diumenge, 30 d’agost del 2015

ESPINELVES - CAMÍ RAL - VILADRAU - SOT DE LA FONT FRESCA - ESPINELVES 2015/08/29


Baixant pel Sot de la Font Fresca, amb la llum tamisada que ofereix la pantalla verda dels arbres.

Preciosa ruta per gaudir del plaer de caminar, pel que antigament, era l'única via de comunicació entre Espinelves i Viladrau, el Camí Ral, una pista estreta, però amb prou amplada per poder passar-hi en carro. Aquest camí, avui dia, encara es conserva molt bé arreglat i senyalitzat, travessant boscos amb arbres com el d'avet, alzina, castanyer i faig de gran mesura. Una caminada on bona part anirem coberts per l'ombra dels arbres gegants i envoltats de un silenci de pau.

INICI I FINAL:

Espinelves, al mateix Eix Transversal entre Vic i Girona a 84Kms de Barcelona i 21 Kms de Vic. La localitat d'Espinelves és ben coneguda pels seus avets. D'aquest racó de les Guilleries, en surten gran part dels avets de Nadal que es consumeixen al nostre país. També, en aquest indret, és on hi ha les avetoses més monumentals de les Guilleries.

ITINERARI: 

El punt de partida nostre és la localitat d'Espinelves justament a l'aparcament de sorra, per sota l'església de Sant Vicenç d'Espinelves i paral·lel al carrer Sant Hilari. Per no fer el mateix camí de tornada, baixem unes boniques escales de fusta per Can Riber fins a arribar a la carretera GIV-5441, com és primera hora del matí, es camina molt tranquil.

Passem al costat de l'accés als vivers de Masjoan, que els deixarem per la tornada, ara ens desviarem travessem la carretera i el pont de la Riera d'Espinelves per seguidament passar la C-25 per un túnel que dona de seguida al bosc. A partir d'aquí, seguir un camí ample a l’esquerra, al principi de forta pujada i després planell, només cal tenir cura de seguir els senyals (pals amb color verd) que anirem trobant fins a Viladrau. Nosaltres vam triar l'entrada per la carretera GI-543 a Viladrau, via Ajuntament i passant per la Font de la Jacinta arribem a la Plaça Major i la seva església de Sant Martí.

La tornada la fem pel carrer d’Arbúcies on és la Font de les Valls fins a arribar al cementiri on tenim el pal indicador del Camí Ral. Després farem un mateix camí fins a Can Feliu, on farem diferent itinerari al passar per la banda esquerra de la riera de la Font Fresca (Val la pena agafar aquesta variant) fins a arribar a la C-25 on és el petit túnel.

Després passarem pel Masjoan, on ja veurem algun impressionant arbre, per pujar pel camí marcat, on trobarem un petit rètol que ens indica "Espinelves a peu". Podem seguir aquest camí, que fa un petit pont a la riera i estalviarem tornar a fer la volta a la vila d'Espinelves. No hem de deixar de visitar, la bonica església de Sant Vicenç d'Espinelves.


DISTANCIA: 13,50 km. - DURADA: 3,30 hores caminant i 4,35 hores total - DESNIVELL ACUMULAT.: 455 metres.


Baixant de Espinelves a Can Riber

Per un petit túnel sota la C-25, travessem l'Eix i ens donarà pas al bosc.


Mirem enrere i veiem la silueta del campanar de l’església romànica que dona una fisonomia inconfusible al poble.

Enfilem camí, de principi, es tracta d'una curta, però forta pujada, per posar els motors en marxa.


De seguida ens topem amb els espessos boscs i la seva tranquil·litat



Vistes del Matagalls, que es pot veure quan passem per Masmiquel.

Un jove ruc, al costat de la seva mare, ens observa amb molta curiositat a l'alçada de Casadevall




Ja estem a la Font de les Delícies

Arribem a la carretera GI-543, que ens portarà cap a Viladrau

Al fons, al fons,   el Puigmal sempre dominant.

Viladrau amb la seva església de Sant Martí, i al fons, al perfil de la muntanya, Sant Segimon


Pels carrers de Viladrau


Plaça Major de Viladrau

Detalls a Viladrau


De tornada passem per l'encantador Hotel Masia del Montseny i la Font de les Valls

Al costat del cementiri, al carrer d'Arbúcies, trobem el pal indicador del Camí Ral.




Casadevall

Aprofitarem un descans per fer un petit refrigeri

Sembli que estem al paradís dels arbres



Ens desviem un poc,  per veure aquet bonic lloc de Can Feliu

A partir de Can Feliu, ens sortim de la ruta d'anada i vam canviar a un tipus de camí més estret i més salvatge, que en baixada, es va endinsant al Sot de la Font Fresca. Pel camí, la natura ens inundés tota la estona amb un sostre de color verd.

Després de la foscor, sortim a la claredat.

Ja tenim a prop Espinelves

Masjoan és una masia del segle XII on la família Masferrer hi resideix des de 1710. L’arborètum de Masjoanfou creat principalment per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries.

A l’arbreda de Masjoan podreu trobar 58 espècies diferents de coníferes, algunes de les quals superen els 40m d’alçada, com l’avet més alt del país, amb 43m.


Els avets d'Espinelves

Els arbres no deixen espai al camí per la zona de l’arbreda de Masjoan


Agafem una drecera on hi ha un petit rètol que ens indica "Espinelves a peu" que trass passar la riera, arribem de seguida a Espinelves.

Sant Vicenç d'Espinelves, una església de maqueta.

La història d'Espinelves gira al voltant de la seva església romànica Sant Vicenç d'Espinelves. Original del segle XI-XII, fou ampliada amb una segona nau i absis al S. XVII. La localitat ha guardat amb cura un aspecte net i agradable, amb les cases d’ estructura de pedra, els carrers pavimentats amb lloses i les edificacions més modernes que harmonitzen amb el conjunt.



Parem a un lloc molt conegut i molt bé situat a Espinelves, es tracta del restaurant Els Avets, amb molt de caliu, especialitzats en esmorzars de forquilla i cuina catalana. On tenen bona fama, entre altres plats, els seus cargols a la llauna i les seves mongetes amb cansalada. Solament afegir, que vam quedar ben arreglats.

Fins a la pròxima !!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada