes, un recorregut precios.

Ens trobem al mig del camí un gran exemplar d'isard.

Continuem per la antiga via de les vagonetes

La Mina Pepita. Una mina on s´hi extreia ferro a l’any 1900.

El Taga

Arribem de nou a l'ermita de Sant Sebastià

Baixem pels empinats carrers de Queralbs

Pasem per la bonica església de Sant Jaume de Queralbs

Per les seves característiques es poden datar els seus orígens cap al segle XII, fruit de la reedificació sobre la primitiva església consagrada l’any 978. Cal destacar el pòrtic que cobreix el mur sud, compost per sis arcs adovellats de mig punt que reposen sobre cinc columnes, constituint el conjunt un dels millors exemplars de porxo del romànic català.




Vistes del pic de Torreneules des de l'estació de Queralbs on donarem per finalitzada aquesta fabulosa excursió.


Gracies i fins a un altre !!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada