Castell de Montsoriu
Petita caminada pel municipi d'Arbúcies, on anirem envoltats d'alzines, pins i alzines sureres per pujar al Castell de Montsoriu, situat dalt del turó de Montsoriu a 649 metres d'altitud, i admirar el més important castell gòtic de Catalunya, una construcció que constitueix un dels grans paradigmes de l'enginyeria militar de les darreries del segle XIII.
PUNT D'INICI:
Poc abans arribar a Arbúcies, per la carretera GI-552, passat el quilometro 13 amb direcció Hostalric – Arbúcies. Deixem el cotxe al costat d'un ajustat aparcament que tenim al costat de l'edifici de l'antiga Creu Roja d'Arbúcies.
ITINERARI:
Iniciem la caminada amb cura, al boral de la carretera, direcció Hostalric, farem uns cent metres fins al primer trencant a mà dreta, on començarem una bona pista, trobem de seguida un trencall a mà esquerra, per on tornarem, nosaltres decidim continuar cap a la dreta. No triguem a topar-nos amb la masia del Foger.
Continuem per la pista sempre en pujada suau, envoltats d'alzines, pins i moltes alzines sureres, el que serà el paisatge continuo d'aquesta ruta. Seguim la pista passant per davant de Can Bruix, on més endavant connectem amb el PR-C 201 Arbúcies-Montsoriu, que no deixarem fins al Castell de Montsoriu.
Arribem al Castell per un camí a la part final, una mica costerut. A dalt, el panorama és immens. Nosaltres decidim fer una volta al Castell, on gastarem una bona estona admirant la construcció. Del Castell, continuem per l'aresta del turó, amb direcció nord, per trobar-nos amb la Torre de les Bruixes, una atalaia en ruïnes que és un fantàstic mirador, on aprofitarem per fer bon ús dels nostres queviures gaudint de les vistes.
Després d'una estona, baixem a la pista que tenim a sota, la seguim en baixada fins a connectar en una corba, amb el PR de Montsoriu a Breda. Continuem pel PR fins a una cruïlla de pistes, triem la pista de l'esquerra. Cal dir, que per aquesta part de la ruta, val la pena està molt amatent amb la quantitat de pistes forestals, nosaltres van badar més d'una vegada. Sortim de la pista per passar per les ruïnes del Morer del Bosc, un indret atapeït.
Continuem baixant recte per un camí tapat i poc definit, fins a sortir a una pista que agafarem cap a l'esquerra. Seguim la pista fins a una corba, on baixarem entre restes de branques de la tala forestal per donar a una altra pista que seguirem a l'esquerre. Nosaltres a partir d'aquest punt, decidim triar en els encreuaments de pistes, tombar a l'esquerra, fins a passar pel Verdaguer, on trobarem al trencall del començament al Foguer i la carretera.
DISTANCIA: 11,10 quilòmetres. DURADA: 4,59 h. amb una bona parada al castell. DESNIVELL: 462 m.
Deixem el cotxe al costat d'un ajustat aparcament que tenim al costat de l'edifici de l'antiga Creu Roja d'Arbúcies.
masia del Foger
Anirem envoltats sempre d'un gran bosc d'alzines, pins i alzines sureres
Can Bruix
Ens unim amb el PR-C 201 Arbúcies-Montsoriu
Arribem a la cruïlla que puja al castell des del Coll de Castellar
Triem a la cruïlla un camí una mica costerut però a la vegada més directe per accedir al castell.
Arribant al Castell
Apareix documentat des del 923. Al final del s. X pertanyia a la família vescomtal de Girona. El 1011 n’era senyor el vescomte Amat, que s’intitulà de Montsoriu. Cap al 1030 era d’Ermessenda, filla d’Amat, casada amb Guerau de Cabrera. Els seus successors es van intitular vescomtes de Cabrera i van convertir el castell en centre dels seus amplis dominis. L’any 1194, el vescomte Ponç de Cabrera va prometre al rei Alfons I que no utilitzaria el castell contra ell. L’any 1258 n’era propietari consort Ponç Hug IV d’Empúries, que hi va refugiar la seva família durant la invasió de Felip l’Ardit. El 1328 passava al seu nebot Bernat I, que va esdevenir vescomte de Cabrera. Els Cabrera el posseïren fins al final del s. XVI. Al s. XV fou escenari d’actes de bandidatge, ja que els bandits del camí ral l’utilitzaven per a tancar-hi els vianants que segrestaven. Al mateix segle, durant la guerra contra Joan II, hi havia una guarnició i servia de guaita. La guerra dels Remences en va precipitar la decadència. (enciclopèdia.cat)
El 1998 la família Ribot, propietària del monument, en féu donació oficial al Consell Comarcal de la Selva. Al gener del 2011 el monument obrí les portes al públic de manera regulada.
Vistes des del Castell
Del Castell, continuem per l'aresta del turó, amb direcció nord, per trobar-nos amb la Torre de les Bruixes, una atalaia en ruïnes que és un fantàstic mirador.
Vistes cap a la població d'Arbúcies
Les vistes cap al castell són de les millors
Vistes al massís del Montseny on destaca'n Les Agudes
Aprofitarem el indret per fer bon ús dels nostres queviures gaudint de les vistes.
La baixada la comencem agafant el PRC direcció Breda, per a després, anà triant diverses pistes forestals fins al punt d'inici.
Gràcies i fins a un altre !!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada