dimarts, 19 de juny del 2018

CAMÍ DE L'ARXIDUC PER VALLDEMOSA


Camí s'Arxiduc

Petita caminada per una de les rutes més populars de l'illa de Mallorca, "El camí de l'Arxiduc", un extraordinari sender construït amb la tècnica de la pedra seca, a finals del XIX, per l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria, i que dibuixa una de les sendes mas atrevides i espectaculars que es conserven en l'illa. 
L'Itinerari d'aquesta ruta ens portarà per indrets on podrem contemplar molts vestigis d'antics oficis a la muntanya de Tramuntana, com el pou de glaç, el forn de calç, els rotlos de sitja, sobre els que s'alçaven les carboneres, les bases de les cabanes, les barraques dels carboners, que anirem veiem amb panels explicatius. Ben segur, que es tracta d'una caminada agradable de fer, transita'n per paratges de gran bellesa, amb espectaculars vistes sobre la costa nord i la muntanya de Tramuntana.


INICI: Arribem a la població de Valldemossa des de Palma per la carretera C-710, ens endinsem al nucli urbà cap a la part nord i a la banda esquerra, busquem el carrer Oliveres, zona apartada de xalets on és fàcil trobar aparcament. Pugem fins al final del carrer, on trobarem una tanca amb un panel informatiu de la Muntanya del Voltor, on s'inicia l'itinerari. 

ITINERARI: 

Deixem el final del carrer Oliveres, quan són les 7,20 h., i ens fiquem al sender que aviat seguirà pel costat de la tanca metàl•lica de Can Massana, aquest sender acaba en camí més ample per on continuem, creuem una tanca i de seguida topem amb la caseta d'informació del Parc Natural, on rebem consells sobre els itineraris a seguir.
(Per a poder accedir a la zona s'ha de demanar permís, que es concedirà en funció d'un màxim de persones per dia, que varia al llarg de l'any. Sol•licituds al 619591985 - info@muntanyadelvoltor.com) 
Deixem a mà esquerra el trencall del Camí de ses Bases i continuem el camí en constant pujada, ara fent les penoses llaçades fins a arribar al Pla de Pouet, on trobem un altre desviament a mà dreta que no prenem. (Al Pas d'en Miquel) 

Arribem al Pla de Pouet, indret preciós, on veurem una antiga carbonera (rotllo de sitja) i un pou, aquí trobem la cruïlla, amb indicadors, al mirador de na Torta a l'esquerra, al coll de Sant Gallard a la dreta, però nosaltres continuem pel del mig, cap al mirador de Ses Puntes. El paratge és molt bonic i de seguida comencem a tindre bones vistes cap a la zona del Galatzó. Seguim pujant i vorejant suaument fins a arribar nos als 756 metres, on trobem l'espectacular mirador de Ses Puntes, penjant de la cinglera, amb més de 300 metres de caiguda, que ens deixa bocabadats. Impressionants vistes. Farem una bona parada. 
Tornem al camí en pujada, ens acostem a la cinglera on tenim bones vistes de Sa Foradada, no triguem a arribar nos al cim de Sa Talaia Vella, amb vèrtex geodèsic (856 m.), aprofitem l'indret per fer una altra parada. (Tenim la idea de gaudir dels indrets i anirem fent moltes parades.) Continuem i de seguida albiren el Refugi de s'Arxiduc (865 m.) un altre espectacular mirador cap als cingles de Son Rullan, una bona paret, per on passarem després per sobre. (On és el tram més espectacular de la ruta) 

Baixem del refugi al coll de son Gallard (760 m.) on trobem el altre camí que bé del Pla de Pouet, Tenim indicadors a la cruïlla, continuem fins a topar-nos amb una tanca-escala per travessar un muret, seguim pel bosc i sortim al camí principal s'Arxiduc, que agafem en pujada fins a la carena, on albirem bona part del sender sobre la cinglera. (Comença el tram més espectacular) 

Anem al costat del precipici de la cinglera amb unes vistes a nou-cents metres quasi al costat del mar. (Això impressiona als que no som de l'illa) El camí és una verdadera joia de l'enginyeria que va regulant els petits desnivells forma'n una catifa de pedra molt agradable de trepitjar. A poc a poc, el camí  s'enfila suaument fins a superar els 920 metres. Aprofitem aquest punt i el seu panorama, per fer bon ús dels nostres queviures.
Continuem pel sender fins a trobar una gran fita de pedres, indicant a l'esquerre el desviament a Deia, nosaltres seguim recte. Encarem el Puig des Cargolí, a poc a poc fins a arribar al cim del turó (945 m.), on tenim una petita creu i una llosa a la paret, d'una dedicació dels excursionistes al s'Arxiduc. Baixem suaument fins a la cruïlla del Pla des Aritges, (908 m.) on per la dreta tenim el Camí de ses Fontanelles, on podem arribar nos a Valldemosa si volem estalviar-nos temps. 

Nosaltres triem l'esquerra, ara per un camí diferent, més humit, que davalla de forma suau sense tanta pedra. No trigarem a tornar al camí pedregós, para enfilar-nos al Puig Gros (938 m.) per on comença a fer-nos una mica de boirina, i amb baixada de la temperatura, que no durarà gaire estona. (Típic de la Serra de Tramuntana, val la pena portar roba d'abrigar) Tenim a la vista la piràmide del Puig del Teix i el panorama general del altiplà. és molt bonic. 

Tornem a baixar i vorejar fins a arribar al Racó Perdut, un trencall a mà esquerra, marcat per una bona fita, que ens portà a es Teix, un pic molt conegut a l'illa. que passa dels mil metres. (Situat en zona de propietat privada) 
Nosaltres decidim deixar es Teix per una altra vegada i continuem recte pel camí de s'Arxiduc. 

Ara si, comencem la baixada definitiva, a la vegada que tenim unes vistes més agres tres d'una altra cara del Teix, també veiem al fons de la vall, la pista a Valldemosa, per on passarem. seguim i farem una mica de ziga-zagues en baixada, fins a acabar el Camí de s'Arxiduc, donant a una ampla pista, amb una forta pendent, que ens posarà les cames a prova. La seguim fins al Pou de Sa Neu i el Refugi des Cairats, continuem per la sorprenent baixada passant per la Font des Polls, un bon indret per descansar i menjar amb taules a l'ombra. 

Continuem sempre per pista, mirem d'anar per la banda dreta a les cruïlles, on travessarem un parell de portes fins a albirar Valldemosa, que entrarem pel carrer Xesc Forteza, passant després per la famosa torre medieval de Son Gual i travessant la zona de xalets, fins al punt de sortida. (arribem a les 14,40 h.)

DISTANCIA: 14,30 quilòmetres. - DESNIVELL: 816 metres - DURADA: Itinerari de 5,30 a 6,00 hores - Nosaltres dediquem amb parades 7,20 hores. 

CONSELLS: Portar un parell de litres d'aigua a l'estiu, No nien fonts. Portar crema solar. (Molta calor) – La dificultat pot augmentar amb el vent de mestral, per les zones altes. – El canvi de temps a la Tramuntana és factible, millor portar roba d'abrigar per si de cas. – Camí pedregós, portar calçat de muntanya.

Deixem el final del carrer Oliveres, i ens fiquem al sender que aviat seguirà pel costat de la tanca metàl•lica de Can Massana.


El sender acaba en camí més ample per on continuem, creuem una tanca i de seguida topem amb la caseta d'informació del Parc Natural.


L'Itinerari d'aquesta ruta ens portarà per indrets on podrem contemplar molts vestigis d'antics oficis a la muntanya de Tramuntana, com el pou de glaç, el forn de calç, els rotlos de sitja sobre els que s'alçaven les carboneres, les bases de les cabanes, les barraques dels carboners, que anirem veiem amb panels explicatius.

Arribem al Pla de Pouet, indret preciós amb un bonic bosc de alzines, on veurem una antiga carbonera (rotllos de sitja) i un pou, aquí trobem la cruïlla, amb indicadors, al mirador de na Torta a l'esquerra, al coll de Sant Gallard a la dreta, però nosaltres continuem pel del mig, cap al mirador de Ses Puntes.

Pla de Pouet

Una sitja de carboner consisteix en una acumulació, de forma cònica, de trossos de llenya disposats de forma convenient per coure-la i produir carbó vegetal. És troba situada sobre un rotllo, un circumferència plana i homogènia de terra i pedra, empedrat de tal manera que deixa uns canals pèls quals circula un mica d'aire. (foto esquerra) el Pou (foto dreta)

Al Pla de Pouet, cruïlla.

Pla del Pouet, antany era una zona de molta activitat ramadera i agrícola. Es poden observar restes d'aquesta activitat, barraques de carboner, abeuradors per animals, cases de roter, etc... tot i que el gran protagonista és el pou, el qual abastia d'aigua als carboners de la zona.

Creuem el bonic bosc d'alzines, actualment amb un manteniment perfecte de reforestació i neteja, que cal resguardar.

Continuem pujant per la pedrera, sortint a indrets mes oberts.

Comencem a tindre bones vistes a la banda del Galatzó.


Guanyem alçada. Vistes cap a la zona de Son Ferrandell.


Arribem al Mirador de les Ses Puntes o de Can Costa

El mirador (756 m) penjat sobre una cinglera, protegida per un mur, amb un desnivell de més de 300 metres i una visió impressionant, va ser construït per l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria.

Impressionants vistes al mar Meditaran

Des del mirador, es domina tota la plana del Rei i l'ermita de Valldemossa. Per a la seva construcció, els picapedrers, es penjaven amb cordes, desafiant a l'abisme.

Vistes des del mirador

Vistes des del mirador

Deixem el mirador i tornem a pujar, ara ens acostarem a la cinglera, poc abans d'arribar-hi a Sa Talaia Vella, on la vista cap a Sa Foradada i la costa és de les millors.



Arribem al cim del Puig de Sa Talaia Vella.

El vèrtex geodèsic, 856 metres.

Ara davallem suaument una mica i tornem a enfilar-nos cap al refugi.

Pugem al Refugi de s'Arxiduc (865 m.)

Un altre espectacular mirador al Refugi cap als cingles de Son Rullan i les muntanyes altes de la Serra de Tramuntana.

Vistes des del Refugi de s'Arxiduc.

Tornem a baixar, ara cap al Coll de son Gallard.

Baixant tenim unes vistes dels cingles de Son Rullan, una bona paret, per on passarem després per sobre. (Tram més espectacular de la ruta)

Coll de son Gallard, 760 metres, on trobem un altre camí que bé del Pla de Pouet.

Deixem a dalt de la muntanya al Refugi de s'Arxiduc.

Pass de la tanca-escala

Travessem un bonic bosc d'alzines,  per sortir al camí principal.

Tornem a pujar fent llaçades i posar-nos al costat de la paret de la cinglera.

Paret de la cinglera de Rullan


Últims trams de la pujada a la cinglera.

Arribem a dalt de la cinglera, on comença el tram més espectacular de la ruta.

Aprofitem la zona alta, amb el seu panorama, i el bon temps, per fer una parada i bon ús dels nostres queviures.

Anem al costat del precipici de la cinglera amb unes vistes a nou-cents metres quasi al costat del mar. El camí és una verdadera joia de l'enginyeria que va regulant els petits desnivells forma'n una catifa de pedra molt agradable de caminar. Cal recordar, que el camí es va construir, perquè l'Arxiduc pogués recorre'l a cavall i abastar els seus dominis. 


Vistes a la Punta de Sa Foradada, des de la vora del precipici.

A poc a poc, el camí s'enfila suaument fins a superar els 920 metres.

Girem la vista enrere, ara veiem des de dalt, el filó de la carena per on hem passat. A la dreta de la foto, es pot albirar el refugi de s'Arxiduc.

Continuem fent camí per passos molt bonics.

Inclòs trobem algun punt, on cal anar amb compte de no trepitjar.


Vistes a la piràmide del Puig Galatzó. Sempre amb bons records de quan vam pujar.

Seguim, ara encarant al Puig des Cargolí.

Puig des CargolÍ (945 metres)

Creu al cim del Puig des Cargolí i placa a la paret, fent una dedicació dels excursionistes al s'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria.

Contínuament trobarem cabres de muntanya soltes al llarg de la ruta. Cruïlla del Pla des Aritges, (908 m.) on per la dreta tenim el Camí de ses Fontanelles.

Estem al altiplà, on tenim a la vista la muntanya del Puig del Teix i el panorama general és molt bonic.

Agafem ara un camí diferent, més humit, que davalla de forma suau sense tanta pedra. No trigarem a tornar al camí pedregós.

Anem cap al Puig Gros.


Arribant al Puig Gros (938 metres) Tenim la població de Deià a sota nostre.

Baixem del puig Gros, amb una boirina que no durarà gaire estona.

Fita del Racó Perdut, on és el trencall a mà esquerra, que ens portà a es Teix, un pic molt conegut a l'illa que passa dels mil metres. De seguida començarem la baixada.

Iniciem la baixada definitiva cap a Valldemosa.

És d'admirar, el bé treballat que està el camí amb la tècnica de la pedra seca.

Deixem el camí empedrat, agafant una ampla pista, amb una forta inclinació, que ens posarà les cames ben a prova.

Passem pel antic Pou de Sa Neu de Son Moragues i el Refugi des Cairats. 

Farem una altra parada, a la Font des Polls, un indret molt agradable a l'ombra, per descansar i menjar algun dels nostres queviures.

Continuem baixant a l'ombra de les alzines, mentre anem veiem molts vestigis dels oficis de la zona de Son Moragues.

Passem, entre altres, per les ruïnes d'un Forn de Calç.

Sortim de l'Àrea Recreativa de Son Moragues, propietat del Govern Balear, on tenim els indicadors dels camins.

Ara quedarà fer una pista planera, sempre seguint per la banda dreta a les cruïlles, on travessarem un parell de portes amb pas de vianants.

Ja tenim a la vista la població de Valldemosa!!, anem pel Camí des Cairats,  per una part de propietat privada amb pas permès.

  Entrem pel carrer Xesc Forteza, seguint les marques GR 221.

Passem per la famosa torre medieval de Son Gual, al carrer Lluis Vives.

Son Gual és un bell casalot de tres plantes amb torre de defensa del segle XVII. El predió va ser adquirit per l'Arxiduc Lluís Salvador a la fi del segle XIX perquè servís de residència als seus convidats.

Arribem al centre de la bonica població de Valldemossa, que sempre cal visitar, i on sols quedarà arribar-nos al carrer Oliveres, on donarem per finalitzat aquesta bonica ruta.




Moltes gràcies i fins a una altra !!!