diumenge, 20 d’agost del 2017

CALLDETENES - RUTA DELS MOLINS - PARC DE LES SET FONTS - CASTELL DE BELLPUIG - ERMITA DE SANT MARC - 2017 08 19Petita caminada per l'Espai Natural Les Guilleries-Savassona, sortint de la localitat de Calldetenes, on farem un primer tram recorrent el torrent de Sant Martí, per La Ruta dels Molins Fariners. Una itinerari inaugurat el 1994 i que ha permès la recuperació d'un camí que ens mostra els diferents elements hidràulics que abastien fa molt de temps, els sis molins que hi ha al llarg del seu recorregut. El camí és ben senyalitzat, on sempre anirem gaudint d'un entorn molt agradable i ombrívol. La tornada nosaltres la farem pujant al Castell de Bellpuig, per dirigir-nos entre amplis camps a la bella ermita de Sant Roc, per després tornar a Calldetenes. El primer tram és molt recomanable per anar amb mainada, ja que hi ha moltes coses per aprendre, amb un final molt bonic al Parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta, que ben segur les agradarà.


INICI: Nosaltres deixem el cotxe al final del carrer Germà Cassany de Calldetenes, justament passat l'edifici del transformador. Es pot iniciar la ruta en altres punts. 

RECORREGUT: Sortim del carrer Germà Cassany per un caminet que arriba a la carretera nova, que travessem, sortint a l'indicador de l'inici de la Ruta dels Molins. De seguida ens topem amb el Molí del Pujol, que és un dels molins més vells del municipi, veurem que té la cadireta situada a l'altura de Can Vinyets. Continuem la ruta molt senyalitzada passant per la Font de les Eres, on hi raja aigua de la mina de la Frontera. Seguim el caminet passant pel molí de la Frontera i després el molí de Rosanes que amb la construcció de l'eix transversal es va fer malbé l'antiga bassa del molí. 

Continuant ruta amunt i passat el túnel de l'eix transversal, arribarem al molí de la Calvaria, aquest molí va funcionar fins a l'any 1980, i més tard va transformar-se en museu. Poc després arribem a un pont elevat que agafem per apropar-nos a l'església de Sant Martí de Riudeperes aixecada al s. XI, desfem camí tornant a la ruta passant per la Font de Sant Martí i arribar-nos al Molí del Nadal, on és la finca. Poc després trobem la Font Vermella, que és una gran mina d'aigua del mas Alta-riba. Hi ha una taula molt desgastada, que no és res més que una antiga roda de molí. Arribem al darrer molí de la ruta, el d'Alta-riba. 

Passem el pont del Molí d'Alta-riba per arribar-nos a Sant Julià de Vilatorta on seguirem paral·lels al Torrent de Sant Martí per un bonic espai de grans arbres, fins a topar amb la Font d'en Pep, i després la Font del Fèlix amb zona de pícnic. Continuem fins al Parc de les Set Fonts, un bonic espai verd, amb àrea infantil i zona de pícnic amb taules i restaurant. Arribem a les Set Fonts, on és un monòlit a Miquel Pallàs i Sala. 

Des del Parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta, pugem al Castell de Bellpuig, on canviarem radicalment de paisatge, continuarem pel Camí de la Carena (GR) fins al mas de Sobre-roca on tombarem a la dreta en baixada. Sortirem a la carretera i amb direcció Vilalleons continuarem pel marge, fins al mas de la Riureta on tombarem a la dreta. Passarem per l'Olmeda fins a la cruïlla de Sant Marc, que agafarem per apropar-nos a l'ermita de Sant Marc. Baixem pels caminets passant per al costat del Parc de Sant Marc i el camp de trial fins a arribar-nos al punt d'inici a Calldetenes. 

DISTANCIA: 12,52 quilòmetres – DESNIVELL: 138 metres – DURADA: 2,45 hores caminant, nosaltres dediquem un total de 3,15 hores amb parades.

A la sortida de Calldetenes, molt a prop del Molí Pujol, tenim el inici del recorregut d'avui, on veurem els indicadors de la Ruta dels Molins.

Molí del Pujol

Per tot el itinerari trobarem indicadors amb explicacions dels diferents punts a veure.Per Cal VinyetsFont de la GanaFont de les Eres

Molí de la Frontera

Molí de RosanesMolí de Calvaria

Un dels més significatius és el Molí de la Calvaria, vinculat la casa del mateix nom. Per les característiques de la resclosa seva antiguitat es remunta al segle XI, encara que la primera notícia documental data del 1236. Actualment es pot fer una visita al Molí de la Calvaria, que consisteix en veure un vídeo que recull imatges antigues i modernes, dels diferents processos que porten des de la sembra del blat fins a la farina, la visita guiada de les instal·lacions del molí, en el qual hi ha eines relacionades no el blat i la farina, i una demostració de molta del gra que es realitza en el mateix molí restaurat .
Sant Martí de RiudeperesL´antiga església de Sant Martí de Riudeperes, documentada el 1050, va ser restaurada en època romànica, ja que al segle XII es construí una portada al mur de ponent i un atri o pòrtic, ara integrat a l'edifici.Torrent de Sant Martí

El NadalBaixem de la Font Vermella

Pont del Molí d'Alta Riba

Pla d'Alta Riba

Font d'en Pep

Arribant a la Font de Sant Felix

Parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta

Les Set Fonts

A Sant Julià de Vilatorta agafem el GR2, direcció Puig l'Agulla, passem per la Font d'en Pau.

Castell de Bellpuig

Pla del Castell

Camí de la Carena

Carretera a Vilalleons

La Riereta


Camps al Pla de la MataRefugi de l'Olmeda del antic aeròdrom republicà de Sant Julià de Vilatorta

Can Discorre

Arribem a l'Ermita de Sant Marc

Monument a Rodriguez de la Fuente a Sant Marc

Vistes des de Sant Marc

Anem baixant per turonets apropant-nos a les afores de Calldetenes

De seguida arribem a Calldetenes, al punt d'inici de la ruta, on tancarem la petita caminada d'avui.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada