divendres, 16 d’agost del 2019

PERAFITA - PANTÀ DE CAL FUSTA - BALMA DE LES HEURES - CARENA DE LA SOCARRADA -MARE DE DEU DEL REMEI 2019 08 15



Petita caminada circular per la subcomarca del Lluçanès, on sortirem de la bonica població de Perafita per visitar alguns dels seus coneguts indrets, com la Balma de les Heures. Farem una ruta senzilla, que circula per pistes tranquil·les on podrem gaudir del fet de caminar.


INICI: 
Arribant a la població de Perafita per la carretera BP-4653, deixem el cotxe justament a l'aparcament que tenim al costat mateix de l'església de Sant Pere. 

ITINERARI: 
Sortim de l'aparcament cap a la plaça Major i tombem de seguida a l'esquerra, direcció nord del nucli urbà, passem pel forn on venen les famoses coques de la localitat i que a la tornada testarem. Continuem fins a tombar a l'esquerra on ens indica Camí Ral (Cartell) que seguim travessant bonics habitatges, fins al Castell de Perafita (Edifici senyorial de finals del segle XIX) Continuem per la pista passant per l'Hostal Nou, continuem la pista sempre amatent al GPS, important portar-lo a causa de la gran quantitat d'interseccions durant la ruta. 

La pista ens portarà al Pantà de Cal Fusta, un bonic indret i de gran superfície, on cal fer una parada a la contemplació. Continuem, ara, passant al costat d'uns camps de conreu, per sortir a un petit bosc que travessarem. Justament al sortir a una pista albirarem les granges de Cal Fusta. 

Continuem per pista fins a l'alçada del mas de Les Heures, on tombarem per passar per davant el mas de Rocatova de Baix, seguim la mateixa, ara pel mas de Rocatova de Dalt, on a prop, tenim el pal indicador que ens indica la Balma. Nosaltres avancem un xic més per gaudir de les vistes per després tornar al pal indicador. 

Baixem per la Roca Llisa, de gran superfície, fins a una fita que ens indica l'entrada a la Balma de les Heures. És podria dir, que les dimensions de la balma, són considerables 
Pugem de la Balma, a la pista que tenim a l'esquerra, i la seguim fent la Carena de la Socarrada, on passarem pel Pla dels Sabaters, la Baga de Bols per arribar-nos al Coll de la Guixera. Seguim la pista, ara passant pel Mas de la Casanova del Pallars i la Font de la Casanova. Continuem per pista fins a sortir a una cruïlla on podrem desviar-nos per fer una visita a l'ermita de la Mare de Déu del Remei. (Pal indicador) 

Una vegada vista l'ermita i el seu entorn, desfem camí i tornem pel Camí del Remei fins a Perafita que ja l'albirem. Travessem el nucli urbà fins a Cal Xeco, on tombem cap a l'esquerra per sortir a l'església de Sant Pere, on finalitzem aquesta ruta d'avui. Nosaltres continuarem una bona estona al centre de Perafita, on gaudirem dels plats de la cuina casolana del restaurant Pensiró, sempre recomanable...

DURADA: 3,45 hores sense parades, dediquem un total de 4,20 hores.

Església de Sant Pere. Sortim de l'aparcament cap a la plaça Major i tombem de seguida a l'esquerra, direcció nord del nucli urbà.

Camí Ral

Sortim de la població de Perafita

Mur de maçoneria de pedra, que delimita un jardí d’estil senyorial, amb grans arbres i diverses escultures repartides, al recinte del Castell de Perafita..

Castell de Perafita

Es tracta d’un edifici romàntic bastit, probablement, a finals del segle XIX. En el seu emplaçament hi havia hagut el mas Puig, documentat àmpliament des del segle XIII. Aquest mas fou la casa de Jaume Puig. Es un castell d’època contemporània amb nombrosos elements neogòtics donant un aspecte de castell centreeuropeu.

Pel que sembla, el castell passa de mà en mà i de banc en banc, sense que se sàpiga molt bé a qui pertany i a qui li importa, perquè la deixadesa en el seu aspecte és una pena.





Al fons, l'Hostal Nou

Passant per l'Hostal Nou





Arribant al Pantà de Cal Fusta

Pantà de Cal Fusta


Travessem el primer camp de conreu


Travessem el segon camp de conreu

Farem un tros de bosc, cal estar amatent al GPS


Paisatge típic del Lluçanès

Les Heures, en aquest punt ens desviem a la dreta.



Rocatova de Baix

Passem al costat de Rocatova de Dalt

Vistes al Lluçanès, Castell de Lluça

Vistes al Lluçanès, església de Mare de Déu de Lurdes

 Direcció Font de la Perera. Baixem per la Roca Llisa, una pedra de gran superfície. 

Arribant a la Balma, al fons la fita indicadora.

Balma de les Heures





Fem la Carena de la Socarrada



 Carena de la Socarrada



Pla dels Sabaters

Baga de Bols

Collet de la Guixera

La Casanova del Pallars

Font de la Casanova

Dalt d'un petit turó, tenim l'ermita de la Mare de Déu del Remei, un indret acollidor per fer una parada.


L'ermita de la Mare de Déu del Remei, propera al Mas Roca, és una capella d'una sola nau coberta a l'interior amb volta d'aresta i a l'exterior amb teulat a doble vessant.

Arribant a Perafita



Cal Xeco

Arribant a l'església de Sant Pere, on finalitzem aquesta caminada d'avui.


Gràcies



Església parroquial de Sant Pere de Perafita

2 comentaris:

  1. Hola, per descarregar el trakc de les vostres excursios, com s'ha de fer?
    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hauries de descarregar-les a través de Wikiloc, totes les excursions aquí exposades, tenen el seu track. Salut

      Elimina